Acasă Eveniment Asociaţia GRAUR lansează „Indexul operelor plagiate în România”

Asociaţia GRAUR lansează „Indexul operelor plagiate în România”

DISTRIBUIȚI

Plagiatul – o faptă antisocială şi imorală – pus la index de către universitari

„Aprecierea muncii şi calităţii oamenilor de ştiinţă prin intermediul operei lor este o cale corectă atâta vreme cât opera este autentică şi are de-a face cu nevoile reale ale societăţii şi cu bunăstarea ei viitoare. Când însă publicarea de lucrări devine sport şi afacere privată care implică banul public, societatea este nevoită să se apere”, se arată în comunicatul Asociaţiei „Grupul de Reformă şi Alternativă Universitară” (GRAUR).

O formă originală şi nouă

Astfel, GRAUR a pus la punct o formă originală, nouă şi modernă, pentru apărarea creaţiei autentice: „Indexul operelor plagiate în România”, care se construieşte zi de zi cu ajutorul celor care citesc şi doresc integritatea în lumea celor care crează.

„Sperăm să avem parteneri fideli în proiectul indexului pe www.plagiate.ro care este deja în probe şi care se va lansa oficial la ora 13:13 a zilei de luni, 6 februarie 2012”, susţine Dorin Isoc (foto), preşedintele Asociaţiei GRAUR. Acest index electronic este produs, dezvoltat şi controlat de societatea civilă, spre binele întregii societăţi. El cuprinde informaţii asupra operelor de creaţie intelectuală (mai ales cărţi, articole, teze de doctorat) asupra cărora există suspiciuni (dovezi) de plagiat. Cei interesaţi au astfel la îndemână mijloacele de evitare a propagării efectelor plagiatelor şi de asigurare a condiţiilor ca operele autentice să se bucure în mod neîngrădit de meritata recunoaştere şi apreciere.

Plagiat înseamnă furt

Plagiatul este fapta de însuşire a calităţii de autor asupra unei opere de creaţie intelectuale scrise, realizate şi publicate anterior, prin utilizare în orice formă. Plagiatul se produce prin copiere, preluare, traducere şi/sau modificare neautorizată, în mod parţial sau integral şi prin omiterea indicării sursei de provenienţă în care numele autorului acesteia să apară în mod explicit.
Plagiatul este o faptă antisocială şi imorală. Plagiatul nu se poate prescrie, nu se perimeaza şi nu dispare. Odată ce există, plagiatul este incompatibil cu orice fel de conciliere sau revenire ulterioară aducerii la cunoştinţa publică. Rolul de a judeca încălcarea legii şi de a stabili responsabilităţi revine, în mod exclusiv, organelor abilitate. Asociaţia GRAUR îşi propune să fie un mijloc de sprijin, concentrare şi comunicare a energiilor şi iniţiativelor fiecăruia dintre cei care doresc să se angajeze în reformarea şi perfecţionarea societăţii româneşti de pe poziţia aceluia care, într-o formă oarecare, de fapt sau numai afectiv, aparţine comunităţii academice.

Comentarii

comentarii