Acasă Actualitate 20 de ani de la reînfiinţarea PNL

20 de ani de la reînfiinţarea PNL

384
DISTRIBUIȚI

Urmează o acţiune mai complexă
“Am venit la acest eveniment fără nici o reţinere, sunt bucuros că am putut veni, îl consider un prim pas într-o acţiune puţin mai complexă, de marcare a reînfiinţării PNL în Timiş”, spune preşedintele PNL Timiş, Nicolae Robu

În luna ianuarie 1990 s-a reînfiinţat PNL, la Timişoara. Atunci s-au pus din nou bazele acestui partid. Cu această ocazie, la Camera de Comerţ s-a organizat o primă întâlnire a liberalilor, o şuetă cu amintiri despre acele vremuri la care au participat şi martori ai istoriei PNL în Timiş. Culmea este că din echipa de organizatori a făcut parte chiar inspectorul guvernamental Ovidiu Dărgănescu. Fost preşedinte al PNL Timiş, în urmă cu câţiva ani, prefect şi acum inspector guvernamental total apolitic, Drăgănescu a făcut parte din grupul de organizare a acestei întâlniri peneliste. Fapt dezaprobat cu două zile în urmă de alţi penelişti membri activi, deoarece PNL Timiş va avea o aniversare a acestui moment în care se vor da diplome, va fi poate chiar şi un filmuleţ cu istoria PNL şi multe altele. Totuşi, duminică, 17 ianuarie, a avut loc întâlnirea de la Camera de Comerţ, locul unde s-a reînfiinţat PNL-ul din Timiş, imediat după 1990. A fost prezent şi preşedintele PNL Timiş, Nicolae Robu, Ovidiu Drăgănescu – inspector guvernamental apolitic, seniori din PNL Timiş.

În 1990 s-a hotărât reînfiinţarea partidului
Cei mai în vârstă şi-au amintit de începuturile PNL în Timiş, după 1990. S-a vorbit şi despre ziarul liberalilor, editat în acea vreme – “Dialog liberal”. “Acea şedinţă care s-a ţinut aici a fost precedată de o altă şedinţă, împreună cu vreo 6-7 inşi, a fost primul nucleu. Am hotărât să reînfiinţăm PNL. Sunt văr cu Emil Cioran, sunt nepotul unui ofiţer înalt din regimentul de ofiţeri austriac, am avut o educaţie. În Timişoara am cunoscut oameni care reprezentau ceva pentru PNL. Eu aduceam bani de acasă la partid. Au scris la ziarul acesta mulţi oameni care au ajuns ziarişti buni. Dar banii s-au terminat, obţineam banii pe obraz, pe sponsorizări, intrau în partid, sacul fără fund, şi iar nu am mai avut bani”, spune Leonte Munteanu, unul dintre seniorii PNL. În această întâlnire s-a ţinut şi un moment de reculegere pentru liberalii care au plecat dintre noi.

“Ne străduim să continuăm această construcţie”
“Eu cred că momentul reînfiinţării PNL este unul de o importanţă deosebită. Avem cu toţii multe nemulţumiri, noi PNL, cei care activăm acum în cadrul lui am încercat să oferim României o alternativă. Încercăm, din poziţia pe care o avem, să luptăm pentru aceleaşi idealuri pentru care am fi luptat şi acţionat şi dacă am fi fost la putere. Vreau să aduc omagiul meu, dar şi al PNL Timiş, pe care-l reprezint în momentul de faţă, tuturor celor care atunci au înţeles că un partid cu meritele sale istorice trebuie să reia fiinţă în Timiş. Tot ce s-a înfăptuit substanţial în istoria modernă a României este meritul PNL. PNL a realizat tot ce defineşte astăzi semnificativ România din punct de vedere al istoriei moderne.  Partidul a avut în Timiş o istorie foarte zbuciumată, s-a pus foarte multă patimă. Sunt lucruri demne de toată lauda. Este regretabil că nu a putut exista suficientă înţelepciune pentru ca oamenii să rămână uniţi. Cei care aveau în minte şi în suflet aceleaşi idealuri să lase la o parte orgoliile, să fie uniţi. Eu am intrat în PNL când partidul era slăbuţ. Am avut şansa să fiu ales în Senatul României. Am înfiinţat sute de organizaţii. Ne-am situat pe locul patru, fără Bucureşti, din punct de vedere al voturilor pentru PNL la alegeri. Ne străduim să continuăm această construcţie”, a spus preşedintele PNL Timiş, Nicolae Robu.

“Numai uniţi putem să redevenim ce-am fost şi chiar mai mult”
Se va organiza un eveniment de o mai mare amploare, care să marcheze 20 de ani de la reînfiinţarea PNL în Timiş. PNL va organiza, în 24 ianuarie, o ceremonie aniversară, unde vor fi invitaţi să participe seniorii partidului şi cei mai marcanţi liberali timişeni de toate vârstele – cu un accent pus pe tineri. Aniversarea va avea loc la Casa Oamenilor de Ştiinţă (COŞ). În data de 24 ianuarie va fi lansată şi o declaraţie politică, intitulată “PNL Timiş – de 20 de ani în slujba cetăţenilor judeţului. Realizări şi perspective”. “Am venit la acest eveniment fără nici o reţinere, sunt bucuros că am putut veni, îl consider un prim pas într-o acţiune puţin mai complexă, de marcare a reînfiinţării PNL în Timiş. Nu ne-am putut asuma riscul ca partid să organizăm manifestarea pentru că parlamentarii erau în incertitudine. Nu aveam de unde să ştim dacă anul acesta lucrurile vor merge puţin mai repede sau mai încet la Bucureşti, în ceea ce priveşte bugetul. Vă invit pe toţi, peste o săptămână, la o aniversare a PNL, organizată instituţional de către partidul însuşi. Să ne vedem cu bine! Adresez un apel la unitate alături de cei care suntem activi acum în PNL. Numai uniţi putem să redevenim ce-am fost şi chiar mai mult”, a mai spus Nicolae Robu.  De câteva luni s-a reînfiinţat Dialog Liberal, în variantă electronică – www.dialogliberal.ro.

Comentarii

comentarii