Acasă Actualitate Alertă de gipă aviară în Timiș

Alertă de gipă aviară în Timiș

DISTRIBUIȚI

Cocos-cu-5-gainiAutorităţile sanitare veterinare din judeţul Timiş au trimis atenţionări şi monitorizează atent toate mediile în care cresc galinacee (găini, gâşte, curci, raţe), pentru a urmări dacă apar cazuri de gripă aviară.

Măsurile au fost luate după ce Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor a fost informată de Comisia Europeana despre confirmarea mai multor focare de gripă aviară în Germania, Olanda şi Marea Britanie.
„La noi, în Timiş, nu este pericol, pentru că avem efective mici de păsări în comparaţie cu alte zone. Monitorizăm situaţia. Predispuse sunt judeţele din Lunca Dunării, cele din zona I de risc; noi suntem în ultima zonă, sub raportul gripei aviare. Desigur, şi vânătorii trebuie să fie atenţi, dacă constată păsări migratoare cu semne de boală, să anunţe imediat Direcţia Sanitar Veterinară pentru a putea lua probe şi să facem analizele”, spune dr. veterinar Adrian Popa, director executiv al Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Timiş.
La sfârşitul fiecărei toamne, în arealul Rezervaţiei Ornitologice de la Satchinez sunt aşteptate să sosească peste 200.000 de păsări migratoare din estul şi nordul Europei, vârful fiind atins între sfârşitul lunii decembrie şi mijlocul lunii ianuarie, când temperaturile încep să scadă accentuat în zonele de habitat a păsărilor. Pe lângă mlaştinile de la Satchinez, migraţia păsărilor va fi urmărită şi în zona Pişchia, Lacul Surduc şi malurile râurilor, în special, Bega, Mureş şi Timiş.
Teama de gripa aviară din 2006 nu a creat probleme în cele 18 ferme timişene cu circuit închis, ci doar în cele în care puii erau cumpăraţi pentru creştere sau în unităţile în care acestea erau sacrificate pentru consum. Pierderi mari au înregistrat, în schimb, proprietarii ai zece unităţi avicole din judeţ, care cumpărau ouă de pe piaţă şi le incubau pentru vânzarea puilor de o zi, sau care, din aceleaşi surse exterioare achiziţionau pui pentru creşterea găinilor. Măsurile de prevenire a apariţiei gripei aviare, impuse şi respectate cu stricteţe de autorităţile timişene, au făcut ca aceştia să nu mai aibă de unde să procure ouăle pentru creşterea puilor, dar nici nu mai au vadul comercial de vânzare a produselor, deoarece în târguri şi pieţe este interzisă comercializarea păsărilor.
În judeţul Timiş există circa 1,3 milioane de păsări, din care, în jur de 200.000 sunt înregistrate în ferme, celelalte fiind crescute în gospodăriile oamenilor.

Comentarii

comentarii