Acasă Actualitate ANOSR aruncă în aer sistemul aberant de burse universitare din România

ANOSR aruncă în aer sistemul aberant de burse universitare din România

DISTRIBUIȚI

studentiprofiAlianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR) a lansat o analiză a sistemelor de acordare a burselor sociale în universităţile din ţara noastră. Liderii studenţilor demonstrează cât de ineficient este sistemul de burse în susţinerea reală a studenţilor proveniţi din familii sărace.

Pentru această analiză, ANOSR a trimis solicitări către toate universităţile de stat din România privitoare la sistemul bursier. Doar 22 de instituţii de învăţământ superior au şi răspuns. Situaţia pare fără ieşire.

Bătaie de joc cu bursele sociale

Chiar dacă sistemul de burse cuprinde burse sociale şi burse pe criterii de performanţă pentru care se dau aceeaşi bani de la MEC, urmând ca universitatea să decidă cum îi împarte, analiza ANOSR arată faptul că universităţile acordă o atenţie extrem de mică studenţilor cazuri sociale. Din fondul total de burse, universităţile alocă, în medie, doar 14,77% către bursele sociale, restul fondului fiind folosit pentru burse acordate pe criterii de performanţă. Astfel, s-a ajuns în situaţia în care bursele sociale sunt aproximativ de trei ori mai mici decât prevede legea. Chiar dacă Consiliul Naţional pentru Finanţarea Învăţământului Superior recomandă ca bursele sociale să fie de 575 de lei în vederea acoperirii costurilor de cazare şi masă, în realitate universităţile alocă în medie 222 de lei pentru o bursă de acest fel. “Acest lucru arată faptul că universităţile sunt centrate pe stimularea performanţei, fără să ţină cont de echitatea sistemului, de situaţia studenţilor cu probleme financiare şi de asigurarea de şanse egale la educaţie pentru toţii tinerii din România. De asemenea, situaţia indică faptul că MEC nu are niciun interes să urmărească dacă banii pe care îi dă universităţilor îşi ating cu adevărat obiectivul şi nici nu are o politică coerentă, sustenabilă, de reducere a abandonului universitar”, spun liderii studenţilor.

Facultatea greşită şi lipsa banilor – principalele cauze ale abandonului universitar

Analizând abandonul universitar pentru promoţia de studenţi care a finalizat studiile în 2013 şi care s-au înmatriculat în 2007 (pentru programele de studii de 6 ani), în 2009 (pentru programele de studii de 4 ani) şi în 2010 (pentru programele de studii de 3 ani), ANOSR a constatat că 39.07% dintre studenţi au abandonat studiile până la momentul în care ar fi trebuit să le finalizeze. În studiul ANOSR privind implementarea Procesului Bologna în România lansat în 2012, organizaţiile studenţeşti au indicat faptul că motivele cele mai întâlnite ce determina un student să abandoneze sunt alegerea greşită a facultăţii sau a specializării (41%) şi lipsa resurselor financiare (35%).  În urma acestui studiu, studenţii solicită Ministerului Educaţiei să ia măsuri pentru reducerea abandonului universitar şi să întreprindă demersuri pentru a face din sistemul de burse un mecanism eficient, care să sprijine performanţa, dar care să şi ajute studenţii din medii defavorizate să aibă şansa unei educaţii superioare.

Studenţii îi cer lui Costoiu măsuri ferme

Printre propunerile concrete enumerate de ANOSR în analiză sunt: creşterea fondului naţional de burse cu 15% pentru creşterea valorii bursei sociale până la valoarea recomandată de către CNFIS, stabilirea unui plafon de minim 30% pentru bursele sociale din fondul total de burse alocat de universităţii, stabilirea unui cuantum minim aferent bursei sociale pe zone de dezvoltare care să acopere cheltuielile de cazare şi mâncare, stabilit de CNFIS şi eliminarea criteriilor de performanţă în vederea acordării burselor sociale, inclusiv obligativitatea de a fi student integralist. ,,Din păcate Ministerul Educaţiei demonstrează încă odată ineficienţa mecanismelor pe care le implementează în scopul reducerii abandonului universitar. Chiar dacă îşi asumă lucruri măreţe în strategii şi documente internaţionale, nimeni din Minister nu se preocupă dacă mecanismele de sprijin pentru studenţii proveniţi din medii dezavantajate au sau nu vreun efect real. Ministerul aruncă mingea la fileul universităţilor care trebuie să decidă cum să împartă banii primiţi pentru burse, care evident vor urmări să obţină performanţă, întrucât ea stă la baza indicatorilor care determină cum vor fi finanţate. Asigurarea echităţii şi egalităţii de şanse în sistem este astfel tratată superficial şi ne trezim din nou în situaţia în care constatăm cu stupoare că Ministerul alocă bani fară să urmărească în ce mod sunt cheltuăţi şi fără să aibă o politică precisă privind reducerea abandonului universitar. Aşteptăm ca această analiză să resusciteze atenţia Ministerului faţă de abandonul universitar şi solicităm Ministrului delegat Mihnea Costoiu soluţii mai ferme în acest sens”, spune Mihai Dragoş, preşedintele ANOSR.

Comentarii

comentarii