Acasă Actualitate Zeci de elevi și profesori de la Colegiul Naţional CD Loga din...

Zeci de elevi și profesori de la Colegiul Naţional CD Loga din Timșoara au ajuns la spital cu simptome de intoxicație

DISTRIBUIȚI

Zeci de elevi şi profesori de la Colegiul Naţional C.D. Loga din Timişoara au ajuns la Spitalul de Copii ”Louis Ţurcanu” şi la Spitalul Municipal din Timişoara, cu simpatome de intoxicaţie. Nu se cunoaşte cauza, mai ales că unitatea de învăţământ nu are cantină, nu este racordată la gazele naturale şi nici nu a fost făcută dezinsecţie sau deratizare. Cursurile şcolare au fost suspendate miercuri.

Numai noaptea trecută 9 elevi au fost transportaţi cu ambulanţele la Spitalul de Copii ”Louis Ţurcanu” din Timişoara, iar la primele ore ale dimineţii alte 12 persoane au ajuns la spitale. În total, 15 copii sunt, în prezent, internaţi la Spitalul de Copii, alţi doi sunt la Spitalul Municipal şi tot la Spitalul Municipal este internat şi un profesor. Cu toţii au simptome de intoxicare. Au acuzat dureri abdominale, vărsături, scaune diareice. De asemenea, alţi elevi şi profesori cu aceleaşi simptome nu s-au deplasat încă la spital.

 În noaptea de marţi spre miercuri, la ora 1.00, ISU Timiş a dispus deplasarea la Colegiul Naţional C.D. Loga a unui echipaj CBRN cu 6 subofiţeri, pentru identificarea unei posibile surse de intoxicare, Totodată, conducerea instituţiei de învăţământ a fost contactată, aceştia precizând că nu cunosc sursa posibilă de intoxicaţie având în vedere că nu există cantină, nu sunt racordaţi la gaze naturale şi nu s-au facut dezinfecţii sau deratizare.

 ”Legat de situatia de la Loga, la această oră pot spune că nu ştim de la ce au apărut simptomele copiilor. Sunt în jur de 30 de copii, vreo 12 adulţi afectaţi de aceleaşi simptome. O parte internaţi, o parte acasă. Toată noaptea am stat pe telefon, cu reprezentanţi ISU, conducerea Loga”, a transmis Aura Danielescu, inspector -şef al ISJ Timiş.

 De asemenea, conducerea Colegiului a dispus suspendarea cursurilor miercuri.

”Potrivit articolului 9, alineat 3) şi 4) litera b) din OME 4183/2022, cu modificările şi completările ulterioare, Regulamentul de organizare şi funcţionare a unităţilor de învăţământ preuniversitar, considerând a fi o situaţie obiectivă, o situaţie excepţională, împreună cu conducerea unităţii de învăţământ, la cererea directorului, în baza hotărârii consiliului de administraţie al unităţii, şi anunţând Ministerul Educaţiei, am decis suspendarea cursurilor şcolare pentru ziua de astăzi”, a transmis conducerea Colegiului Naţional C.D, Loga din Timişoara.

 Totodată, conducerea unităţii de învăţământ a anunţat că va trimite un set de chestionare tuturor elevilor şi profesorilor pe grupurile claselor, pentru a se realiza un bilanţ al copiilor şi profesorilor afectaţi, dar şi pentru a se putea stabili un element comun care ar fi putut duce la intoxicare.

DSP Timiș a trimis echipe de la Serviciul Control, Laborator, Toxicologie, Radiații, la CD Loga Timișoara

Direcția de Sănătate Publică Timiș susține că au fost trimise mai multe echipe pe diverse domenii de specializare( Serviciul Control, Laborator, Toxicologie, Radiații), la CD Loga Timișoara

”Au fost prelevate probe de apă, atât de la rețea, cât și de la dozatoarele de apă aflate în incinta unitații.

A fost sistată utilizarea acestora până la obținerea rezultatelor analizelor de laborator. Cercetările se află în desfășurare.

Momentan se caută sursa de îmbolnăvire” – a transmis DSP Timiș.

UPDATE – O şedinţă a Comitetului pentru Situaţii de Urgenţă a început la ora 9.00, la Prefectura Timiş, după situaţia de la Colegiul Naţional C.D. Loga din Timişoara unde zeci de elevi şi profesori au ajuns la spital cu simptome de intoxicaţie. DSP prelevează probe din unitatea de învăţământ, iar cursurile elevilor au fost suspendate miercuri.
 
”În acest moment copiii au rămas acasă. Echipe ale ISU Banat au fost azi noapte pentru a preleva probe chimice, iar echipe ale DSP se află şi în acest momentîn şcoală pentru a preleva probe din apă, probe de toxicologie şi probe din alimente. Analizăm toate variantele. La ora 9 avem un Judeţean Comitet pentru Situaţii de Urgenţă. Lucrurile sunt în dinamică şi le monitorizăm cu mare atenţie”, a anunţat subprefectul judeţului Timiş, Sorin Ionescu.

Comentarii

comentarii