Acasă Actualitate Aquatim, la Atena

Aquatim, la Atena

DISTRIBUIȚI

Aquatim și partenerul BDG au fost în prima linie a evenimentului european NextGen, desfășurat la Atena, Grecia, pentru conferința finală care a închis practic patru ani frumoși și fructuoși de muncă intensă pe cea mai actuală tematică a prezentului: apă, energie, materiale, sustenabilitate, într-un cuvânt, economie circulară.

Compania din Timișoara a intrat în acest proiect de cercetare în anul 2020, valoarea totală a cheltuielilor ridicându-se la 110 mii de euro, dintre care 70.00% – finanțare nerambursabilă. Cofinanțarea a fost acoperită din fonduri proprii. Rolul Aquatim în acest proiect a vizat elaborarea unui studiu privitor la producția de produse secundare și de energie, prin testarea la scară pilot a conversiei termochimice a nămolului provenit din tratarea apei uzate.

Tehnologia de piroliză (prin reformare termo-catalitică) validată se concentrează pe nămolurile de epurare stabilizate aerob și pe exploatarea energetică ulterioară, drept combustibili sau agenți de îmbunătățire a solului.

Studiul include cercetarea nămolurilor provenire de la Stația de tratare a apelor uzate din Timișoara. Stația este proiectată pentru o populație de 440.000 echivalent (PE) și un debit mediu de 250.000 m3 pe zi.

Apele uzate intră în stația de epurare prin patru colectoare principale și trec prin instalațiile de epurare mecanică și biologică avansată, înainte de a fi deversate în râul Bega. Astăzi, excesul de nămol stabilizat aerob este deshidratat, uscat la soare și depozitat. Pentru gestionarea nămolului, la stația de epurare este în curs de construcție o instalație de producere de energie. Rezultatele proiectului NextGen vor ajuta, cu siguranță, la setarea viitoarei instalații, dar în același timp, vor fi puse și la dispoziția altor operatori de apă din România.

Cât privește obiectivul partenerului Aquatim de proiect, Business Development Group, acesta țintește realizarea un studiu de fezabilitate a reutilizării apei prin investigarea aplicațiilor potențiale pentru efluenții din Timișoara și pentru alte stații de epurare ale Aquatim. Aplicațiile reutilizării apei vor fi cercetate în cadrul unor agenți economici din domeniile agricol, industrie și horticultură.

Conferința finală de la Atena a adus împreună reprezentanți ai Comisiei Europene, ai Municipalității elene, ai Agenției Spațiale Europene (ESA) – cu detalii inedite despre proiectul Melissa/Marte – respectiv delegații celor zece orașe implicate în NextGen: Altenrhein (Elveția), Atena (Grecia), Braunschweig (Germania), Costa Brava (Spania), Filton Airfield (UK), Gotland (Suedia), La Trappe (Olanda), Spernal (UK), Timisoara (România), Westland (Olanda).

Aquatim și-a prezentat rezultatele, a schimbat impresii referitoare la contextul climatic actual versus pașii care trebuie adaptați/readaptați, a fost parte activă a unor sesiuni intense de dezbateri și discuții aplicate.

Ca un corolar, NextGen și-a propus să stimuleze sustenabilitatea și să aducă o nouă dinamică a pieței pe tot parcursul ciclului apei. Abordarea provocărilor sociale și de guvernanță au fost ținte cheie pentru a asigura adoptarea și sprijinul pe termen lung în soluțiile de gen.

Apă, energie, materiale – în fond trioul obligatoriu pentru orice companie de apă și nu numai în lupta alături de mediu și NU împotriva lui. Aquatim/NextGen/Atena 2022 a fost un succes! – este mesajul Aquatim.

 

 

Comentarii

comentarii