Acasă Administraţie ABAB Timișoara a amendat Primăria Orșova cu 80.000 de lei, fiindcă nu...

ABAB Timișoara a amendat Primăria Orșova cu 80.000 de lei, fiindcă nu a igienizat răul Cerna

2036
DISTRIBUIȚI

Administrația Bazinală de Apă Banat (ABA Banat) sancționează nepăsarea unor autorități publice locale cu privire la poluarea cu deșeuri a apelor situate în spațiul hidrografic Banat.

În urma creșterilor de debite și niveluri pe cusururile de apă din arealul Banatului în ultimele săptămâni, apa a antrenat și deșeurile provenite din depozite neautorizate.

O echipă de inspectori ABA Banat, din cadrul Serviciului de Inspecție Bazinală a Apei, s-a deplasat în control în municipiul Orșova, în urma unei sesizări.

Aici inspectorii și a constatat că ambele maluri ale râului Cerna, intravilan municipiul Orșova, erau acoperite cu deșeuri diverse aduse de apele mari (PET-uri, materiale plastice, deșeuri vegetale).

De asemenea, tot aici pe  malul stâng al fluviului Dunărea, intravilan municipiul Orșova cât și pe luciul apei, existau PET-uri, inspectorii au găsit diferite materiale plastice, deșeuri vegetale.

Pentru nesalubrizarea cursurilor de apă Cerna și Dunăre, UAT Orșova a fost sancționată contravențional cu amendă de 80.000 lei, conform Legii Apelor și i s-a impus ca măsură salubrizarea malurilor și albiilor celor două cursuri de apă de pe raza localității Orșova până la data de 15 iulie 2020.

”Serviciul de Inspecție Bazinală a Apei Banat va mai efectua în această perioadă și în următoarele luni controale pentru verificarea salubrizării cursurilor de apă.

 Atenționăm toate UAT-urile să ia măsuri, să verifice și să intervină pentru îndepărtarea depozitelor necontrolate de deșeuri  aflate pe maluri, pentru a evita antrenarea acestora în cursul de apă și obturarea secțiunilor de scurgere. În caz contrar, UAT-urile care vor încălca legislația vor fi amendate.

ABA Banat nu are ca obiect de activitate colectarea deșeurilor de pe maluri și din cursurile de apă, ci întreținerea albiilor și a malurilor acestora. Conform legislației în vigoare (Ordonanța nr. 21/2002 și Legea nr. 515/2002, art. 8) această obligație revine autorităților publice locale, care sunt direct responsabile cu gestionarea regimului deșeurilor în arealul administrat”, a explicat Sorina Neaga, purtător de cuvânt ABAB Timișoara.

Comentarii

comentarii