Acasă Actualitate Au fost aprobate noile reguli pentru comerțul stradal din Timișoara. Nu au...

Au fost aprobate noile reguli pentru comerțul stradal din Timișoara. Nu au lipsit acuzațiile și contrele

DISTRIBUIȚI

Marți, 26 iulie, consilierii locali din Timișoara au aprobat noul regulament privind condițiile de desfășurare a comerțului stradal. Regulile care privesc amplasamentele temporare de pe domeniul public au devenit mai stricte, va fi adoptat un concept unitar, iar spațiile vor fi scoase la licitație.

În cadrul plenului, după cum era de așteptat, nu au lipsit contrele și chiar acuzațiile. Viceprimarul userist Ruben Lațcău l-a acuzat pe liberalul Simion Moșiu că „reprezintă interese private”, primind, în replică, critici la adresa regulamentului. De asemenea, social-democratul Radu Țoancă a spus că unii comercianți se laudă cu faptul că „au influență” în noua administrație. Totuși, consilierii locali au putut cădea de acord pentru a vota câteva amendamente.

Printre altele, la cererea Paulei Romocean (USR) au apărut în regulament și prevederi care reglementează amplasarea echipamentelor de distribuție a coletelor („EasyBox”) și automatelor de lapte, ouă și apă. Tot în urma unui amendament al useristei, chioșcurile sau tonetele cu acces public amplasate pe domeniul privat au primit termen de un an pentru a se conforma noilor prevederi. De asemenea, în urma unui amendament al Roxanei Iliescu, câștigătorilor licitațiilor li se va da un termen de 60 de zile pentru a se conforma normelor din regulament.

În ceea ce privește contrele, acestea au pornit de la amendamentele „de ordin tehnic” depuse de Moșiu, până la urmă respinse. Liberalul dorea, printre altele ca durata maximă a contractelor să fie de 5 ani, ca spațiul maxim prevăzut să fie de 18 mp (în loc de 15), dar și impunerea „tacitei relocațiuni” pentru comercianții cărora li se refuză „fără motiv” prelungirea contractelor. Aceeași măsură ar urma să se aplice, după adoptarea regulamentului, și pentru comercianții care au în prezent tonete care respectă și noile prevederi. Practic, acești comercianți nu ar mai trebui să treacă prin licitație. Tot Moșiu voia ca în două articole ale regulamentului să fie menționate și sintagma „rulote sau containere premium complet utilate”. Doar acest amendament din urmă i-a fost aprobat.

Reacțiile nu au întârziat să apară: „Vreți ca spațiul public îl dăm cadou, (…) să îl amanetăm” a spus Paula Romocean. Viceprimarul Lațcău a fost și mai categoric, considerând cererea liberalului „extrem de scandaloasă”, „care face de rușine acest consiliu local” și care presupune „interese ilegitime”. „Mă face să îmi pun întrebarea cine, ce vânzător de tonete i-a dat dlui Moșiu această foaie, să ne citească în întregime nevoile unui privat. Probabil este un vânzător de pleșcaviță, aș îndrăzni să cred. Practic (suntem în – n.r.) situația asta, în care un consilier local practic abandonează rolul său de reprezentant al cetățenilor și se pune pe sine în întregime în slujba unor interese private. Citește de pe foaie modificările pe care un anumit vânzător care are tonete în tot orașul – mai mult sau mai puțin legale – i le dă”, a declarat Lațcău.

În replică, Moșiu a vorbit de interesele cetățenilor majoritari, care „nu își permit să mănânce un anumit mușchi de vită”, în contrast cu „interesele multinaționalelor”: „Aceste tonete, chiar și cele care vând pleșcavița, sunt de utilitate publică și servesc și deservesc cetățenii, ca și fructele, ca și chioșcurile de ziare pe care le-ați interzis. Ca și sifonul, ca și laptele. Dacă soția dvs. – e valabil și pentru domnul primar – vă trimite noaptea să cumpărați lapte, sunt curios de unde cumpărați, dacă desființați aceste chioșcuri. Toate aceste chioșcuri sunt de utilitate publică. Bineînțeles, în momentul în care nu îndeplinesc condițiile de urbanism, sanitare, eu știu, le puteți – le puteați și până acum – desființa. (…) Haideți să lăsăm și studenții, și pensionarii să se hrănească, să cumpere sifon, să cumpere ouă, lapte proaspăt”.

Spre final, a intervenit și Fritz: „Va urma, în baza acestui regulament și o licitație. Acest regulament nu vorbește doar despre chioșcuri. Probabil, în viitor, nu fiecare tonetă care există acum va putea să prindă un loc în cadrul unei licitații. Are efecte inclusiv de curățare a spațiului public. Eu cred că acest CL trebuie să se explime asupra a două principii de guvernanță: primul – competiție comercială; al doilea – calitatea spațiului public”.

Potrivit primarului, aceste chioșcuri fac „concurență iloială (exprimarea lui Fritz – n.r.)” comercianților care închiriază un spațiu „cum se face în lumea civilizată”, plătind numai 2 lei/mp/zi. Unele dintre ele, a explicat primarul, „parazitează” spațiul public pentru „tot felul de activități care nu au ce căuta pe stradă”. În plus, pentru a-i răspunde lui Moșiu, Fritz a spus că produsele vândute la tonete nu sunt mai ieftine decât cele vândute, de exemplu, la parterul unui bloc.

În rest, Dan Diaconu (PNL) a mai criticat numărul redus de spații pentru chioșcuri, aproximativ 30 în tot orașul și aplicabilitatea pe termen scurt a regulamentului, acesta apreciind că vor dura „câțiva ani” până se vor observa schimbări. În replică, arhitectul-șef Gabriel Almăjan a explicat că există un „proces continuu de identificare a locațiilor”. De exemplu, noi amplasamente ar urma să apară în stațiile mijloacelor de transport în comun și în piețe. Multe dintre acestea ar urma să ajungă în cartiere.

La un moment dat a intervenit și Țoancă (PSD): „Apar parti-prisuri. Dau un exemplu, o să doresc răspuns în scris. (La fostul – n.r.) Billa de pe Gh. Lazăr apar chioșcuri care distrug toate locurile de parcare, fără niciun fel de autorizație, fără niciun fel de frână, de pardon, prevalându-se cel puțin la nivel verbal că au conexiuni la actuala administrație. Este clar că anumiți comercianți au beneficiat de simpatii ale vechilor administrații. Este clar că și acum, în timp ce dezbatem regulament și norme ultracorecte, pe domeniul public sau privat sunt oameni care nu țin cont de acest lucru și proliferează afaceri de tipul celor pe care primăria le-a închis anul trecut într-un număr de ordinul zecilor”. Drept răspuns, Fritz s-a distanțat de aceste declarații, răspunzându-i lui social-democratului că „nimeni nu o să vă întreacă la capitolul de relații și pile”.

Regulamentul a fost până la urmă aprobat. Îl puteți citi în detaliu, fără amendamentele aprobate, pe site-ul primăriei: https://www.primariatm.ro/administratie/consiliul-local/proiecte-de-hotarari/?uid=C056FB682221CA37C225888A00490034.

Comentarii

comentarii