Acasă Actualitate A murit profesor doctor Horia Vermeșan

A murit profesor doctor Horia Vermeșan

DISTRIBUIȚI

Horia Vermeșan profesor, medic ortopedie şi traumatologie a trecut la cele veșnice.

Anunţul decesului cunoscutului medic şi profesor l-a făcut Dorel Săndesc, managerul Spitalului Judeţean Timişoara.

“Astăzi, de curând, cel care a fost și va rămâne Prof Dr Horia Vermeșan, doctorul, dascălul, liderul, omul deosebit, colegul și prietenul nostru a părăsit lumea aceasta…dar Horia va rămâne în amintirile și sufletele noastre și în rugăciunile pe care le vom înălța către Dumnezeu, să îl primească la El și să aibă grijă de sufletul său. Condoleanțe familiei îndurerat”. a anunţat Dorel Săndesc.

Născut în 31.08.1945, jud.Timiş, com.Chevereşu Mare), Horia Vermeșan a urmat Liceul Carmen Silva – Timişoara și Facultatea de Medicina – Timişoara absolvită în anul 1970.

Din anul 1990 a fost medic primar, iar din anul 1997 profesor universitar la catedra de Ortopedie şi Traumatologie din cadrul U.M.F. Timişoara.

Teza de doctorat a susţinut-o în anul 1985 avândul ca și conducător ştiinţific pe d-nul academician prof.dr. Pius Brânzeu.

De-a lungul timpului a îndeplinit mai multe funcţii, printre care cea Director al Direcţiei Sanitare Timiş în anul 1992 și în perioada 2005 – 2015 și şef la Clinicii I de Ortopedie Traumatologie din cadrul Spitalului Județean Timișoara,

A fost preşedintele Societăţii de Ortopedie şi Traumatalogie Româno – Italo – Spaniolă şi a fost membru în peste 30 de societăţi medicale din străinătate şi din ţară. Din anul 2000 a obţinut calitatea de conducător de doctorate. O preocupare deosebită a avut-o pentru munca didactică, atât în ceea ce priveşte studenţii, cât şi medicii rezidenţi.

A publicat lucrări la numeroase edituri, printre care 23 monografii şi a fost coautor la un număr de 4 Tratate de Medicină.

Cercetarea a fost o preocupare constantă a sa, și a obținut cinci brevete de invenţii, dintre care două au fost premiate la Salonul Internaţional de la Geneva (1999) şi Bruxelles (2009), un număr de peste 400 lucrări publicate şi comunicate.

Tot în cadrul cercetării a participat la 16 granturi internaţionale şi naţionale, de asemenea la un număr de 8 studii clinice. A avut un rol important în colaborări internaţionale dintre care se numără: colaborarea Româno – Americană în domeniul endoprotezelor de genunchi Florida Knee &  Orthopedic Center, Prof. Dr. J.P. Barett, colaborarea Româno – Americană în domeniul chirurgiei spinale împreună cu Scott Webb – Florida Spine Institute, realizând primele artroplastii de faţete articulare TFAS. Ca urmare a acestei colaborări a înfiinţat un compartiment de chirurgie spinală în cadrul Clinicii I de Ortopedie Traumatologie, compartiment care rezolvă patologia coloanei vertebrale, în colaborare cu Prof. Dr. R .Caggianno – Universitatea Bari, cu Prof .Friedel Wilhelm (Germania) şi alţii.

Una dintre realizările importante din cadrul clinicii şi care îmbunătăţeşte mult activitatea în domeniul cercetării şi chirurgiei genunchiului, este nucleul de cercetare înfiinţat în anul 2009. Dr. Horia Vermeșan a fost promotorul primelor artroscopii şi a editat cea de-a doua carte de artroscopie din ţară. În plan profesional a dezvoltat în cadrul clinicii o serie de metode chirurgicale în traumatologie. A introdus pentru prima dată în clinică, tijele Ender, tijele zăvorâte şi osteosinteze minim invazive, făcând un curs pe această problemă cu dr. Ramadan Florin de la Wells. În endoprotezarea de şold a introdus acetobulo plastia pentru insuficienţele de cotil. A efectuat numeroase cursuri de perfecţionare atât pentru medici rezidenţi, cât şi pentru medici specialişti şi primari.

Dr. Horia Vermeșan a fost citat în numeroase cărţi şi articole, de asemenea în monografia “Personalităţi române şi faptele lor”, editura Pan Europe Iaşi. În anul 2006 a fost citat în Who’s who – Editura Pegasus Press sub redacţia Aura Salanopoulos. De asemenea, a fost membru corespondent al Academiei de Ştiinţe Medicale.

Printre pasiunile medicului s-a numărat și arta, motiv pentru care a donat Spitalului Judeţean din Timişoara, din propria colecție, peste 60 de obiecte – tratate de medicină, instrumentare vechi, caricaturi, icoane pictate pe lemn și sticlă sau piese de mobilier. În 2017 Spitalul Judeţean din Timişoara a fost primul din România care va avea un mini-muzeu în incintă grației acestei donații.

UPDATE: Înmormântarea va avea loc sâmbătă, la ora 14, în cimitirul din Calea Lipovei.

Comentarii

comentarii