Acasă Actualitate Elita medicilor și a unor oameni de cultură din Timișoara, reunită la...

Elita medicilor și a unor oameni de cultură din Timișoara, reunită la un adevărat regal cultural, la MEDICI’S

DISTRIBUIȚI

Elita medicilor și oamenilor de cultură din Timișoara s-a reunit la un adevărat regal cultural, vineri, 1 aprilie 2022, de la ora 18.30, cu prilejul dublei lansări de carte, la eleganta librărie ”Cartea de nisip” din clinica Medici’s Academica. Aici, familia dr. Adrian și Narcisa Bădescu, cu o generozitate pentru care nu există suficiente cuvinte de laudă, sunt gazde, mereu, ale unor evenimente demne de o capitală culturală.

Este vorba de lucrarea ”Regele Mihai, un surâs care nu se vede”, autor Lia Lucia Epure (Petric), directoarea cotidianului regional Ziua de Vest, și de volumul ”De-a rostogolul prin Amânăria”, autor prof. univ. dr. Sorin Pescariu.

Cartea ”Regele Mihai, un surâs care nu se vede” este la a patra ediție, iar primul redactor al volumului a fost Robert Șerban, scriitor și om de televiziune, cu care Lia Epure a lucrat împreună mai mulți ani în cadrul redacțiilor Ziua de Vest și Focus vest.

Cu acest prilej, Robert Șerban a spus: “Să publici o carte la a patra ediție înseamnă, într-adevăr, un succes, mai ales că a apărut la edituri diferite. Volumul este sub formă unui album de artă și e foarte elegant. E o carte care câștigă prin intensitate. E un fel de dar făcut regelui. E o poveste, pe scurt, despre relația autoarei, Lia Lucia Epure, cu monarhia și cu familia regală, o poveste care merge dincolo de propria ei persoană. Cartea conține un interviu pe care Lia l-a făcut cu regele Mihai în 1998, când regele a fost în Timișoara la Mitropolia Banatului. Prezintă și o serie de fotografii din colecția familiei Petric, dar și citate și texte care îi plăceau regelui. E un capitol separat.

În 2004, cu prilejul Crăciunului, împreună cu Lia Epure și cu câțiva prieteni, am fost primiți de regele Mihai la palatul regal din Săvârșin. Acolo erau prezente regina Ana, principesa Margareta și principele Radu, și am stat în preajma lor câteva ceasuri. Există fotografiile publicate în carte.

De ce vă recomand cartea? Regele Mihai I al României continuă să rămână pentru mulți dintre noi o figura emblematică și atipică. Regele Mihai era cu totul altceva nu pentru că era unsul lui Dumnezeu, ci pentru calitățile sale. Regele Mihai a fost și rămâne o figură luminoasă pentru România, iar gestul Liei Petric Epure de a reedita această minunată lucrare de artă e un omagiu de a arată că îl admiră pe celălalt, iar în acest caz întâmplarea face ca celălalt să fie chiar regele Mihai I al României”.

De asemenea, în legătură cu lucrarea, Lia Lucia Epure a explicat: ”Cartea conține un interviu care, din păcate, mi-a fost cenzurat de televiziune pe care l-am făcut cu Majestatea Sa, în 1999, și despre care regele m-a întrebat la masa de Crăciun, în 2004, când am fost primiți în castelul regal de la Săvârșin: ce ai făcut cu acel interviu? Atunci, i-am cerut acceptul să îl public și se află în carte. Pe lângă acesta mai sunt câteva surprize. Faptul că volumul se află la a patra ediție și este preluat de librăriile Diverta pentru mine înseamnă o mare bucurie.

Am avut marea onoare și marele dar de la Dumnezeu de a-i fi în preajmă regelui Mihai I, de nenumărate ori. Mi-a acordat onorarea și acceptul de a scrie cartea ”Regele Mihai, un surâs care nu se vede”, în 2006, apoi, în încă două ediții. A spus pentru această carte lucruri irepetabile, a fost sincer, curat, așa cum i-a fost toată viața…

Regele Mihai a avut un destin unic, a stat în fața multor șefi de stat, regi, regine, dar și în fața multor impostori ai istoriei, desigur, fiind nevoit, acceptând chiar compromisurile impuse de mersul istoriei, doar de dragul țării sale. A fost blând, calm, senin, profund, limpede, elegant, tăcut. Genera liniște și pace în jurul său. Nu se putea să nu-l iubești.

Regele meu, ale nostru, al României, al istoriei, va fi, de acum, o viață despre care vom vorbi la trecut. ”Trăiască Regele, în pace și onor, de țară iubitor și apărător de țară!”, o parte din Imnul Regal. În istoria țărilor monarhiste, atunci când un rege moare, salutul este ”Regele a murit! Trăiască Regele!”, și salutul acesta este cel ce deschide calea intrării în istorie a urmașului”.

Elegantul volum ”De-a rostogolul prin Amanaria” scris de unul dintre cei mai mari medici chirurgi cardiologi din Banat, prof. dr. Sorin Pescariu, reprezintă o culegere de articole, începând cu anul 1990. Amintim numai de ”Paternalism și infantilism politic”, publicat chiar pe prima pagină, în ”România liberă” a lui Petre Mihai Băcanu, cotidian care se tipărea într-un milion de exemplare pe zi, în acea vreme. Articolele sale au apărut în presa locală, regională și națională, încă din urmă cu 32 de ani, în publicațiile ”Dialog Liberal”, ”Timișoara”, ”Focus Vest”, ”Ziua de Vest” și altele.

