Acasă Administraţie ABAB Timișoara nu mai vrea poluare apelor cu nitrați proveniți din agricultură

ABAB Timișoara nu mai vrea poluare apelor cu nitrați proveniți din agricultură

DISTRIBUIȚI

Administraţia Bazinală de Apă Banat (ABA Banat) a fost gazda ședinței Comitetului de Bazin Banat, la sfârșitul acestei săptămâni, și a asigurat consultarea și analiza celor două proiecte aflate în perioada de consultare publică.

Este vorba de Codul de Bune Practici Agricole și de Programul de Acțiune pentru Protecția Apelor împotriva Poluării cu Nitrați din Surse Agricole.

Obiectivele celor două proiecte sunt: reducerea poluării apelor cauzată de nitraţii proveniţi din agricultură şi prevenirea acestui tip de poluare. Ele se adresează fermierilor, reprezentanților organizațiilor de fermieri, institutelor de cercetare, organizațiilor non-guvernamentale, producătorilor agricoli.

Specialiștii în protecția mediului atrag atenția că activităţile agricole pot provoca probleme serioase din punctul de vedere al poluării difuze a corpurilor de apă ca urmare a pierderilor de nutrienţi (azot şi fosfor) către corpurile de apă de suprafaţă şi/sau subterane.

Dejecţiile lichide, semi-lichide şi solide din fermele de animale precum şi efluenţii din silozuri conţin cantităţi mari de nutrienţi.

Pătrunderea în corpurile de apă chiar a unor cantităţi mici din aceste substanţe poate avea consecinţe grave asupra calităţii apei din corpul de apă respectiv şi din corpurile de apă conexe. Terenul agricol este intersectat de reţeaua hidrografică de suprafaţă, care drenează în acesta şi care împreună cu apele de adâncime (acvifere) pot fi vulnerabile la poluare, în special din surse agricole.

„Ca și gospodari de apă, suntem interesați să promovăm aceste recomandări și măsuri care vor îmbunătății calitatea apelor, cele subterane și cele de suprafață.

Atât publicul larg cât și specialiștii agricoli trebuie să știe că pe terenurile adiacente cursurilor de apă avem zone de protecţie şi benzi tampon (fâşii de protecţie) în care este interzisă aplicarea fertilizanţilor de orice fel.

Acestea sunt stabilite prin Legea apelor. În zonele inundabile, pe lângă alte restricții, este interzisă și depozitarea gunoiului de grajd.

Aceste două proiecte pe care le-am discutat au recomandări privind utilizarea îngrășămintelor în funcție de sol, metode de aplicare, depozitare și manipulare a îngrășămintelor.

Sunt informații vitale cu efect pentru apele aflate în arealul Banatului. Totodată, sunt informații de conștientizare cu privire la funcția de poluant al diverșilor fertilizanți asupra apei “,  a declarat Titu Bojin, directorul Administraţiei Bazinale de Apă Banat Timișoara.

Aceste proiecte sunt inițiate de Ministerul Apelor și Pădurilor împreună cu Consultantul selectat  – Asocierea dintre Institutul Național de Cercetare – Dezvoltare pentru Pedologie, Agrochimie și Protecția Mediului – ICPA București și Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București – USAMV București.

Ele sunt urmarea firească a implementării Directivei europene Nitrați în legislația românească.

 ABA Banat vă îndeamnă să consultați aceste proiecte pe http://apepaduri.gov.ro/consultare-publica-program-de-actiune-pentru-protectia-apelor-impotriva-poluarii-cu-nitrati-din-surse-agricole-si-codul-de-bune-practici-agricole/ și să trimiteți observații  și propuneri la următoarele adrese de email office@icpa.ro și nitrați@map.gov.ro  până la 31 octombrie 2019.

Comentarii

comentarii