Acasă Actualitate AJVPS speră să reatragă vânătorii străini, prin deschiderea mai timpurie a sezonului

AJVPS speră să reatragă vânătorii străini, prin deschiderea mai timpurie a sezonului

DISTRIBUIȚI

vanatoriNumărul vânătorilor străini pe domeniile timişene a scăzut cu până la 90% în ultimii ani, însă noua legislaţie, care permite deschiderea mai timpurie a sezonului de vânătoare, ar putea să facă România din nou atractivă pentru cei pasionaţi de acest sport, susţin reprezentanţii Asociaţiei Judeţene a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi (AJVPS) Timiş.
“Noua lege intră în vigoare de la data de 24 iulie şi sperăm să redevenim atractivi pentru vânătorii străini. Noi vrem să le oferim membrilor noştri condiţii bune de vânat şi ei sunt mulţumiţi dacă au ce să vâneze. Concurenţa din afară există, sunt alte condiţii mai avantajoase acolo, dar asta nu depindea doar de noi, pe plan local. De exemplu, sezonul pentru căprior, la sârbi începe la 15 aprilie, la unguri şi la ucraineni la 1 mai, iar la noi în 15 mai. Eram ultimii, iar pe vecinii noştri îi avantajau şi condiţiile, pentru că în 15 mai grâul este deja mare şi este greu să mai împuşti vânatul’, a declarat joi Cornel Lera, preşedintele AJVPS Timiş.
Asociaţia caută soluţii pentru a atrage cât mai mulţi membri, oferindu-le atât o varietate largă de specii, cât şi prin menţinerea taxei la cotele din anii trecuţi. El a remarcat faptul că, în ultimii 5-6 ani, numărul vânătorilor sportivi români din Timiş a scăzut şi din cauza faptului că au apărut mai multe asociaţii de profil, (în prezent aproximativ 30), precum şi a crizei economice care nu le-a mai permis să-şi plătească cotizaţiile.
“Deschidem, acum, sezonul, se împuşcă în continuare căpriorul mascul, mistreţul, masculii pot fi vânaţi pe tot parcursul anului, dar femelele doar în perioada 1 iunie – 15 august, apoi o să începem la păsări, iepuri, fazani, raţe, la vânatul mic, dar mistreţul şi căpriorul sunt cele mai gustate specii de vânat”, a afirmat Lera.
În acest an, AJVPS Timiş merge pe aceeaşi taxă, de 1.200 de lei/vânător, la fel ca şi în 2014, iar numărul de locuri este de 1.600, dar nu sunt toate ocupate.
“După o creştere semnificativă a vânătorilor străini, imediat după aderarea României la Uniunea Europeană, când erau circa 400, din Anglia, Germania, Franţa, Suedia, Spania, Canada, SUA ori China, numărul lor s-a redus la câteva zeci şi trendul se menţine descendent atât din cauza crizei, cât şi concurenţei venite din Serbia, Ungaria sau Ucraina, unde sezonul se deschide mult mai repede decât în România, iar vânătorii împătimiţi preferă să iasă în crânguri cât mai devreme”, a adăugat Corneliu Lera.
Conform acestuia, cele mai numeroase exemplare scoase la vânat sunt la căpriori şi mistreţi, fazani şi iepuri, iar numărul cel mai mic, la urs, lup şi râs (în pădurile din zona montană a judeţului, la Luncani, Poieni sau Nădrag), la unele dintre acestea neexistând plan de recoltă.
“Urşi care ajung în pădurile noastre sunt ‘rătăciţii’ care coboară din munţii Ardealului, la fel ca şi râşii. Ei trec graniţa dintre judeţe frecvent, astfel că nici nu putem şti exact dacă sunt ai noştri sau ai judeţelor vecine”, a detaliat preşedintele AJVPS Timiş.

Comentarii

comentarii