Acasă Economic Aviz nefavorabil pentru investiţii în Munţii Ţarcu

Aviz nefavorabil pentru investiţii în Munţii Ţarcu

DISTRIBUIȚI

Administraţia Sitului Natura 2000 – Munţii Ţarcu refuză să dea aviz pentru investiţiile care pot avea un impact negativ asupra ariei protejate. Un astfel de aviz nefavorabil a fost dat pentru propunerea de proiect ”Plan Urbanistic Zonal – Amenajare zonă turistică şi domeniu schiabil Nedeia – Munţii Ţarcu – Comuna Zăvoi”, iniţiat de S.C. Dunca Imobiliare SRL. 

Propunerea de proiect şi studiul de evaluare au fost analizate de Consiliul Ştiinţific al sitului, care a tras concluzia că investiţia poate avea un impact negativ asupra ariei protejate. ”Conform legislaţiei în vigoare, atât cea naţională, cât şi cea europeană, nu se pot aviza proiecte care afectează habitatele sau speciile prioritare (habitate şi specii pentru care s-au desemnat aceste situri Natura 2000)”, se arată într-un comunicat de presă remis, luni, de Nadia Topai, reprezentanta Administraţiei Sitului Natura 2000, Munţii Ţarcu. În opinia sa, zona poate deveni un pol de dezvoltare pentru afaceri, atât timp cât acestea respectă legea şi sunt de interes pentru binele comunităţii şi al naturii. ”Înţelegem pe deplin că acest proiect ar aduce beneficii economice comunei Zăvoi. Din păcate, faptul că afectează un habitat considerat foarte rar la nivel european face ca acest proiect să nu se poată realiza în zona propusă. Deşi s-au purtat discuţii până în prezent cu privire la această potenţială investiţie, abia acum s-a putut lua o decizie clară, plecându-se de la faptul că Studiul de evaluare elaborat pentru proiectul ‘PUZ – Amenajare zonă turistică şi domeniu schiabil Nedeia – Munţii Ţarcu – Comuna Zăvoi’ a arătat că, din păcate, ar fi afectat un habitat prioritar de interes comunitar”, a adăugat Nadia Topai. 

Pentru a încuraja astfel de investiţii, Administraţia Sitului Natura 2000 – Munţii Ţarcu lucrează în acest moment la un proiect care are ca scop, printre altele, identificarea activităţilor şi a proiectelor care pot să ajute la dezvoltarea durabilă a zonei, capitalizând valorile sitului Natura 2000. ”Lucrând împreună cu localnicii, autorităţile locale şi potenţiali investitori s-ar putea identifica oportunităţi de afaceri care să fie atât în beneficiul oamenilor din zonă, cât şi al naturii. Natura 2000 este numele unei reţele de arii protejate de interes european şi a fost creată pentru a proteja elemente naturale importante ale Europei, care asigură şi mediul pentru o viaţă sănătoasă şi baza pentru dezvoltare trainică pe termen lung. România, ca ţară membră, are obligaţia să desemneze şi să gestioneze aceste arii naturale, conform legii. Orice încălcare a legilor poate aduce după sine sancţiuni serioase şi poate duce până la oprirea fondurilor de la Uniunea Europeană”, explică Nadia Topai. ”Prin urmare, Administraţia nu poate aviza în mod favorabil nicio investiţie care poate genera impact negativ asupra valorilor pentru care a fost desemnat Situl Natura 2000 – Munţii Ţarcu”, se arată în acelaşi comunicat de presă. 
La rândul său, omul de afaceri Romeo Dunca este nemulţumit de decizie, mai ales că investiţia care ar fi urmat să se concretizeze în zonă depăşeşte 200 milioane euro. ”Numai investiţia în pârtia de schi se ridică la 40 milioane euro, iar cea în complexul turistic, care se întinde pe un hectar, s-ar fi ridicat la aproximativ 150 milioane euro. Potrivit calculelor noastre, investiţiile ar fi adus judeţului Caraş-Severin, numai din turism, un milion de euro anual. Cred că singurul criteriu de care se ţine cont în acordarea avizelor este favoritismul. Răspunsul celor de la Administraţia Sitului Natura 2000 – Munţii Ţarcu nu ţine cont nici măcar de nevoile localităţilor din zonă, care fac foamea şi nu au din ce trăi. Situaţia creată este urmarea unei decizii pripite, dată pe ultima sută de metri”, a precizat omul de afaceri Romeo Dunca.

Comentarii

comentarii