Acasă Eveniment Au promis că le dublează 100 de euro. 11 persoane au fost...

Au promis că le dublează 100 de euro. 11 persoane au fost reținute pentru înșelăciune. Prejudiciu de peste 1,6 milioane lei

DISTRIBUIȚI

Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Timişoara au dispus urmărirea penală faţă de 11 persoane şi au propus arestarea preventivă pe numele unui inculpat, după ce grupul infracţional pe care aceştia l-au constituit a convins 32 de persoane să vireze bani în unele conturi sub promisiunea că vor avea un profit garantat. Prejudiciul în acest caz depăşeşte 1,6 milioane lei. Suspecţii, din România şi Republica Moldova, au beneficiat de susţinerea unor persoane cu notorietate. 

Decizia procurorilor de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Timişoara vine după ce au fost făcute percheziţii în 11 locaţii pe teritoriul României şi Republicii Moldova.  

”S-a dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale faţă de 11 suspecţi şi a fost pusă în mişcare acţiunea penală faţă de doi dintre aceştia, care au dobândit calitatea de inculpaţi. În cauză a fost formulată propunerea de arestare preventivă pe o perioadă de 30 de zile, faţă de unul dintre inculpaţi”, se arată într-un comunicat de presă, de joi al Parchetului de pe lângă Judecătoria Timişoara.

Un cetăţean din Republica Moldova şi un altul din România, ajutaţi de mai multe persoane din cele două ţări, au indus în eroare 32 de persoane.

”În perioada anilor 2020 – 2021, două persoane, dintre care una cetăţean al Republicii Moldova, iar cealaltă cetăţean român, cu concursul mai multor persoane, atât cetăţeni ai Republicii Moldova, cât şi cetăţeni români, au indus în eroare un număr de 32 de persoane vătămate, prin prezentarea ca adevărată a unei fapte mincinoase şi prin folosirea de calităţi mincinoase şi de mijloace frauduloase, cauzându-le acestora un prejudiciu în valoare de 1.632.648 lei (929.430 lei şi 144.398 euro, echivalentul a 703.218 lei)”, se arată în comunicat.

Persoanele vătămate au fost convinse să vireze sume de bani, în diferite conturi bancare.

”Astfel, cele două persoane au creat conturile cu numele de utilizator Greatrade,  Insidetradeinvest şi Cryptotrade, pe platforma de socializare Instagram, pe care le-au prezentat ca fiind asociate unor societăţi comerciale inexistente şi beneficiind de promovarea din partea a două persoane de notorietate în România, au determinat persoanele vătămate să le transfere diverse sume de bani, în diferite conturi bancare, sub pretextul investirii acestor sume în numele lor, urmând ca persoanele vătămate să primească un profit garantat (uneori de până la 95%, 18% profit pe zi, inclusiv profit de 100%, spunându-le că dacă depun 100 Euro în 72 de ore vor primi dublu), promisiune care nu a mai fost respectată ulterior. Pentru câştigarea încrederii persoanelor vătămate, acestea au fost iniţial determinate  să transfere sume mici de bani cu titlu de investiţie, iar ulterior le-au fost retrimise sumele de bani transferate, precum şi presupusul profit. Prin această modalitate a fost câştigată încrederea persoanelor vătămate, cărora astfel li s-a crea falsa convingere că vor avea profit garantat”, se arată în comunicat.

Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Timişoara au dispus, astfel, urmărirea penală faţă de 11 persoane, în acest caz şi au propus arestarea preventivă pe numele unui inculpat, pentru o perioadă de 30 de zile.

Comentarii

comentarii