Acasă Actualitate Administratorii de cămine studenţeşti au liber la ilegalităţi

Administratorii de cămine studenţeşti au liber la ilegalităţi

DISTRIBUIȚI

Ioan Talpoş: „Studenţii care îşi vând locurile în cămine vor fi exmatriculaţi”

Situaţie ciudată la Universitatea de Vest din Timişoara. Noii studenţi sunt ameninţaţi cu examtricularea dacă sunt prinşi că îşi vând locurile în cămine, în timp ce administratorii căminelor pot fi doar mustraţi. Măsurile de austeritate impuse de la Bucureşti fac practic imposibile măsurile radicale. Dacă un administrator de cămin este dat afară, el nu poate fi înlocuit. Toate angajările au fost sistate. La UVT, 4.000 de boboci încep luni noul an universitar. Comparativ cu anul trecut, numărul studenţilor din primul an de studiu este cu 10% mai mic.

Administratori intangibili….

Ioan Talpoş, rectorul Universităţii de Vest din Timişoara, le transmite un mesaj dur studenţilor care fac negoţ cu locurile în cămine. „Orice student care va fi prins că şi-a vândut locul în cameră va fi exmatriculat. Voi face verificări personal”, spune Talpoş. Complexul Studenţesc este însă împânzit cu afişe în care studenţii vând sau cumpără locuri în cămine. Preţul la negru al unui loc în cămin este cuprins între 250 şi 350 de euro. În acest an, aproape 2.000 de cereri de locuri în cămine au fost refuzate. UVT a reuşit să-şi cazeze aproape 60% dintre studenţi. Şpăgile pentru un loc în cămin pot lua amploare, din cauza măsurilor de criză. Marea problemă este în rândul administratrorilor de cămine. Dacă sunt prinşi că fac favoruri în privinţa locurilor de cămin, ei nu pot fi daţi afară. Măsurile de criză nu permit angajarea altor persoane. „Administratorii de cămine pot fi doar sancţionaţi. Nu putem să-i dăm afară dacă fac ilegalităţi, pentru că nu avem voie să anagajăm alte persoane în loc”, mai spune Talpoş.

Studenţii precupeţi, greu de depistat

Liderii studenţilor s-au ocupat şi ei de cazări. OSUT a pus la dispoziţie lista tuturor locurilor de cazare şi a făcut un ghid pentru proaspeţii boboci. „Studenţii care îşi vând locurile în cămine sunt destul de greu de depistat. Urmărim fenomenul şi vom sesiza eventuale ilegalităţi”, ne-a spus Cristian Panţir, preşedintele Organizaţiei Studenţilor din Universitatea de Vest. Rectorul Ioan Talpoş spune că numărul mai mic de studenţi este afectat de o generaţie mai slab pregătită. La cele 11 facultăţi ale UVT învaţă peste 23.000 de studenţi.

Generaţie slabă…

Numărul de boboci de la Universitatea de Vest în uşoară scădere faţă de anul trecut este explicat în stil propriu de rectorul Ioan Talpoş. „În acest an s-a înregistrat cel mai slab procentaj de promovare la examenul de bacalaureat. Este clar, avem o generaţie mai slabă”, a spus Talpoş. 4.000 de studenţi, din care aproximativ 60% pe locurile cu taxă, vor intra luni pentru prima oară în săli şi amfiteatre. Deschiderea festivă a noului an universitar are loc luni, de la ora 9, în Aula Magna a UVT. Tot luni se dă startul în noul an universitar şi la Universitatea de Medicină şi Famacie „Victor Babeş” din Timişoara. Cursurile la Universitatea „Politehnica” au început în urmă cu o săptămână, iar la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară a Banatului, în urmă cu trei săptămâni.
 

Comentarii

comentarii