Acas─â Editorial Adio, Padre! A mai murit un duhovnic…

Adio, Padre! A mai murit un duhovnic…

5599
DISTRIBUIȚI

Despre Padre, cum i se spunea, despre stare╚Ťul M─ân─âstirii Parto╚Ö, locul de unde s-a mai ridicat un mare duhovnic, Sf├óntul Iosif de la Parto╚Ö, f─âc─âtorul de minuni ╚Öi protectorul Banatului, se scrie acum intens. A plecat spre Cer, noaptea trecut─â, dup─â o lupt─â grea cu du╚Ömanul numit Coronavirus. 18 zile de ├«ncerc─âri grele, 18 zile ├«n care medicii ╚Öi asistentele medicale din Spitalul ÔÇŁVictor Babe╚ÖÔÇŁ au f─âcut tot ceea ce au putut pentru a-l salva. Doar c─â at├ót au putut. Nu este vina lor, poate c─â a fost voia Domnului. Poate c─â o anumit─â cale de lumin─â ╚Öi a╚Öteptare a fost preg─âtit─â lui…. ├Änc─â din copil─âria sa ├«n Valea Alm─âjului, Banatul de Munte, avea un Altar al lui, ├«n camera ├«n care se ruga. ÔÇŁJoacaÔÇŁ lui, a copilului Cristian din Banat, a fost alta. Vorbea cu ├Ängerii, tr─âia cu ei, apoi se ruga cu al╚Ťi copii, care-l vizitau acas─â, acelora╚Öi ├Ängeri ╚Öi lui Dumnezeu. Credin╚Ťa sa era profund─â, nu ├«ntreba ╚Öi nu se ├«ndoia. Cultura sa teologic─â, dar ╚Öi chemarea profund─â spre tainele aproape mistice ale rela╚Ťiei cu Dumnezeu erau at├ót de evidente. Nimic ipocrit, nimic ascuns…

Stare╚Ťul Cristian Varlaam a l─âsat ├«n urm─â o mul╚Ťime de suflete ce-i vor duce dorul. Copii, adul╚Ťi, oameni de care s-a ocupat, pe care i-a adus pe calea iubirii ╚Öi a m├óntuirii. S-a ocupat de copii, de oameni buni, de oameni r─ât─âci╚Ťi, de toate sufletele lui Hristos. A fost un mare duhovnic.

├Än vremea pandemiei, ├«mbr─â╚Ťi╚Öa lumea, alina durerile suflete╚Öti ╚Öi fizice, nu se g├óndea deloc la el, la urm─ârile gesturilor p─âm├óntene… Din p─âcate, asta i-a fost fatal. ├Ämi amintesc celebrul film, Viridiana, al lui Bunuel, un mare psihiatru spaniol, devenit realizator de filme ÔÇô capodopere. Personajul principal al filmului, o femeie extrem de credincioas─â, ├«ncearc─â s─â fac─â pentru semenii s─âi ceea ce f─âcea Iisus Hristos. S─â ajute bolnavii, cer╚Öetorii, sc─âp─âta╚Ťii, s─â aduc─â pe cale bun─â ho╚Ťii. Dar nu a reu╚Öit. S-au ├«ntors toate ├«mpotriva sa. Noi, oamenii, dar mai ales duhovnici mari, trebuie s─â urm─âm ├«nv─â╚Ť─âturile lui Hristos, dar s─â nu ├«l provoc─âm pe Dumnezeu, chiar Hristos ne spune asta. Nu m─â refer la Padre, aici, nici un g├ónd despre faptul c─â Padre ar fi f─âcut parte din r├óndul celor care au f─âcut asta. El nu l-a provocat pe Dumnezeu, era ├«mp─âcat ╚Öi senin, chiar pe patul de spital, a╚Öa cum cineva, tainic, a observat…

M─â doare ├«ns─â s─â v─âd c─â nu se fac anun╚Ťuri despre bisericile ├«n care apare Covid. Preo╚Ťii care se ├«mboln─âvesc nu sunt anun╚Ťa╚Ťi, ca ╚Öi cum ar fi vreo ru╚Öine, ca ╚Öi cum a fi preot bolnav trebuie ╚Ťinut ├«n secret. Un secret care face r─âu. Nu se dezinfecteaz─â toate bisericile, nu se anun╚Ť─â oamenii despre metodele anticovid, nu se afi╚Öeaz─â pe u╚Öile bisericilor impunerea m─â╚Ötii. Vedem imagini cu m─âicu╚Ťe ce duc ajutoare unor spitale sau unor centre speciale, iar m─âicu╚Ťele nu poart─â masc─â. Minunat faptul de a ajuta, minunat─â implicarea ├«n sus╚Ťinerea bolnavilor, dar dezastruoas─â nerespectarea normelor sanitare. Pe cine provoac─â ace╚Öti smeri╚Ťi angaja╚Ťi ├«n institu╚Ťiile religioase? Sunt preo╚Ťi care au copii, se tem pentru ei, al╚Ťii care sunt jigni╚Ťi de unii ÔÇŁmai mariÔÇŁ ai sistemului. De ce se tem? De adev─âr? De rostirea lui? Azi, din respect pentru pierderea lui Padre, nu voi da nume, dar o s─â fac asta zilele ce urmeaz─â.

Există un fel de teroare împotriva adevărului, or Hristos a venit și s-a jertfit pentru noi ca să spunem adevărul, să iubim adevărul, iar pe farisei, să-i demascăm!

Sper din suflet c─â IPSS Ioan al Banatului va alege cu mult─â iubire, la Parto╚Ö, un stare╚Ť pe m─âsura stare╚Ťului plecat spre Cer. Sper ca IPSS Ioan nu va aduce ├«n locul acestui sf├ónt, vreun ÔÇŁv├óntÔÇŁ, c─â e mare familia lui, sper c─â va aduce un c─âlug─âr cu har, credin╚Ť─â ╚Öi bun─âtate, dac─â se poate tot din Banat sau Ardeal, pentru c─â dac─â nu-i de-al locului, vai ╚Öi amar de tot ceea ce a ├«nceput Padre, dar nu a apucat s─â finalizeze.

La Partoș vor fi, de acum, multe pelerinaje. Așa cred!

Doamne, odihnește-l pe călugărul Cristian Varlaam și leagănă-i sufletul printre îngeri!

Lia Lucia Epure

Comentarii

comentarii