Acasă Actualitate Arabii din Timișoara îngrijorează Muftiatul Cultului Musulman. Alim Sawfan nu este recunoscut...

Arabii din Timișoara îngrijorează Muftiatul Cultului Musulman. Alim Sawfan nu este recunoscut ca fiind imam și nu poate construi o moschee

DISTRIBUIȚI

Muftiatul Cultului Musulman din România se arată îngrijorat cu privire la apariţia unei informaţii privind construirea unei moschei la Timişoara, de către Alim Sawfan, precizând că acesta nu are diploma recunoscută de statul român pentru activităţi religioase. Muftiatul consideră acest demers un derapaj, o sfidare şi o încălcare a legilor ţării, în condiţiile în care doar această instituţie poate construi un lăcaş de cult oficial pentru comunitatea musulmană. 

Presa locală a relatat despre intenţia imamului Alim Sawfan de a iniţia construirea unei moschei la Timişoara, argumentul său fiind că numărul credincioşilor musulmani din oraş a crescut în ultimii ani, odată cu sosirea muncitorilor din Asia.

“Muftiatul Cultului Musulman din România îşi exprimă îngrijorarea cu privire la apariţia în spaţiul public, în ultimele zile, a unei informaţii cu privire la demersurile întreprinse în vederea construirii unei moschei la Timişoara, de domnul Alim Sawfan, care se recomandă ca fiind imam şi reprezentant al unei comunităţi de cetăţeni arabi cu mult supradimensionată. Este o situaţie îngrijorătoare pentru noi, ca instituţie, dar şi pentru comunitatea musulmană din România, stabilită de peste nouă sute de ani pe aceste meleaguri, motiv pentru care suntem obligaţi să luăm atitudine în faţa unor derapaje precum cel de faţă şi să facem câteva precizări foarte importante atât pentru comunitatea musulmană, cât şi pentru populaţia majoritară, indusă în eroare de afirmaţii nefondate”, se arată în comunicatul Muftiatului Cultului Musulman din România.

Sursa citată menţionează că Muftiatul Cultului Musulman este singura instituţie de cult care îi reprezintă oficial pe credincioşii religiei islamice din România încă de la formarea statului român modern.

“Una dintre atribuţiile instituţiei noastre, aşa cum reiese chiar din statutul în vigoare, este aceea de a îndruma şi a coordona toate activităţile religioase din cadrul comunităţilor musulmane. Asemenea altor instituţii de cult oficiale, şi în cazul Cultului Musulman există un cler care îşi desfăşoară activitatea în cadrul instituţiei noastre, în conformitate cu statutul şi cu legislaţia românească în vigoare. Îngrijorarea instituţiei noastre în cazul de faţă provine de la apariţia în spaţiul public a unor persoane care îşi arogă atribuţii care exced calităţii lor. Un prim aspect pe care dorim să îl corectăm în legăturcă cu afirmaţiile domnului Alim Sawfan este numărul credincioşilor musulmani din judeţul Timiş: vorbim despre 918 musulmani, potrivit cifrelor oficiale din ultimul Recensământ al populaţiei şi locuinţelor din 2022, şi nu de 10.000, aşa cum declară domnul Alim Sawfan”, a mai precizat Muftiatul.

Muftiatul Cultului Musulman din România a menţionat că nu a primit până în prezent nicio solicitare de la cei 918 credincioşi musulmani din judeţul Timiş de a face demersuri în vederea construirii unui lăcaş de cult oficial, autorizat de statul român.

“Un alt aspect îngrijorător pentru noi este în ce calitate prestează servicii religioase în Timişoara domnul Alim Sawfan, având în vedere că în evidenţele instituţiei noastre dânsul nu figurează cu o diplomă recunoscută de statul român care să îi dea dreptul să desfăşoare astfel de activităţi. În cazul în care o autoritate publică din România i-a recunoscut, totuşi, diploma de studii, este imperios necesar să fie făcut public acest aspect, iar entitatea în cauză să îşi asume public acest fapt. În ceea ce priveşte aşa zisele lăcaşuri de cult musulmane în care se prestează  servicii religioase , dorim să se verifice câte dintre aceste construcţii au, prin autorizaţie de construire, statut de moschee / geamie, câte au autorizaţii de funcţionare şi avize de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă ca lăcaşe de cult şi, nu în ultimul rând, câţi dintre cei care prestează servicii religioase în aceste spaţii au studiile recunoscute de către instituţiile abilitate din România”, a mai transmis Muftiatul Cultului Musulman.

Acesta a afirmat că este singura instituţie oficială căreia trebuie să i se adreseze şi al cărei statut trebuie să îl respecte orice credincios musulman din România, indiferent de etnie, precizând că în caz contrar “orice demers asemenea celui propagat în ultimele zile în spaţiul public putând fi catalogat drept o sfidare şi chiar o încălcare a legilor ţării”.

Muftiatul Cultului Musulman din România cere sprijinul autorităţilor statului pentru a lua toate măsurile necesare ca legislaţia să fie respectată.

“Este regretabil că prin apariţia în spaţiul public a unor informaţii denaturate precum cele din ultimele zile populaţia este indusă în eroare, afectând grav imaginea comunităţii musulmane tradiţionale din România, parte a modelului multicultural şi interconfesional specific ţării noastre, punând în pericol climatul de stabilitate, linişte şi securitate al României şi al poporului român. Atragem atenţia public asupra acestor derapaje şi facem apel la autorităţile statului să ne sprijine şi să ia măsurile care se impun astfel încât legislaţia  sa fie respectată , iar populaţia sa se simtă în continuare în siguranţă şi protejată în acest spaţiu Carpato – Danubiano – Pontic .

De asemenea, atragem atenţia tuturor credincioşilor musulmani, indiferent de etnie, că libertatea de exprimare, libertatea religioasă, drepturile pe care minorităţile naţionale le au prin Constituţie şi valorile democratice la care ne raportăm şi de care noi ne bucurăm astăzi în România pot fi puse în pericol dacă nu gestionăm responsabil astfel de situaţii vulnerabile”,  se arată în încheierea comunicatului Muftiatului Cultului Musulman din România.

Sursa: news.ro

Comentarii

comentarii