Acasă Actualitate Acuzați de „sabotarea” culturii timișorene, liberalii dau replică: „Agendă Culturală mediocră și...

Acuzați de „sabotarea” culturii timișorene, liberalii dau replică: „Agendă Culturală mediocră și netransparentă”, „lipsă de viziune”, „incompetență”, „crize de isterie”

DISTRIBUIȚI
sursă – Dominic Fritz/Facebook

Marți, 10 mai, proiectul de hotărâre de consiliu local de aprobare a agendei Casei de Cultură pe anul 2022 a picat la vot. Liberalii au spus pe față că nu vor vota hotărârea, iar useriștii i-au acuzat că „sabotează Cultura Timișoreană”, că au avut un „gest iresponsabil” și că „pun în pericol evenimentele de tradiție”. Liberalii, pe de altă parte, consideră că agenda înaintată de directoarea Camelia Mingasson poate suferi îmbunătățiri, mai ales că pe aceasta nu s-au mai găsit evenimente precum JazzTM, Timfloralis, Festivalul de Operă și Operetă în aer liber sau Bega Bulevard. La rându-le, reprezentanții PNL Timiș nu s-au sfiit să aducă acuzații.

„Zi tristă pentru Timișoara, pentru cultura și tradițiile noastre. PNL sabotează Cultura Timișoreană. (…) Liberalii din Consiliul Local Timișoara au refuzat, fără niciun argument valid, să aprobe această Agendă Culturală a Casei de Cultură a Municipiului. Gestul lor iresponsabil, făcut strict din considerente politice, pune în pericol evenimente de tradiție pentru orașul nostru, printre care: Ruga Timișoarei, Festivalul Inimilor, Ziua Timișoarei (unde ar fi trebuit să concerteze draga noastră formație Phoenix), evenimentele de comemorare a martirilor Revoluției din 1989 sau spectacolul de Revelion”, a scris primarul Fritz pe rețelele de socializare imediat după votul nefavorabil.

În cadrul aceleași postări, edilul-șef acuză și „o campanie de dezinformare” la adresa Festivalului Inimilor de anul trecut, neorganizat din „motive pandemice”. În general, Fritz spune că s-a obișnuit cu „sabotajul politic”, dar că va reintroduce agenda culturală pe ordinea de zi a următoarei ședințe de consiliu local. Tot despre „sabotajul evenimentelor apropiate de inimile cetățenilor” și „meschinării liberale” vorbea și viceprimarul Ruben Lațcău.

După câteva replici date tot pe Facebook de liberali precum Cosmin Tabără și Dan Diaconu, tot miercuri, PNL Timiș a trimis și un comunicat de presă. Pe scurt, liberalii consideră că agenda culturală propusă a fost „mediocră” și că useriștii au avut „crize de isterie” nejustificate. Mai mult, reprezentanții PNL trag o concluzie destul de dură: Consiliul Județean compensează pentru „incompetența și lipsa de viziune” a administrație locale.

„Ziua istorică în care a fost anunțată organizarea expoziției Brâncuși – cel mai important eveniment cultural din anul Capitalei Europene a Culturii a fost murdărită de administrația Fritz: în primul rând prin propunerea unei Agende Culturale mediocre și netransparente, iar în al doilea rând, prin crizele de isterie pe Facebook care scad încrederea publicului în titlul pe care îl vom purta anul viitor. În timp ce Consiliul Județean Timiș compensează incompetența și lipsa de viziune a primarului Dominic Fritz privind Capitala Europeană a Culturii, echipa USR de la Primăria Timișoara elimină din peisajul culturii timișorene Festivalul JazzTM, Festivalul TimFloralis și Ruga Timișoarei”, transmit reprezentanții PNL Timiș.

Tot aceștia spun că evenimente care au adus faimă Timișoarei, precum Festivalul de Operă și Operetă în aer liber (aflat la a 17-a ediție) sau Bega Bulevard (aflat la a 15-a ediție), nu se mai regăsesc pe agendă. Agendă care ar încălca inclusive principiile transparenței, prin felul în care a fost adusă pe masa consilierilor.

„Agenda culturală nu a fost discutată în comisiile de specialitate, nu a fost prezentată nimănui. Noi, PNL, am și cerut retragerea proiectului de pe ordinea de zi și rediscutarea lui pe îndelete, dar nu s-a dorit. Drept urmare, consilierii locali PNL nu au votat împotrivă, ci au decis să nu își exprime dreptul la vot până când agenda culturală nu va fi analizată. Vom face această analiză în scurt timp și, atunci când proiectul va reveni pe ordinea de zi a CL Timișoara, vom putea vota în cunoștință de cauză, nu cu ochii închiși”, a transmis viceprimarul Cosmin Tabără.

Liberalii reiau și ideea formulată de Simion Moșiu în timpul ședinței de marți: „Deoarece nu cunoaște specificul Timișoarei e imposibil pentru actualul primar al Timișoarei să rezoneze cu cetățenii săi. Ce l-a deranjat la denumirea de «Rugă»? Conotația religioasă de care USR-iștii fug ca de tămâie? Sau poate sunt sătui să tot audă «rugile» timișorenilor precum «Nu ne mai lăsați în frig!», «Curățați orașul!» sau «Rezolvați problema traficului!»? Nu, domnilor din USR, liberalii NU blochează cultura înainte ca Timișoara să fructifice titlul de Capitală Culturală Europeană în 2023”, se mai arată în comunicatul PNL Timiș.

Liberalii mai spun că își doresc ca titlul de Capitală Europeană a Culturii „să fie valorificat cât mai bine cu putință, să aducă plus valoare orașului și timișorenilor, județului și României”. Tocmai de aceea, aceștia ar invoca „transparență”, vorbind și despre echipa care a dus titlul Timișoara în timpul administrației liberale.

„Titlu Timișoarei a fost câștigat prin munca unei echipe, în timpul administrației liberale, iar PNL are tot interesul ca anul 2023 să fie unul de succes, așa cum ne interesează să păstrăm valorile și tradițiile Banatului. Anul trecut tradițiile, folclorul și Ruga au fost înlocuite cu o acțiune LGBT în parcul de lângă Catedrala Mitropolitană, iar lucrul acesta, timișorenii nici nu-l uită, nici nu-l iartă. Astfel de greșeli pot fi făcute doar de către oameni cu un nivel de cultură similar unei mături, oameni care vor beneficiile unui titlu, dar nu înțeleg cum a fost câștigat. Consilierii locali liberali se vor întâlni, în scurt timp, cu conducerea Casei de Cultură a Municipiului, discuțiile urmând să fie axate pe analiza evenimentelor culturale propuse spre finanțare”, se încheie comunicatul.

Comentarii

comentarii