Acasă Actualitate 59 de primării nu au aprobate planurile de apărare împotriva inundaţiilor

59 de primării nu au aprobate planurile de apărare împotriva inundaţiilor

DISTRIBUIȚI

În Timiş
Planurile sunt documente pe baza cărora se realizează măsurile şi acţiunile tehnice şi organizatorice de intervenţie operativă şi se actualizează odată la patru ani sau când este necesar.
Prognoza hidrologică pentru Spaţiul Hidrografic Banat (SHB), emisă în 30 decembrie 2009, evidenţia faptul că, în urma precipitaţiilor care vor cădea, se vor produce creşteri de niveluri şi debite ale râurilor cu depăşiri ale cotelor de atenţie. Drept urmare, în intervalul 31 decembrie -2 ianuarie 2010 (ora 12), s-au înregistrat creşteri ale debitelor pe toate cursurile de apă monitorizate de Direcţia Apelor Banat (DAB), însă fără pericol de inundaţii. Excepţie a făcut râul Bega, care în zona Mănăştiur a ieşit din albie şi a inundat 42 ha de teren agricol. Nu au fost înregistrate pagube materiale.

Nu sunt inundaţii în Timiş

Constantin Sandu (foto stânga), directorul Sistemului de Gospodărire a Apelor (SGA) Timiş, a declarat că nu sunt inundaţii în judeţul Timiş, apele sunt în scădere pe toate cursurile, iar situaţia nu a fost în niciun moment gravă. Singura problemă a fost în zona Mănăştiur, în data de 1 ianuarie, când apele râului Bega au inundat aproximativ 42 de hectare, dar fără a afecta gospodăriile. Niveluri mai ridicate ale apelor Timişului au fost în zona Grăniceri, însă acum sunt în scădere. “Totul este în regulă!”, a spus Sandu. În continuare, DAB monitorizează debitele tuturor cursurilor de apă aflate în administrare (Caraş, Cerna, Nera, Bega, Timiş, Bega Veche, Aranca, Bârzava, Dunăre-parţial), deţine materiale şi are pregătiţi oameni de intervenţie, în caz de nevoie. Problema gravă este că, în judeţul Timiş, din totalul celor 100 de primării, numai 41 au aprobate planurile locale de apărare împotriva inundaţiilor, pentru 2010 –2013, iar, în cazul unor deversări mari ale râurilor, situaţia ar putea fi foarte complicată, deoarece oamenii nu vor şti cu exactitate cum să acţioneze pentru a se apăra de năvala apelor. În judeţul Caraş-Severin, din totalul de 77 primării, numai 30 au aceste planuri aprobate, iar 10 în curs de avizare.

Planul judeţean este gata

Planurile sunt documente pe baza cărora se realizează măsurile şi acţiunile tehnice şi organizatorice de intervenţie operativă şi se actualizează o dată la patru ani sau când este necesar, cu asistenţă tehnică de la DAB. La nivelul comitetelor pentru situaţii de urgenţă municipale, orăşeneşti şi comunale, documentele sunt întocmite prin grija primarilor. Titu Bojin (foto dreapta), directorul DAB, a precizat că specialiştii DAB acordă asistenţă tehnică pentru 60 de primării din Timiş. Vestea bună este că planul judeţean de apărare împotriva inundaţiilor a fost realizat, iar în perioada 5 –15 ianuarie, reprezentanţii DAB Timişoara se vor deplasa la Ministerul Mediului, pentru verificarea şi avizarea acestuia. Cu sprijinul financiar al Băncii de Dezvoltare a Consiliului Europei (BDCE) şi al Băncii Mondiale, dar şi cu bani de la bugetul de stat, DAB a avut un program de investiţii în valoare de 247.707 mii lei, pe 2009. Lucrările mai sunt în desfăşurare pe principalele cursuri de apă din SHB. Este vorba de consolidarea şi reprofilarea unei părţi din albia râului Timiş, pe sectorul Lugoj –frontiera Serbia; amenajarea râului Bega şi a afluenţilor, pe sectorul Curtea – Poieni şi în zona Leucuşeşti -Curtea şi ecologizarea râului Bega, pe sectorul Timişoara – frontiera Serbia (cofinanţare BDCE). De asemenea, lucrări de amenajare, regularizare şi consolidare au loc şi pe râul Bârzava şi a început etapa a II de lucrări la Lacul Surduc. Prin punerea în funcţiune a obiectivelor din acest program cofinanţat de către BDCE se realizează 99 de kilometri şi reprofilări de albii; 46,5 km consolidări şi apărări de maluri, 78 de km de îndiguiri şi 700.000 de metri cubi de dragări pentru ecologizarea râului Bega.

Comentarii

comentarii