Acasă Actualitate Adi Bărar, fondator al formației Cargo, va avea statuie în Timișoara, în...

Adi Bărar, fondator al formației Cargo, va avea statuie în Timișoara, în Parcul Alpinet

DISTRIBUIȚI

Cât de curând, posibil chiar în această toamnă, în Parcul Alpinet din Timișoara, în zona Flora, va fi amplasată o statuie a lui Adi Bărar, fostul lider al formației Cargo, decedat în luna martie a acestui an. Marți, 27 iulie, revoluționarul Corneliu Vaida, un apropiat al lui Bărar și unul dintre inițiatorii proiectului, a vorbit în fața consilierilor locali despre această ideea ca un eventual început pentru „Aleea muzicienilor”.

Conform documentelor care au însoțit proiectul de hotărâre aprobat în unanimitate de consilierii locali, statuia ar urma să poarte numele „Adi Bărar – Marea Trecere”. O condiție pentru amplasarea acesteia ar fi obținerea avizului de la Direcția Județean de Cultură Timiș, iar de documentația necesară pentru autorizația de construire ar urma să se ocupe viceprimarul Cosmin Tabără.

„Va fi amplasată în rondul dintre Pod Maria și Flora. Va fi un monument la scara de 1:1, o statuie de bronz care îl va reprezenta pe Adi Bărar cu chitara sa. (…) Sper ca toate aprobările să fie date cât mai repede, astfel încât acest monument să fie inaugurat în acest an. Lucrările vor dura aproximativ trei luni de zile, iar eu mă gândesc că în luna noiembrie am putea să facem inaugurarea. Va reprezenta, din punctul meu de vedere, și nu numai al meu, un punct de atracție turistic și cultural. Se poate înscrie foarte bine în acțiunile care preced Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii”, a explicat Corneliu Vaida.

Suma de bani necesară realizării statuii a fost deja strânsă din fonduri private. „Nu am vrut să încarc bugetul local. Va fi dat primăriei fără nicio cheltuială. Am rezolvat cu sponsori, cu ajutorul trupei”, a adăugat revoluționarul. Primarul Dominic Fritz a completat: „A venit deja cu vestea bună că a găsit sponsori, că a găsit o artistă, că nu este nevoie de implicare financiară din partea primăriei. (…) Vrem să sprijinim și să întâmpinăm astfel de inițiative venite din zona civică, din zona de business. În sensul ăsta, chiar cred că este o colaborare de bun augur și nu denotă o lipsă de interes din partea primăriei”.

Amplasarea acestei statui ar putea să dea naștere și altor inițiative asemănătoare, iar în final ar putea prinde contur ideea unei „Alei a muzicienilor”, una vehiculată de mai mulți ani. În aceeași ordine de idei, Corneliu Vaida îi invită și pe alți timișoreni să vină cu inițiative asemănătoare: „Pot să lansez o provocare publică și să spun că oricine ar putea, de exemplu, să propună și să susțină o statuie a lui Béla Kamocsa, care este un alt nume de referință și care cred ar merita. Așa putem, încet-încet, ca acea Aleea a muzicienilor să aibă cât mai multe statui și să fie chiar un loc de referință națională pentru cultura muzicală și – de ce nu? – să fie chiar un început pentru un muzeu al rockului”.

Această idee a atras susținere și din partea consilierilor locali liberali Simion Moșiu și Ștefan Sandu. Cei doi i-au dat dreptate lui Vaida când acesta a spus că „Zona Flora este o zonă a boemei rock și jazz și blues a Timișoarei” și că inițiativa ar duce la renașterea acestui areal. Ar exista același interes și din zona privată. Moșiu, spunând că este în cunoștință de cauză, a punctat faptul că există un proiect inclusiv în cazul restaurantului Flora.

La final, Fritz a atras atenția: „Trebuie să fie făcută cu grijă, să nu aruncăm statui peste tot în Timișoara fără un concept clar. De aceea vom lucra cu un grup de artiști, sculptori de la Facultatea de Arte, de urbaniști, de peisagiști la un regulament pentru artă în spațiul public, pentru monumente de for public”. Conform edilului-șef, acest regulament ar fi o prioritate a primăriei în această toamnă.

Comentarii

comentarii