Acasă Sănătate 7 din 10 bănățence nu și-au făcut niciun test pentru depistarea cancerului...

7 din 10 bănățence nu și-au făcut niciun test pentru depistarea cancerului de col uterin sau a infecțiilor HPV

DISTRIBUIȚI

cancer col uterinCaravana din cadrul campaniei „Protejează-i aripile”, un amplu demers pentru îmbunătățirea prevenției cancerului de col uterin în România, a ajuns la Timișoara, luni 15 mai, cu două evenimente: o dezbatere la Hotelul Timișoara și o întâlnire cu publicul larg, în Piața Unirii.
 
Contextul în care se desfășoară această campanie națională de conștientizare privind prevenția cancerului de col uterin este unul îngrijorător: în fiecare an, peste 4000 de românce sunt diagnosticate cu cancer de col uterin, însemnând 12% din totalul cazurilor de cancer de col uterin diagnosticate anual în Uniunea Europeană. De asemenea, peste 1900 de femei din România pierd, în fiecare an, lupta cu cancerul de col uterin, mai multe decât în oricare altă țară din Uniunea Europeană.
 
Conf. dr. Elena Bernad, coordonatorul Unității Regionale Vest Timișoara, a Programului național de screening pentru cancerul de col uterin, a  prezentat cele mai noi date cu privire la incidența cazurilor de cancer de col uterin în zona de vest din România, iar dr. Carmen Ungurean, coordonatorul Programul național de screening pentru cancerul de col uterin al Institutului Național de Sănătate Publică, a prezentat rezultatele studiului independent „Atitudini și comportamente în prevenția cancerului de col uterin în România” pentru Regiunea Vest. Totodată, au fost comunicate rezultatele demersurilor de prevenire și control desfășurate în zonă,  dar și planul de acțiune pentru a reduce povara bolii în rândul femeilor din Romania.
 
Au luat cuvântul, subliniind importanța prevenției și prof. dr Marius Craina, managerul Spitalului Clinic Județean de Urgență ”Prof. Dr. Pius Brânzeu” Timișoara, și Cornelia Cismaș- Malac, directorul executive al DSP Timiș. Dr. Craina a atras atenția că, dacă populația feminină ar fi conștientizată și își va face controalele periodice sau va participa la programele de screening, privind prevenirea cancerului de col uterin, sigur că numărul celor care se vor îmbolnăvi va fi mult redus. “Aceste campanii de informare sunt foarte utile, fiindcă sunt de amploare și participă mulți medici și specialiști din domeniu, iar informația ajunge în multe localități”, a spus Craina.

„România prezintă o incidență de 3 ori mai mare  a cazurilor de cancer de col uterin decât media la nivelul Uniunii Europene.  Totodată, România se află pe primul loc din țările Uniunii Europene în ceea ce privește mortalitatea prin cancer de col uterin (14.2 la 100.000 de femei)”, a declarat dr. Carmen Ungurean. În ceea ce privește atitudinea femeilor din Banat cu privire la comportamentul preventiv în raport cu cancerul de col uterin, 7 din 10 nu și-au făcut în ultimii 3 ani niciun test pentru depistarea leziunilor precanceroase sau pentru depistarea HPV (nici testul Babeș-Papanicolaou nici testul HPV- ADN). „Metodele de prevenție – screening și vaccinare – sunt eficace, sigure și nu prezintă riscuri de efecte adverse majore”, a completat Dr. Ungurean.
 
Pe de altă parte, conf. doc. Elena Bernad a subliniat că, pe plan local (în regiunea de Vest), încă de la începutul programului de screening, au fost efectuate aproape 50.000 de teste Babeș-Papanicolaou (48.013) dintre care peste 8% au fost pozitive. ”Este clar că aceste rezultate ne provoacă să mergem mai departe, având în vedere că este interesul nostru, al tuturor profesioniștilor din domeniul medical să îndemnăm femeile să se testeze împotriva acestui cancer care poate fi foarte ușor prevenit” a mai adăugat dna conf. dr. Elena Bernad.

Comentarii

comentarii