Acasă Cultura 1978, producția Teatrului Maghiar din Timișoara, deschide lista nominalizărilor UNITER pentru...

1978, producția Teatrului Maghiar din Timișoara, deschide lista nominalizărilor UNITER pentru Cel mai bun spectacol

DISTRIBUIȚI

Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely” din Timișoara anunță cu bucurie că spectacolul său – „1978”, în regia lui Tomi Janežič, a fost nominalizat la două  premii ale Uniunii Teatrale din România: Cel mai bun spectacol al anului 2023 și Cea mai bună scenografie (autor Branko Hojnik).

„1978” a avut premiera în 7 decembrie 2023 și se desfășoară în fosta Facultate de Hidrotehnică a Universității Politehnica – pe Calea Ghirodei nr.32, un spațiu ales și amenajat în mod special pentru această producție teatrală. Pornind de la viața unei familii în anii comunismului din România, acțiunea multidimensională urmărește mai multe fire narative, în mai multe momente pe parcursul istoriei: Ce legătură există între împăratul Franz Jozsef și un băiețel care scrie compuneri în cinstea lui Ceaușescu? Firele se întrepătrund și se suprapun în povestea generațiilor care își transferă traumele, bucuriile și frânturile din poveștile personale prea dureroase. „1978” este primul spectacol regizat de slovenul Tomi Janežič în România, după participarea sa cu numeroase spectacole la Festivalul Euroregional de Teatru TESZT, organizat de Teatrul Maghiar.

Sălile în care se joacă cele trei acte au fost regândite spațial ca trei capsule temporale în care spectatorul este imersat în perioada anilor 1970, în actualitate și în Primul război Mondial. În parteneriat cu Universitatea Politehnica din Timișoara, echipa Teatrului Maghiar și scenograful sloven Branko Hojnik au reușit să transforme clădirea într-un spațiu teatral unic, care a fost reintrodus în circuitul cultural al orașului.

Din distribuția spectacolului „1978” fac parte: Balázs Attila, Borbély B. Emília, Czüvek Loránd, Jancsó Előd, Kiss Attila, Lajter Márkó Ernesztó, Mátyás Zsolt Imre, Simó Emese, Szőllősi Eszter și Vajda Boróka. Scenariul a fost scris de Tomi Janežič și Simona Semenič, cu inserarea poveștilor personale ale actorilor Teatrului Maghiar.

Tomi Janežič (n.1972) este unul dintre cei mai valoroși  și admirați  regizori   de teatru din Europa și profesor la Universitatea din Ljubljana, artist multipremiat la cele mai importante festivaluri. Programul său estetic exprimă una dintre cele mai puternice și originale direcții în teatrul contemporan. Stilul său artistic este definit de lirism îmbinat cu subiecte dificile, iar în repetiții folosește exerciții de psihodrama. Spectacolul „1978” face parte dintr-o serie de 12 spectacole conectate tematic, care vor fi prezentate în cadrul Programului Cultural al Capitalei Culturale Europene Gorizia/Nova Gorica 2025.

Spectacolul este programat să se joace de la ora 17.00 în 17 martie și în 27 martie, de Ziua Mondială a Teatrului. Traducerea în română și engleză se face prin supratitrare, iar transportul până la hală este asigurat de teatru. Biletele se pot lua online pe https://ticket.tm-t.ro/ro sau la teatru de luni până vineri între 13-19.
Din juriul de nominalizări UNITER au făcut parte criticii de teatru Alina Epîngeac, Cristina Rusiecki și Octavian Szalad, care au văzut cele mai bune producții teatrale din anul 2023. Câștigătorii vor fi anunțați în 27 mai.

Comentarii

comentarii