Acasă Cultura TM2021 a lansat Programul StartUp 2017-2018 și mizează pe implicarea timișorenilor în...

TM2021 a lansat Programul StartUp 2017-2018 și mizează pe implicarea timișorenilor în actul cultural

DISTRIBUIȚI

startupÎn prezența autorităților locale, în frunte cu primarul Nicolae Robu, luni 19 iunie, seara, în Sala multifuncţională a Consiliului Judeţean Timiș, Asociația Timișoara Capitală Culturală Europeană a lansat Programul StartUp 2017 – 2018, care face parte din Strategia de implementare a Proiectului TM2021.

Simona Neumann, președintele asociației, a explicat că în etapa de StartUp, TM2021 va consolida legăturile cu societatea civilă, va dezvolta latura culturală a orașului și a regiunii, va sprijini colaborările cu instituţiile de cultură, va deschide noi oportunităţi internaţionale, care vizează dimensiunea europeană a proiectului TM2021 și va pune bazele dialogului cultural internaţional. “Trebuie să amintim că sloganul “Luminează orașul prin tine!” are o semnificație concretă. Timișoara este primul oraș iluminat public din Europa, dar are și o semnificație metaforică, lumina înseamnă energie civică, participare, înseamnă lumina din noi, dar și din comunitate. Toate acestea se bazează pe un set de valori pe care noi vrem să le promovăm la nivel european, valori care sunt ale Timișoarei, dar și comune Europei. Este vorba de interculturalitate, multiconfesionalism, spirit antreprenorial și civic. De ce avem nevoie de aceste valori și să le potențăm prin intervenții culturale? Pentru că, din păcate, trăim într-o Europă tulbure. Evenimentele și activităţile organizate și asumate în acest an, sunt construite și dezvoltate pe baza viziunii artistice a dosarului de candidatură și se axează pe implicarea cetăţenilor în actul cultural”, a declarat Simona Neumann.
Programul StarUp cuprinde activități care vor fi desfășurate, în perioada 2017 -2018, de către Asociația Timișoara Capitală Culturală Europeană 2021. Se cunoaște că Primăria Timișoara este principalul susținător al proiectului. 85% din tot ce înseamnă efortul financiar provine de la primărie. Edilul Robu a spus că, în continuare, primăria are angajamente mult mai mari decât orice altă instituție sau persoană, în a susține proiectul. “Sunt preocupat să văd cum se desfășoară lucrurile, pentru ca totul să decurgă așa cum ne-am propus când am câștigat competiția. Există angajamente concrete prin dosarul de candidatură și trebuie să le implementăm cum scrie la carte, dar în plus noi avem o mulțime de lucruri de făcut și chiar le facem de câțiva ani, lucruri care oricum ar fi trebuit realizate pentru modernizarea orașului. Acum, nu este decât un motiv în plus, unul foarte serios să acționăm. Trebuie să modernizăm infrastructura urbei în toate secțiunile – de mobilitate, pentru cultură, pentru sport, pentru turism. Noi pe asta ne focalizăm suplimentar”, a spus Robu.
În acest an, în cadrul etapei de StartUp, vor fi desfășurate următoarele proiecte. 1. Generators – generatori – dezvoltarea a trei proiecte, și anume Mega Bega, Reflecţii și Cămine în mișcare. Se vor efectua cercetări, documentări și schimburi de experienţe, alături de partenerii lideri ai proiectelor amintite. 2. X-Tensions – X-Tensii: colaborări cu instituţii sau organizaţii locale pentru realizarea diferitelor evenimente sau proiecte culturale, potenţându-le conţinutul, vizibilitatea și caracterul european ( Art Encounters, Festivalul Simultan, Teatrul Naţional Timișoara- Circus Cirkör- spectacol de circ contemporan-, Eurothalia – spectacole susţinute de Teatrul Odin și master classes cu Eugenio Barba). 3. Neighborhoods – intervenţii în cartiere: intervenţii și ateliere de lucru în diferite cartiere ale Timișoarei în scopul identificării de colaboratori sau co-organizatori pe termen lung (Birdhouse Gallery, cartarea vecinătăţilor). 4. MultipleXity – moștenirea tangibilă a orașului, în urma câștigării titlului de capitală Culturală Europeană – va consta în construirea unui complex creativ multi-funcţional și al unui centru de resurse culturale pentru dezvoltarea capacităţii și pentru schimburi internaţionale. De asemenea, va fi organizat Festivalul Internaţional al Luminii (prima ediţie în anul 2021) și o infrastructură îmbunătăţită. În acest an, va fi vizat maparea nevoilor orașului și iniţierea unor colaborări internaţionale.
“Obiectivul pe termen lung al implementării și dezvoltării Programului cultural TM2021 este un sector cultural extrem de profesionist și sensibil la nevoile cetăţenilor, cu legături puternice la nivel european, o scenă culturală și creativă mai competitivă și, desigur, poziţionarea culturii ca pilon de dezvoltare locală durabilă, de către factorii decizionali”, a conchis Simona Neumann.

 

Comentarii

comentarii