Acasă Actualitate Au început manifestările dedicate comemorării Revoluţiei din Decembrie 1989

Au început manifestările dedicate comemorării Revoluţiei din Decembrie 1989

DISTRIBUIȚI

La Timişoara au început, marţi, manifestările dedicate împlinirii a 26 de ani de la Revoluţia din Decembrie 1989 cu simpozionul intitulat „Aspecte controversate din Revoluţia de la Timişoara din Decembrie 1989”, organizat de Asociaţia Luptătorilor din Timişoara Arestaţi în Revoluţie (ALTAR) 89.
„Încercăm aici, la Timişoara, un început în aflarea adevărului, deşi la nivelul statului, al autorităţilor, încă nu s-au făcut foarte multe din acest punct de vedere. Din această cauză cred că s-a şi blocat acest dosar al Revoluţiei. Încă nu se doreşte aflarea adevărului, ca părinţii celor care au dispărut în acele zile fierbinţi să afle ce s-a întâmplat cu adevărat”, a declarat Virgil Hosu, preşedintele ALTAR.
Prezent la simpozion, primul premier al României postdecembriste, Petre Roman, a declarat pentru AGERPRES că, deşi se afirmă că doreşte găsirea unei convergenţe de opinii despre ceea ce a fost atunci, este posibil să existe persoane care „nu doresc aflarea adevărului despre revoluţie”.
“Există în continuare o mulţime de legende, de afirmaţii neverificate. Pe noi nu ne interesează aspectele juridice, ci aspectele de istorie reale. (…). Există fapte concludente, care arată cum şi de ce s-au desfăşurat evenimentele şi fapte colaterale (…). În felul acesta încercăm să conducem istoria, mărturisirile, spre o convergenţă. Nu se va întâmpla lucrul acesta nici acum, dar (tema, n.r.) reprezintă, încă, o preocupare în societatea românească pe care trebuie să o satisfacem. (…). Se pot imagina scenarii. Poate că sunt oameni care nu au interes să se afle adevărul, nu am nicio îndoială, sunt oameni care au fost împotriva revoluţiei, a manifestărilor, iar acum încearcă să se salveze”, a afirmat Petre Roman.
Manifestările organizate de ALTAR dedicate Revoluţiei de la Timişoara vor continua, miercuri, cu şedinţa extraordinară a Consiliului Local al Municipiului Timişoara. De asemenea, la Opera Naţională Română din Timişoara va avea loc vernisarea expoziţiei de artă plastică cu tema „Revoluţie – Libertate”, proiectarea filmului documentar „Căderea Cortinei Roşii din Europa de Est”, lansarea volumului „(Ne)Recunoştinţa”, ce-i aparţine lui Adrian Kali, dar şi premierea elevilor din liceele timişorene care au participat la concursul de istorie cu tema „Interviuri despre Revoluţia din Decembrie 1989”.
Joi, 17 decembrie, va fi zi de doliu în Timişoara, când vor avea loc mai multe depuneri de coroane la monumentele ridicate în cinstea eroilor, la Cimitirul Eroilor şi la cimitirul săracilor.
Manifestările vor continua la Timişoara până în data de 21 decembrie, iar pe 22 decembrie, o delegaţie de revoluţionari vor pleca la Bucureşti şi Popeşti-Leordeni, unde au fost incinerate cadavrele a zeci de tineri eroi timişoreni, iar cenuşa le-a fost aruncată în canale.

Comentarii

comentarii