Acasă Actualitate Prof. Aura Danielescu vorbește deschis despre reușitele la olimpiade și mai puțin...

Prof. Aura Danielescu vorbește deschis despre reușitele la olimpiade și mai puțin reușitele: ”Nu ascundem nimic…!”

DISTRIBUIȚI

Inspectoratul Școlar Județean Timiș susține că elevii de la Olimpiada de limbă ucraineană au fost cazați la hotel, sumele fiind suportate de Uniune! Ei au fost 100, iar la Arte 1000!

Prof. Aura Danielescu, inspector șef al ISJ Timiș, a explicat: ”Nicăieri în țară, oriunde merg artiștii, nu pot fi cazați la hotel din cauza costurilor mari de închiriere a teatrelor, instrumentelor muzicale, covor balet! Pentru trei piane, firma, spre exemplu, ne-a cerut 7700 lei. Serviciile scenotehnice le-am suportat din sumele Centrului de Cultură și chiria nu a fost plătită, datorită unui acord între ministere”.

Amintim că s-a cheltuit 100 lei/zi pe copil! 20 lei cazare/zi și 80 lei masă/zi. S-au plătit tipizate, rollup-uri, bannere, caiete program, mape, diplome organizate de județul nostru! Toate acestea au fost suportate din cofinanțarea nerambursabilă acordată de Centrul de proiecte al Primăriei Timișoara în suma de 150 mii lei! Au fost peste 1200 copii la Timișoara.

Prof. Aura Danielescu a vorbit pe larg despre reușite și mai puțin reușite, în acest extraordinar și aplu proiect: olimpiadele:

”Copiii de la olimpiada de ucraineană au fost cazați la hotel, sumele fiind suportate de Uniune! Ei au fost 100 și la Arte au fost 1000! Nicăieri în țară, oriunde merg artiștii, nu pot fi cazați la hotel din cauza costurilor mari de închiriere a teatrelor, instrumentelor muzicale, covor balet! Pentru trei piane, firma, spre exemplu, ne-a cerut 7700 lei

Serviciile scenotehnice le-am suportat din sumele Centrului de Cultură și chiria nu a fost plătită, datorită unui acord între Ministere

E o opinie personală: se impune o altfel de organizare! Eu am această idee de ani de zile și fără să anticip ce nemulțumiri por apărea, i-am transmis domnului SS ideea despre o varianta corectă și care ar conduce la identificarea potențialului maxim al unui județ pt organizarea aproape de perfect a olimpiadelor! Copiii merită, profesorii lor merită, România merită! Dar, fără un suport financiar consistent pe zona de cazare și masă, indiferent cât de buni organizatori suntem noi, evenimentele pot fi frumoase,emoționante, dar nu perfecte! Copiii olimpici vin, o mare parte, din familii, care le oferă acasă condiții de trăi excelente! E firesc să fie agasați dacă ei compară”, a subliniat prof. Auda Danielescu, miercuri 27 aprilie.

În legătură cu postarea apărută în spațiul public, privind imagini din incinta Colegiului H.Coandă, prof. Danielescu mai face următoarele precizări:

Pentru organizarea celor 5 olimpiade naționale au muncit, timp de luni bune, colegii din ISJ Timiș și colegii din unitățile de învățământ, depunând eforturi mari pentru că aceste olimpiade să se desfășoare într-un mod cât mai perfect posibil.

Au fost nevoie de sponsori, de adrese peste adrese îndreptate spre autoritățile locale, de detalii în cele mai mici amănunte, de zile de Sărbătoare legală petrecută în școală, de emoții, rugăminți și multe altele.

Nu-mi pot asumă reușita evenimentelor, pentru că acestea au fost într-un procent foarte, foarte mare reușite, pentru că muncă au făcut-o ei și nu doar în ultima lună.

Cazarea pentru toți elevii a fost asigurată în proporție de 90% de unități de învatamant din sistemul preuniversitar, iar UVT și Universitatea Politehnică, contra cost, au asigurat servicii de cazare și masă pentru 10%  din elevi.Toate costurile sunt acoperite de Ministerul Educației, și o parte dintr-un proiect cu fonduri nerambursabile aprobat de Centrul de proiecte din cadrul Primăriei Timișoara – spune prof. Danilescu.

De notat este faptul că la secretariatul olimpiadelor deja desfășurate, artă actorului și muzică, nu s-a înregistrat nici o contestație pe partea probelor de specialitate, și de asemenea, nici o sesizare privind condițiile de cazare sau masă ale elevilor.

Din discuțiile purtate cu doamna director de la Colegiul Coandă, ni s-a confirmat faptul   că nu s-au primit contestații,  ci doar mulțumiri. La unitatea de învățământ au fost găzduiți și primiți cu tot  ce a avut mai bun în școală, copiii concurenți la olimpiada națională de muzică.

Revenirea studenților la cursuri, aproximativ 15.000 de studenți, a împiedicat UVT-ul să asigure cele 250 locuri promise inițial, iar în situația de forță majoră, noi am fost obligați să luăm și cele 100 de locuri de la Coandă.l, care nu erau prevăzute pentru ocupare – mai spune prof. Danielescu.