 Domnul ( notar) Eugen Ciorîcă a făcut o excelență descriere autorului și a volumului: ”Cartea medicului Sorin Pescariu a rezistat valurilor vieții. Nu cunosc o persoană care să citească mai mult decât doctorul Pescariu. El are un raport extraordinar cu cărțile: unul intelectual și unul fizic. Nu am văzut alt personaj care să aibă atâtea cărți acasă.

Cărțile sunt prietenii lui pe care trebuie să îi păstreze alături. Și are o grămadă de prieteni. Cartea ”De-a rostogolul prin Amânăria” este cronica vieții noastre cu bune și cu rele, iar prof. Pescariu și-a propus să trateze o parte din bolile societății contemporane. Fiindcă nu pot fi vindecate cu instrumentele medicale, doctorul Pescariu a folosit unul general: ironia pe care o folosește foarte subtil, iar uneori devine sarcasm. De asemenea, el are doi mari dușmani: hoția și impostură. O mare parte din articolele lui sunt împotriva acestora. Cartea spune ceva despre noi toți și despre dorința doctorului de a fi tratată maladia această. Cartea merită a fi citită”.

Volumul ”Amânăria” are un nume pe care poate doar Herta Muller ar avea curajul să-l inventeze, ea, cea mai măiastră creatoare de cuvinte cu înțelesuri și rezonanțe interioare unice, este suma mai multor articole scrise de Sorin Pescariu, ca o formă de defulare a revoltelor, dar și a criticilor, pe care, în vreme, le-a adus sistemului. De fapt, nu doar sistemului, ci sistemelor, administrației, politicului, funcționarilor, aleșilor. Sorin Pescariu ar fi putut să fie un foarte bun scriitor. Un condei care taie, dar și mângâie, atacă, dar și apără.

Despre propria carte, prof. univ. dr. Sorin Pescariu a spus: “Sunt articole de atitudine civică și politică. Se cheamă ”De-a rostogolul prin Amanaria” pentru că am fost impresionat că la o manifestare omagială pe timpul guvernării Dancilă la Pitești, o fetiță era să se accidenteze grav la gât, făcând o rostogolire. Toată societatea românească a fost impresionată de acel eveniment. Din fericire, fetița nu a pățit nimic grav.

Motivația profesoarei de sport că ”fetiță știe să se rostogolească” m-a făcut să mă gândesc că așa facem și noi românii de sute de ani: ne rostogolim cu succes sau cu mai puțin succes prin istorie în devenirea ca națiune. De-a rostogolul mi s-a părut foarte simptomatic pentru devenirea românească actuală, poate de la începuturi. Ne rostogolim prin vremuri încercând să întrăm în istorie.

Mă rostogolesc prin Amânăria e un cuvânt pe care mi-l asum. E creat de mine. Amânăria este un cuvânt inventat de mine. De ce? Le cam amânăm pe toate. Cum spunem? O să fac asta după Pațțti, după Crăciun, după alegeri, după congres sau după ce vin de la serviciu sau din concediu. Tot timpul găsim un motiv de amânare. Motivația supremă de a amâna este când ne referim la proiectele naționale pentru că se dorește a se mânări. Concluzia este că există multă mânăreală în România, după cum știm foarte bine cu toții. Un echivalent amar, sarcastic ironic, pe care l-am găsit eu este ”amânăria”. E o carte scrisă mai degrabă de un cititor nu de un scriitor”.

Gazda serii, dr. Adrian Bădescu, fondatorul clinicilor Medici’s, a vorbit cu emoție despre prietenia cu cei doi autori și despre importanța leadership-ului în societate:

“Lia Lucia Epure este o prietenă veche. Prof. Sorin Pescariu este una dintre persoanele care mi-a fost mentor, care îmi este și consătean, prin naștere. Este minunat că în Timișoara se scrie carte și ar fi și mai minunat dacă se și citește.

În această seară, am lansat două cărți deosebite: una este despre Majestatea Sa regele Mihai și altă despre ceea ce s-a întâmplat în România, după comunism, după 1989, cu bune și cu rele. E o frescă acidă uneori, dar corectă. Există o prietenie nu numai între mine și cei doi autori, ci și între cei doi autori.

Nivelul patru de leadership al unei societăți este cât de grozavi putem să fim împreună. Nu contează cât de grozav sunt eu, sau tu sau celălalt, dar împreună putem să fim foarte grozavi.”

Invitații speciali au fost și IPS Ioan, mitropolitul Banatului, și academician prof.univ.dr Ioan Păun Otiman, care au vorbit cu emoție despre regele Mihai I al României și despre morală.

”Seară aceasta a avut un caracter moral. A fost o seară de ținută morală. Dacă domnul doctor Sorin Pescariu biciuie câteva păcate din societatea noastră, fiindcă perfecți nu suntem, doamna Lia a venit cu reperul moral, regele Mihai. Partea teoretică s-a împletit cu partea desăvârșirii în seară aceasta. Dumnezeu să apere țară noastră, să stingă focul războiului de la Răsărit, iar lumina învierii lui Isus Hristos o așteptăm să vină în două -trei săptămâni, când se va termina Postul Paștelui și să le dea lumină în mintea celor care mai sunt la butoane”. Asta s-a spus în final.

Dar un final cu bucurie mai are nevoie și de susținători, alături de organizatorii serii. Au fost alături de MEDICI S și oaspeții săi, câteva firme locale, de toată isprava: Cofetăria TIMEEA, vinurile DAVINO, Crama OPRIȘOR și restaurantul ZAZA.

Comentarii

comentarii