Acasă Actualitate Bani pentru mai multe descărcări de pe autostradă în Timiş. Bretele simple...

Bani pentru mai multe descărcări de pe autostradă în Timiş. Bretele simple de descărcare la Recaş, Şanoviţa şi Bethausen

428
DISTRIBUIȚI

sanovita

Descărcările de pe autostradă sunt cam puţine în Timiş. De aceea, consiliul judeţean are în plan construirea mai multor puncte de acces la drumul de mare viteză ce se construieşte prin Timiş.

Se vor accesa proiecte cu bani europeni pentru descărcări la Recaş, Şanoviţa şi Bethausen – necesare atât locuitorilor Timişului cât şi celor din alte judeţe învecinate, care vor să intre pe autostradă de la noi. Aceste descărcări sunt o prioritate pentru conducătorii Timişului, pentru a accesa fondurile europene. „Ca prioritate numărul 1 sunt descărcările de pe autostradă, care vor permite conectarea la judeţele Arad, Hunedoara şi Caraş – accesul mai uşor la autostradă şi pentru cetăţenii din aceste judeţe, nemaidiscutându-se facilitatea cetăţenilor Timişului pentru accesul la autostradă”, spune vicepreşedintele Consiliului Judeţean Timiş Călin Dobra.

„Există posibilitatea unui singur proiect pentru descărcările simple de pe autostradă”

calin dobra

La Sânandrei e o descărcare importantă, care rămâne în discuţie şi de a fi finanţată de către CNADNR. Bani europeni vor fi accesaţi, pe un singur proiect, pentru bretelele simple de descărcare de la Recaş, Şanoviţa şi Bethausen. În 2015 va demara depunerea de proiecte pentru a obţine finanaţarea pentru toate cele patru descărcări. „Am discutat cu cei de la Agenţia de Dezvoltare Regională (ADR) şi ar exista posibilitatea unui singur proiect pentru descărcările simple de pe autostradă, descărcarea de la Sânandrei presupune o cu totul altă abordare”, mai spune Dobra. Un alt drum strategic se află în planurile autorităţilor judeţene, un drum prin care se va asigura o mai bună conectivitate cu Serbia: Şag-Peciu-Giulvăz-Foeni. Un drum care a fost în lista de aşteptare pe 2007-2013 şi va merge la finanţare pe 2014-2020 este drumul interjudeţean Berzovia-Breştovăţ, până în judeţul Arad – un drum care va asigura accesul la autostradă din Arad şi Caraş.

Pentru ce se dau bani europeni

Din punct de vedere al perspectivei pe 2014-2020, în cadrul POR, bugetul regional este aproximativ de 100 de milioane de euro, buget care va fi distribuit în Regiunea V Vest, în cele patru judeţe. În cadrul acestui program sunt trei mari activităţi care sunt sprijinite pntru a fi finanţate, prima este reabilitarea şi mdoernizarea reţelei de drumuri judeţene care asigură conectivitatea directă sau indirectă cu reţeaua TEN-T, construirea unor noi sgemente de drum judeţean pentru conectarea la autostrăzi, cea de-a doua este construirea, modernizarea variantelor ocolitoare cu statut de drum judeţean ce vor face parte din drumul judeţean respectiv şi realizarea de sensuri giratorii pentru creşterea siguranţei circulaţiei, iar cea de-a treia activitate sprijinită – construirea, modernizarea, reabilitarea de pasaje, noduri rutiere (construirea doar pentru asigurrarea conectivităţii directe la autostrăzi TEN-T a drumurilor judeţene) şi cosntruirea pasarelelor pietonale.

Comentarii

comentarii