Acasă Actualitate 2015 – cel mai cald an de când se fac măsurători meteorologice

2015 – cel mai cald an de când se fac măsurători meteorologice

DISTRIBUIȚI

seceta bSpecialiştii le recomandă agricultorilor să se pregătească pentru un nou tip de climă, cu evenimente meteorologice extreme.
2015 este cel mai cald an de când se fac măsurători meteorologice în întreagă lume. Şi, potrivit meteorologilor, nici România nu reprezintă o excepţie, mai ales că în această lună vom avea şi temperaturi caniculare.
Efectele sunt dezastruoase pentru agricultură, confirmă specialiştii, care le recomandă fermierilor să se pregătească pentru un nou tip de climă, cu evenimente meteorologice extreme. Trăim schimbări climatice importante, spun meteorologii. Anotimpurile nu mai seamănă cu cele pe care le ştiam în copilărie. Iernile devin mai calde, cu mai puţină zăpadă, dar cu viscole intense. Verile în schimb sunt tot mai toride. Din păcate plouă rar, însă atunci când se pornesc vijeliile pagubele sunt semnificative. Roxana Bojariu, ANM: “Vara are tendinţa de a se prelungi pe ceea ce cunoşteam noi că e toamna.” Toamna este deocamdată doar în calendar, pentru că temperaturile rămân ridicate. Elena Mateescu, ANM: “Ne aşteptăm în această săptămână ca în zilele de joi şi vineri în partea de vest a ţării temperaturile să depășească 30 de grade şi să fie chiar apropiate de pragul de caniculă, posibil chiar să atingă maxime de 35 de grade. Perioada ianuarie-iulie, la nivel mondial, a fost cea mai călduroasă din ultimii 136 de ani”. Adică de când se fac măsurători meteorologice. Iar faţă de secolul trecut, a fost cu un grad mai cald. Schimbările climatice lovesc în primul rând în agricultură. De pildă, afectează foarte mult pomicultura. Pentru că primăvara începe mult mai devreme, copacii înfloresc deja din aprilie şi riscul de îngheţ este foarte mare”. Şi grindina a devenit o mare problemă pentru agricultura românească, spun reprezentanţii companiilor de asigurări. Bogdan Pîrvu, directorul unei companii de asigurări: “A devenit foarte agresivă şi a cuprins regiuni în toată ţară şi o manifestare aleatorie. Nu mai există nişte reguli, înainte se ştia, grindina lovea în anumite perioade ale anului”. Cei de la ANM le recomandă agricultorilor să-şi adapteze calendarul lucrărilor la noul tip de climă. De pildă, grâul de toamnă ar trebui să fie semănat din octombrie şi nu din septembrie ca până acum. Iar semănatul de primăvară ar urmă să înceapă din martie şi nu din aprilie. (sursă: ştirileprotv.ro).

Comentarii

comentarii