Acasă Economic Antreprenorii din Banat au dezbătut, la Timișoara, rolul funcționării pieței UE, în...

Antreprenorii din Banat au dezbătut, la Timișoara, rolul funcționării pieței UE, în criză. Concluziile vor fi trimise la Bruxelles și la București

DISTRIBUIȚI

În scopul unei corecte informări a cetățenilor întreprinzători din Banat, dar și din întreaga țară, luni 18 iulie, la Timișoara, a avut loc conferința “Mediul economic-obstacole și oportunități”, organizată de Maria Grapini, în calitate de europarlamentar și vicepreședinte al Comisiei pentru piața internă și protecția consumatorului din Parlamentul European.

Conferința a adus informații foarte utile cu privire la rolul funcționării pieței interne a Uniunii Europene. Conferința a avut ca invitați, specialiști în diferite domenii care au prezentat  informații reale și concludente, atât de interes național, cât și european, foarte necesare antreprenorilor și nu numai lor.

Cu acest prilej, eurodeputata Grapini a arătat încă o dată importanța presei în această activitate de informare a cetățenilor:

“Mass media este prezenta aici, la eveniment. Presa este un segment din viața noastră foarte important din  două privințe:  să se știe ce facem și să se știe corect ceea ce facem. De aceea presa trebuie sa aibă o prezentare realistă, corectă a faptelor. Făra mass-media nu putem să facem cunoscute aceste informații discutate la conferință, oricât ne-am aduna aici. Este bine să avem mass-media alături de noi ca vehicol de transmitere a informațiilor”.

Grapini a explicat cât de importantă este transmiterea informațiilor de la Uniunea Europeană și din Parlamentul European către cetățenii români investitori, iar conferința asta face. Eurodeputata a arătat si de ce evenimentul a fost organizat la Timișoara, iar concluziile conferinței le va înainta instituțiilor abilitate din România și de la Bruxelles.

“Dragi oameni de afaceri, dragi prieteni și prietene! Am decis să țin la Timișoara această conferință unde mi-am desfășurat activitatea economică, iar acest eveniment nu putea fi decât pe o temă economică. Reamintesc că este o mare nevoie de comunicare, de transmiterea informațiilor economice de la nivel european la nivel național, iar de la nivel național instituțional sau prin alte organizatii profesionale si apoi cetățeanului întreprinzător.

Am fost întrebată la interviul ce l-am dat la televiziune dacă mai sunt oportunităti sau numai obstacole în aceste crize pe care le traversam? Vorbesc acum ca și întreprinzător și vreau să spun că “Da, mai sunt și oportunități. Orice criză lasa și oportunități”. Așadar trebuie să vedem cum putem folosi aceste oportunități  deși suntem în criză. Mă bucur că la apelul meu au spus da persoane pe care eu le apreciez foarte mult și au venit ca să fie vorbitori, să conferențieze aici.

Trebuie să fim aproape de oameni și să comunicăm cu ei. Asta este în fișa postului meu de eurodeputată umanistă: să transmit informațiile din Parlamentul European către cetățenii români, să spun cè fac eu acolo și de ce fac? Eu asta fac, inclusiv prin această conferință, fiindcă nu fac pentru mine ce fac în PE. Eu sunt un reprezentant al României acolo, în Parlamentul European. Aici, la conferință, avem un segment important din mediul economic încât la finalul lucrărilor eu voi putea trimite concluziile instituțiilor abilitate din România, inclusiv celor de la nivelul UE, fiindcă vor fi multe concluzii și de interes european”.

În cadrul conferinței, analistul și consultantul politic Sarmiza Andronic a prezentat alături de eurodeputata Grapini, un studiu referitor la funcționarea pieței interne și posibilitățile de îmbunătățire a funcționării acesteia, din perspectiva României. Rezultatele studiului au fost analizate și comentate de cunoscutul analist economic, prof.univ.dr. Nicolae Ţăran, impreuna cu care Grapini a scris cartea Un destin comun România și Europa. La conferința au mai participat Centru de Afaceri Romano Francez, Organizatia pentru Apărarea Drepturilor Omului, AFAR, Inspectoratul Teritorial de Muncă Timiș. Exim Banc și CEC Banc.

De asemenea, președinta Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș, Florica Chiriță, a informat cum poate instituția pe care o conduce să ajute la o mai eficientă funcționare  a pieței interne. Pe de altă parte, secretarul de stat în cadrul Ministerului Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, doamna lect. univ. Doina Pârcălabu, a prezentat, la rândul său, o informare pe tema importanței creării unei strategii demografice pentru UE și România. Nu în ultimul rând, expertiza doamnei avocat dr. Luminița Țundrea a adus clarificări în privința protecției consumatorului din perspectivă juridică.

Prezent a fost și Darius Georgiu, vicepreședintele CCIA Timiș, care a spus: “Sunt onorat de invitație și bucuros de participarea, alături de staful CCIAT, de dna președinte Florica Chirita și membrii ai executivului, de prieteni și personalități marcante ale vieții sociale, economice și culturale timisorene, la conferința cu tema „Mediul economic- obstacole și oportunități”, organizata de dna europarlamentar Maria Grapini, intr-o atmosfera calda și credibila, a dezbătut diverse teme economice și de mare actualitate, concluzionand cu idei ce vor fi puse în dezbaterea și analiza diverselor foruri europene, pentru a schimba reguli, a crea altele noi și a îmbunătății mediul economic pe baza experientelor tratate de cei prezenți! Felicitari Maria Grapini Europarlamentar, felicitari staff-ului și felicitări participanților!”

În cadrul conferinței, a avut loc și o rundă de dezbateri, în care toți cei care au dorit au ridicat  întrebări la care au primit răspunsurile cele mai pertinente de la invitații specialiști.

Comentarii

comentarii