Acasă Economic A patra revoluție industrială, în zona Banatului. Experții în Industry 4.0 vin...

A patra revoluție industrială, în zona Banatului. Experții în Industry 4.0 vin la Timișoara

DISTRIBUIȚI

Pentru a-și depăși condiția de economie bazată pe consum, România trebuie să treacă la noile modele economice, la roboți, digitalizare și automatizare. Fără investiții semnificative în tehnologie, vom rata a patra revoluție industrială, Industry 4.0, iar economia românească va pierde semnificativ la capitolul competitivitate.

,,Timișoara, Aradul, în general Vestul României reprezintă deja un model despre modul în care pot fi construite business-uri sustenabile’’, afirmă Marius Hărătău, managerul Academiei Industriale. ,,Pentru a trece însă la nivelul următor, este nevoie de adoptarea noilor tehnologii, de la digitalizarea operațiunilor la liniile de fabricație complet automatizate, afirmă expertul, în preambulul evenimentului din 30 octombrie, de la Hotel Timișoara.

În cadrul workshop-ului Factory 4.0, zeci de oameni de afaceri, experți în tehnologie, manageri și angajați a unor companii interesate de inovație și tehnologie vor discuta despre digitalizare, robotizare, securitate cibernetică, automatizare, pregătirea angajaților pentru Industry 4.0.

La evenimentul din Timișoara, al treilea din seria de workshop-uri Factory 4.0 după Sibiu și București, experții de la companiile de tehnologie IFM ELECTRONIC, Bosch Rexroth, Phoenix Contact, KUKA, Digital Twin și EPLAN vor veni cu soluții concrete în acest domeniu.

,,Economia mondială se află în momentul unor schimbări fundamentale, determinate de a patra revoluție industrială, Industry 4.0. Implementarea robotizării, automatizarea proceselor, optimizarea fluxurilor de producție cu ajutorul software-urilor dedicate și AI – sunt elemente care vor face tot mai mult diferența la capitolul competitivitate. Economia românească, investitorii trebuie să se focuseze pe noile tehnologii, pentru a nu rata cursa globală pentru competitivitate’’, a mai spus expertul.

În cadrul evenimentului, experții vor prezenta, în cadrul a șase module teoretice și șase ateliere de lucru, informații  esențiale despre proiectele de digitalizare, de la automatizare și Big Data & Analytics, la Integrarea sistemelor, Simularea realității, Internet of things, Securitatea  Cibernetică, Servicii Cloud, Print 3d și Realitatea Augumentată.

Vor fi abordate teme precum ,, Industry 4.0: oameni, procese și tehnologii’’; Optimizarea costurilor și eficientizarea proceselor de  inginerie complexe’’; ,,Industry 4.0 – O revoluție în robotică’’; ,,Securitate cibernetică și automatizare în fabrica viitorului’’.

,,În condițiile în care economia trece printr-o criză a forței de muncă calificate cu competențe digitale, perfecționarea resursei umane a devenit o componentă strategică  în business. Cursurile de perfecționare, trainingurile și workshop-urile  sunt de natură să asigure companiilor vizate un avantaj semnificativ în  asigurarea tranziției la Industry 4.0, la economia  viitorului’’, a mai declarat Marius Hărătău.

La Factory 4.0 Timișoara, participarea este gratuită, iar înscrierile pot fi făcute pe www.factory40.ro

ROMÂNIA ȘI ROBOȚII

Potrivit unui barometru realizat de Frames la comanda Academia Industrială, 92% dintre oamenii de afaceri și managerii chestionați consideră că noile tehnologii (roboți, IoT, 5G, RPA, etc.) vor influența semnificativ economia românească.

Robotizarea se află în prim-plan, menționată de 80% dintre respondenți, urmată de RPA (folosirea software-ului și inteligenței artificiale pentru automatizarea proceselor) și IOT (Internet of Things – gadgeturile conectate la internet) (52%) și tehnologia 5G, menționată de 36% dintre respondenți.

Întrebați care sunt domeniile din economie in care noua revoluție industrială își va găsi locul, 80% au indicat agricultura și IT, sectoare urmate de industria prelucrătoare, servicii și comerț.

Potrivit respondenților, implementarea noilor tehnologii reprezintă și o soluție pentru acoperirea necesarului forței de muncă.

,,Peste 90 la sută dintre respondenți consideră că, în actualele condiții de criză de pe piața forței de muncă, automatizarea și robotizarea reprezintă o soluție optimă, menită să susțină dezvoltarea business-ului’’, arată datele barometrului Factory 4.0.

Automatizarea, robotizarea, software-ul, inteligența artificială nu își vor găsi un loc optim în economie până ce angajații români nu vor fi pregătiți pentru implementarea acestor soluții.

62,5% dintre respondenți au afirmat că, în prezent, angajații din România nu dispun de competențele digitale necesare proceselor de producție de tip Industry 4.0, bazate pe operarea platformelor software, decizii bazate pe analiza datelor, interacțiunea cu sistemele virtuale, etc.

Potrivit rezultatelor barometrului, cea mai mare nevoie de instruire este în domeniul planificării producției, menționată de 87,5% dintre intervievați, în sectorul eficienței energetice (85%), cel al mentenanței (75,2%), sectoare urmate de logistica producției (62,5%), financiar (57,6%), resurse umane (52%), calitate (37,5%), și achiziție și negocieri (25,2%).

87% dintre investitori afirmă că serviciile de consultanță în digitalizare pot reprezenta un sprijin pentru echipele manageriale în drumul companiei către fabrica digitală.

Sondajul Factory 4.0 mai arată un lucru interesant. 63,6% dintre respondenți au declarat că nu se tem pentru locul de muncă chiar dacă, urmare a implementarii soluțiilor Industry 4.0, multe dintre business-uri vor înlocui forța de muncă clasică cu cea automatizată, realizată de roboți și programe de operare.

36,3% dintre respondenți se află în cealaltă tabără, a celor care cred că noile tehnologii vor duce la dispariția locurilor de muncă.

Barometrul ,, Factory 4.0. Cum influențează noile tehnologii economia românească’’ a fost realizat în perioada 2-15 septembrie 2019,  prin chestionare online și telefonic, pe un eșantion de 180 de respondenți, oameni de afaceri, manageri și angajați cu funcții de răspundere din companii reprezentative din tot spectrul economic, de la comerț, servicii și industria prelucrătoare la construcții, IT și turism.

Comentarii

comentarii