Acasă Actualitate Recitalul primului Atelier de Compoziţie, deschizător de drum pentru înfiinţarea specializărilor de...

Recitalul primului Atelier de Compoziţie, deschizător de drum pentru înfiinţarea specializărilor de Muzicologie, Compoziţie și Dirijat, la UVT

DISTRIBUIȚI

Facultatea de Muzică (FM) a Universităţii de Vest Timişoara (UVT) face un prim pas concret spre înfiinţarea Secţiei de compoziţie pentru instrumente, prin primul Recital al Atelierului de Compoziţie format din studenţii facultăţii, care a avut loc în Sala Orpheum a facultăţii.
Recitalul a conţinut lucrări compuse pentru flaut, clarinet şi trompetă solo. Atelierul a fost înfiinţat în acest an de studiu de prodecanul Facultăţii de Muzică (FM) a UVT, compozitorul dr. Mihai Popean, care a adus modelul din Statele Unite ale Americii, unde a predat şapte ani cursuri de compoziţie.
“Pentru FM, un astfel de modul este acel ceva care validează o facultate de muzică, este unul dintre programele de care este nevoie, dacă ne gândim la performanţă. În afară de instrumente şi canto avem nevoie de compozitori, de dirijori şi de muzicologi, este un ecosistem muzical care trebuie integrat şi să creăm o tradiţie şi la Timişoara. Este un atelier la care un grup de cinci studenţi din nivelul licenţă au vrut să vină, unul este din anul I, ceilalţi sunt din anul II. Alţi cinci colegi de-ai lor, de la Instrumente, le-au interpretat lucrările”, a declarat, pentru AGERPRES, Mihai Popean.
După ce au văzut succesul colegilor compozitori, numărul studenţilor care şi-au anunţat intenţia de a li se alătura din următorul an academic a crescut. Ei au fost cuceriţi de faptul că nu li se impun şabloane, ci fiecare poate veni cu propriile idei şi îşi dezvoltă creativitatea, toate în cadrul unor proiecte foarte clare ca durată în timp, în ceea ce priveşte genul de tehnici care trebuie folosite.
“Sunt foarte încântat de rezultatele primului nostru an de lucru. Este o metodă pe care eu am dezvoltat-o şi am predat-o la universitate, în SUA, unde am lucrat de multe ori cu studenţi care nu erau muzicieni şi am avut rezultate excepţionale cu ei. (…) Compoziţia muzicală este un domeniu de durată. Sunt diferite nivele şi fiecare student este luat de la propriul nivel. Educaţia lor este personalizată pentru fiecare în parte, dar lucrăm în grup”, a explicat prodecanul FM Timişoara.
În contextul în care Facultatea de Muzică Timişoara nu are specializările mari, Muzicologie Compoziţie Dirijat (orchestraţie n.r.), acest atelier de compoziţie deschide calea spre harta elitelor de profil academic.
“Este o iniţiativă care trebuie împinsă puţin şi de jos în sus; de aceea am şi derulat acest program. Studenţii nu pot aştepta ani de zile să aibă o oportunitate, pe care le-am oferit-o acum. Învăţământul profesionist de factură muzicală este foarte eficient şi creează elite, studenţii sunt excepţionali”, a completat Mihai Popean.
Acesta a subliniat că Timişoara are nevoie de muzicologi, compozitori şi dirijori de orchestră, mai ales că aici există Opera Naţională Română Timişoara şi Filarmonica Banatul, care au nevoie de instrumentişti artişti lirici. (sursa: AGERPRES)

Comentarii

comentarii