Concluzie: ”Ne-am străduit cu tot ce am putut și personalul nedidactic au stat în bucătărie, pentru copiii ce au plecat de Înviere pe tren, până vineri seară târziu, gătind fel de fel de specialități. În mod sigur am oferit tot ce s-a putut. Condițiile de cazare în internate, nu sunt o necunoscută pentru nimeni, pentru niciun județ și copiii din Timiș când pleacă în alte județe, în cea mai mare parte stau în condiții similare.

Ne-am bucura cu toții să avem sume alocate pentru a-i caza în hotel de 4 stele, pentru că ei sunt copiii cu care ne mândrim și sunt cei care reprezintă România. Din păcate, nu se pot face minuni și spațiile nu pot fi reabilitate de unitățile de învățământ, ele fiind proprietatea consiliilor locale. În ultimii doi ani și datorită contextului pandemic și a situațiilor similare și în alte internate, acestea nu au fost reabilitate.

Pozele surprinse de părinte sunt ușor tendențioase, ele fiind realizate la lemnăria ferestrelor, foarte veche de altfel, respectiv în spatele unei nișe, unde erau rafturi și ele este drept extrem de vechi. Nu a fost fotografiat mobilierul întreg din cameră și nu a surprins decât părțile negative. Camerele au fost curate, perdele spălate și atât cât se poate în spații vechi, fără investiții de ani de zile, s-au asigurat condițiile de igienă, fără a putea fi înlocuit mobilierul din sumele primite pentru organizarea evenimentului”, a explicat prof. Danielescu.

”Nu ne ascundem, această este realitatea din internate, însă am dori că ea să fie corect prezentată și să nu fie diminuat efortul colegilor de a organiza pentru sute de copii, cele mai bune activități, cele mai posibile condiții și cea mai bună servire.

Vom propune Ministerului că atunci când ne vor coopta în organizarea olimpiadelor naționale, să fie dumnealor cei care stabilesc relațiile cu autoritățile locale, asigurându-se că sumele ajung pentru crearea celor mai perfecte condiții pentru olimpicii naționali și chiar cazarea acestora în hotel, nu în internate. Deși suntem un județ mare, nu a fost posibil să primim sume, ce ar fi acoperit costurile de cazare și masă pentru sute de copii în cameră de hotel.

Le-am făcut și ouă roșii. Pentru cei din București care au zis că vor prinde învierea în tren. Le-am făcut să ciocnească un ou roșu.

Aș vrea să vă rog să aveți o poziție corectă, prezentând realitatea în întregime. Internatele și cazarea nu s-au ridicat la nivelul de cazare pe care-l puteau primi minunații copii, dar, în rest, s-a muncit enorm pentru întreaga organizare a evenimentelor, organizare ce a însemnat mult mai mult decât spațiile de cazare.

Fără ei: inspector general adjunct, inspectori școlari, directori, profesori și personal didactic auxiliar și nedidactic din Timiș, copiii nu ar fi putut pleca, într-un procent foarte mare, mulțumiți de la noi! Cu bune și rele (care nu au depins de noi, organizatorii), am făcut mai mult decât a fost posibil. Ne cerem scuze pentru acei părinți care au avut de suferit din cauza imaginii (nu a curățeniei) unui mobilier învechit de zeci de ani și le mulțumim celor care au avut toleranță și au acceptat că Timișul a făcut mult, mult mai mult decât ar fi fost posibil cu resursele existente.

Și Timișul a organizat în urmă cu câțiva ani, dacă va amintiți, olimpiada de matematică! Giroc și Scoala nr. 30 au fost organizatoare! Copiii au fost numeric mult, mult mai puțini! Au stat în hotel! Au fost sponsori și nu am fost cu 1200 copii și doi ani de pandemie și firme afectate economic

Vreau să înțelegeți că nu ascundem nimic din ceea ce facem, ce suntem! Chiar îmi doresc să fim la vedere! Doar că nu vreau ca un mobilier vechi pt care nu purtăm vină, să acopere tot ce a fost deosebit la olimpiadele de arte! Toți știm care sunt condițiile în internate!

Camerele au fost curate, lenjerie impecabilă, servicii oferite cu drag! Pt reabilitarea clădirilor, sălilor de clasa, camerelor de internat, cred că trebuie să vedeți planul/proiectul municipalității! Altfel, la anul va fi tot așa sau chiar mai rău! Sunt copii, e drept că nu toți olimpici și nu toți vin din medii cu condiții foarte bune în mediul familial, dar care vor stă luni de zile cazați! Noi le putem asigura curățenia, igienă, dar nu putem modifică interioare vechi de 30 de ani! Anii trecuți am propus autorităților locale să reabiliteze 10 camere de cămin/an! Merge greu sau deloc

Au fost! Eu nu acceptam, chiar dacă se supărau! Mă asiguram că ducem cât putem, pe real! Nu acuz pe nimeni, departe acest gând! Știu că e greu să spui NU! Doar că eu am fost mulți ani, doamna NU! Așa că…spun DA doar când sunt complet sigură că ne prindem în hora toți”, a concluzionat prof. Aura Danielescu, miercuri 27 aprilie 2022.

 

Comentarii

comentarii