Acasă Economic Anul 2019 are semne rele, în agricultura din Timiș și Arad! Seceta...

Anul 2019 are semne rele, în agricultura din Timiș și Arad! Seceta aproape a distrus rapița și grâul

DISTRIBUIȚI

Rapița și grâul sunt grav afectate de seceta ce a început încă din luna septembrie 2018 și a ținut până în decembrie, în județele Timiș și Arad. Ploile de mică intensitate, care au mai fost, nu au satisfăcut nevoia de apă din sol.

Unii fermieri sunt hotărâți să întoarcă toate rapița, iar alții speră să mai salveze ceva din cultură. Doru Petanec, directorul Direcției Agricole Timiș, spune că sunt probleme la grâu și la rapiță și așteaptă sesizările oficiale de la fermieri pentru ca astfel comisia de constatare să facă verificările pe teren, dacă vor fi nevoie de despăgubiri.

Ionel Stan, fermier în Checea, județul Timiș

„În 4 ianuarie, am făcut o verificare pe teren și am constatat că o parte din rapiță era în curs de răsărire, iar alta nu era răsărită. Voi întoarce toată rapița. De ce s-a ajuns aici? Din cauza secetei de la semănat, rapița a încolțit foarte greu și de aceea a întârziat răsărirea. În Timiș, puțină rapiță rămâne neîntoarsă. Cred că 20%. Majoritatea fermierilor a semănat-o din nou. La mine pierderea este de 1.500 lei pe ha. Anul 2019 va fi un an foarte greu pentru agricultura din Timiș. Producțiile la grâu nu vor mai fi ca în alți ani sau ca în 2019. Cred că cine va face 5 -6 tone la ha va fi bun. În multe locuri grâul nu a apucat să răsară, nu a înfrățit. Pe un ha eu am o investiție 3.000 lei minim, iar dacă scot 5 tone și le vând cu 0,65 lei kg nu îmi acopăr investiția. Pe de altă parte, am rămas și mirat că domnul Daea s-a ținut de cuvânt și a dat subvențiile la timp fermierilor. Am primit banii. Asta este foarte bine”, a declarat Ionel Stan.

Samson Popescu, fermier în Cărpiniș, Timiș

„La mine rapița nu a răsărit sau a răsărit puțin. În proporție de 50% se află în această situație. S-a ajuns aici, fiindcă nu au fost precipitații la semănare, în toamnă. Deocamdată nu au fost geruri mari de sub minus 20%, în Timiș. Avem și zăpadă. La minus 10% câte au fost nu sunt probleme. La minus 18 grade pot fi dificultăți la rapiță, dacă solul este descoperit. Totuși la culturile care au fost semănate din timp o parte din sămânță nu a răsărit. Ori a fost distrusă de dăunători, ori de lipsa apei. Vom avea probleme în 2019. Este vorba de rapiță, grâu, orz, ovăz – tot ceea ce a fost semănat în uscătură, în toamna anului 2018. Atunci a fost o așteptare de o lună până la prima ploaie. Vor fi probleme cu densitățile. Ceea ce s-a semănat mai târziu, după 20 octombrie, e în regulă. Densitățile sunt bune chiar foarte bune la răsărire. Deși a fost secetă în toamnă, au venit precipitațiile (ploaie și zăpadă) în decembrie, în jur de 80 -100 de litri pe metru pătrat, și au mai refăcut umiditatea din sol. În ianuarie 2019, au fost 10 litri de precipitații la ha. Dincolo de 30 -40 de cm adâncime există umiditate, dar spre suprafață a fost secetă. În continuare, noi, agricultorii, trăim cu speranța, neavând irigații”, a declarat Popescu.

Doru Petanec, directorul Direcției Agricole Județene Timiș

“Sunt probleme în județul Timiș. Există porțiuni nerăsărite la rapiță și la grâu. Noi monitorizăm situația, am început să adunăm datele de pe teren, dar avem nevoie de sesizări de la fermieri, ca să iasă comisia de constatare. Astfel, totul va fi înregistrat oficial”, a declarat Petanec.

În județul Arad

Balint Jaroslav Iaru, fermier din Nădlac

“Rapița care a fost semănată în perioada optimă, din 15 septembrie, este cu probleme. A fost secetă prelungită în județul Arad. Rapița care a fost semănată mai repede și a prins o ploaie scapă. În Arad sunt zone cu rapiță frumoasă și zone în care aceasta se va întoarce. De exemplu, în regiunile Șemlac, Nădlac, mulți fermier vor întoarce rapița. Grâul a resărit recent după prima ninsoare, sub zăpadă. Arată binișor. Probabil că la primăvară vor fi probleme. Nu are rădăcină. Pentru 2019, la păioase, vor fi producții slăbuțe. La rapiță nu se poate ști nimic. Pe de altă parte, rezerva de apă în sol este foarte scăzută. Sunt probleme. Precipitațiile de zăpadă care au fost în județul Arad din decembrie nu sunt de ajuns. Sunt mult sub mediile multianuale. În 10 ianuarie, zăpada era de 7 cm. La grâu este exact ce trebuie, acum”, Jaroslav.

Kelo Milan, președintele Cooperativei Fermierul Nădlăcan

„În județul Arad, este o problemă destul de mare care a început din luna august 2018. Atunci, a debutat seceta. Răsăritul la rapiță a fost dezastruos. În proporție de 30 -40% a rămas neîntoarsă, dar nu este o garanție că în primăvară nu o vom întoarce. Așteptăm ieșirea din iarnă. La grâu semănăturile au fost făcute la timp, în condiții normale, în perioada optimă, dar din punct de vedere al precipitațiilor dezastrul a fost la fel de mare ca la rapiță, chiar și mai mare. Grâul este într-o proporție mică răsărit, undeva la 25%. Acum, în 10 ianuarie, este strat de zăpadă și face bine la grâu, dar deficitul de apă există, chiar la adâncimi mari. În septembrie, octombrie și noiembrie, nu am avut precipitații în județul Arad, decât foarte rar și foarte puțin. Noi am făcut o săpătură în decembrie și până la 5 metri adâncime nu era umiditate, în zona Nădlac. E o problemă foarte mare. Dacă la grâu nu se va face densitatea, cred că în primăvară vom fi nevoiți să întoarcem o parte din semănături”, a declarat Milan.

 

 

Comentarii

comentarii