Acasă Eveniment Aşa profesori, aşa elevi, în Timiş

Aşa profesori, aşa elevi, în Timiş

DISTRIBUIȚI

“Cum e turcu şi pistolul”, spune un proverb. La fel putem spune “Cum sunt profesorii, sunt şi elevii”. În judeţul Timiş, la examenul de titularizare a profesorilor, procentul de trecere a fost de 33,02%, iar promovabilitatea la bacalaureat  2011 a elevilor a fost de 32,95%. “Cea mai mare problemă este că a fost scos examenul de admitere în facultăţi. Acum, se intră uşor şi se iese uşor ”, a spus prof. Virgil Popescu, preşedintele Sindicatului “Spiru Haret” Timiş

Un profesor plătit ca un muncitor necalificat

Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) susţine că subfinanţarea sistemului de învăţământ, salariile din care nu se poate trăi şi lipsa modernizării unităţilor de învăţământ sunt principalele motive care transformă acest sistem într-o „paria” pentru oamenii valoroşi.
Rezultatele concursului naţional de titularizare ne demonstrează faptul că spre acest domeniu nu se mai îndreaptă oamenii bine pregătiţi profesional, întrucât nu sunt motivaţi să facă acest lucru. Grila de salarizare, care porneşte de la 660 de lei, echivalentul unui salariu pe care îl primeşte muncitorul necalificat, este principalul motiv care ţine departe de sistemul de învăţământ candidaţii competitivi. Statisticile arată că numărul tinerilor care se îndreaptă către o carieră profesională a scăzut de la un an la altul.  Dacă în anul 2008, din numărul total al candidaţilor, aproximativ 10.000 erau absolvenţi de studii superioare în acelaşi an, în anul 2011, numărul lor s-a redus la jumătate. “Şi în acest caz, motivul este acelaşi: nu poţi face performanţă într-un sistem care nu îţi respectă salariaţii”, susţine FSLI.  

Nu e motivaţie

“Facem apel către Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului şi Guvernul României ca, în baza rezultatelor acestui concurs naţional, să ia toate măsurile necesare astfel încât sistemul de învăţământ să devină unul atractiv pentru oamenii de calitate. Altfel, pregătirea generaţiilor viitoare de elevi va fi pusă sub semnul întrebării”, a subliniat Simion Hancescu, preşedintele FSLI. Virgil Popescu a spus că, într-adevăr, subiectele la examenul de titularizare au fost “serioase”, dar asta nu-i disculpă pe profesori să ia note de 1, 2 sau 3. Mai grav e că au fost candidaţi care s-au retras de la început, când şi-au dat seama că nu pot rezolva subiectele. “Cei care intră în învăţământ nu sunt cei mai buni şi nu au motivaţie. Adesea, învăţământul e un refugiu. De la sistem vin problemele. Nu mai pregăteşte profesori de matematică, ci matematicieni, nu profesori de chimie, ci chimişti. Apare facilul atunci când se plăteşte şcoala”, a spus Popescu.
 

Comentarii

comentarii