Acasă Actualitate Alianţa Vestului, AVE, vrea bunăstarea care să oprească migrarea românilor în Europa

Alianţa Vestului, AVE, vrea bunăstarea care să oprească migrarea românilor în Europa

DISTRIBUIȚI

Alianţa Vestului (AVE), formată din primăriile municipiilor Arad, Cluj-Napoca, Oradea şi Timişoara, a luat fiinţă sâmbătă, la Timişoara, prin semnarea actului de temelia de către cei patru primari, Gheorghe Falcă, Emil Boc, Ilie Bolojan şi Nicolae Robu, prin care se doreşte construirea de căi de comunicare rapidă între cele patru oraşe, a spitalelor regionale de la Cluj şi Timişoara, dar şi a altor proiecte majore, care să creeze bunăstare românilor.

Pentru început, proiectele se vor concentra doar pe cele patru oraşe, iar dacă experimentul va avea succes, se va extinde prin primirea şi a altora, dar nu se doreşte o extindere “populară”.

Următorul pas al AVE va fi în primele trei luni ale anului 2019, când va lua fiinţă şi Asociaţia de Dezvoltare Interregională, care îşi propune să realizeze mai ales proiecte de infrastructură de mobilitate mare, Autostrada Transilvania, susţinerea şi urgentarea Autostrăzii Via Carpathia, a Autostrăzii Timişoara – Belgrad, dezvoltarea unei conexiuni de trenuri de mare viteză între cele patru oraşe, dezvoltarea unei reţele de transport public interregional şi intraregional, dar şi creşterea mobilităţii ecologice în zona metropolitană – prin proiecte de tip tren, autobuz electric, metrou metropolitan, susţinerea legii parteneriatului public privat pentru proiecte de infrastructură.

Pentru toate acestea, noua asociaţie va căuta să atragă fonduri europene.

Întâlnirea a lămurit clar că nu este vorba despre vreo intenţie de separare teritorială, iar Emil Boc a lămurit lucrurile: “Aş vrea să vă spun ce nu este această iniţiativă: nu are niciun fel de legatură cu niciun fel de proiect de separatism teritorial sau de a pune sub semnul întrebării statul unitar român. Acest proiect nu este îndreptat împotriva guvernului de la Bucureşti, ci dimpotrivă, împreună vrem să avem o Românie mai puternică şi mai bogată”, în timp ce Ilie Bolojan a arătat că:  “Scopul AVE este ca punând împreună forţele şi energiile noastre să facem ca oraşele noastre să fie mai prospere, pentru ca acţionând în comun, să fie mai accesibile şi atractive pentru investiţii din fonduri europene. (…). Vrem prosperitate pentru ca românii să nu mai plece în Europa, iar cei care sunt plecaţi, să revină”.

Primarul Nicolae Robu a vorbit despre faptul că AVE nu este îndreptată împotriva cuiva, ci: “Vrem să fie foarte clar, că nu este împotriva cuiva. Nu suntem oameni ai negativului, ci oameni ai pozitivului. Iniţiativa ar trebui să ne permită să facem mai mult decât pană acum, să fim mai performanţi”, în timp ce Gheorghe Falcă a susţinut că AVE este o dovadă de responsabilitate.

“Prin această iniţiativă, prin excelenţă în spiritul Declaraţiei de la Alba Iulia, din 1 Decembrie 1918, dorim să creăm un for informal pentru schimburi de idei şi de experienţă între noi, edilii oraşelor în cauză şi între administraţiile publice locale pe care le conducem, dar şi de cooperare pe proiecte mari, în primul rând de conectivitate de mare viteză, dar şi în domeniile cultură, educaţie, sănătate, turism, sport, securitate şi dezvoltare, în sens larg. Având în vedere interesul mare pentru proiect, arătat de alte administraţii publice locale din această parte de ţară, odată cu semnarea acestui document, numele asocierii se va schimba din Patrulaterala Vestului în Alianţa Vestului, în abreviere AVE, pentru a se evidenţia caracterul ei deschis”, a mai spus Nicolae Robu.

 

Comentarii

comentarii