Acasă Actualitate Banul public s-a scurs prin alte buzunare la Spitalul judeţean Arad

Banul public s-a scurs prin alte buzunare la Spitalul judeţean Arad

DISTRIBUIȚI

Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Arad, Adrian Ţolea (PDL), a declarat că, în urma unui audit efectuat la două dintre spitalele arădene, s-a constatat că banul public a fost cheltuit de către firme ale unor apropiaţi ai directorului administrativ, liberalul Vasile Man, secretar general al PNL Arad, colegi de partid ai acestuia. Ei spun însă că sunt acuzaţi pe nedrept şi că lucrările au fost câştigate la licitaţiile de pe SEAP.

Curtea de Conturi nu face nimic

Conform documentelor primite în urma auditului, firma SC Andromeda Service SRL, condusă de liberalul Ionel Ciupe, a încheiat cu Spitalul Clinic Judeţean trei contracte, în noiembrie 2007, în valoare totală de 1,5 milioane lei. Respectivele contracte erau pentru „Reparaţii capitale exterioare”, „Reparaţii capitale interioare”, respectiv „Reparaţii capitale instalaţii termice”. Firma a început lucrările la 6, respectiv 12 zile de la data semnării contractelor. Recepţia a fost realizată pe 19 decembrie, conform celor trei procese-verbale, iar componenţa comisiei de recepţie a fost următoarea: jr. Vasile Man (preşedinte) – director administrativ, Costel Darie, Ioan Golda, ing. Rodica Tripunescu (diriginte de şantier din partea spitalului), respectiv Ionel Ciupe, din partea SC Andromeda Service SRL. Vasile Man era, pe acea vreme, director administrativ al spitalului judeţean. Lucrarea nu a putut fi efectuată într-o lună de zile, iar recepţia a fost făcută doar în acte. Ionel Ciupe, reprezentantul SC Andromeda Service SRL, semnează două angajamente, ca şi anexe la procesele-verbale de recepţie, prin care se obligă să finalizeze lucrările până în 29 februarie 2008 (contractul 14.258), respectiv 29 martie (contractul 14.259). Motivaţiile cererii firmei şi ale acceptului spitalului au fost legate de timpul scurt, condiţii meteo nefavorabile, un volum mare de lucrări şi lipsa unui front de lucru. Practic, comisia de recepţie, condusă de Vasile Man, în calitate de preşedinte al acesteia, a semnat că lucrările sunt finalizate, deşi acestea erau doar la început. Deoarece pe ruta minister – DSP – spital au fost unele întârzieri de efectuare a plăţii, în aprilie 2008, SC Andromeda Service SRL intentează proces spitalului, la Tribunalul Arad, prin care firma solicită inclusiv penalităţi pentru neplată, chiar şi pe perioada 31 decembrie 2007 – 29 februarie 2008, respectiv 31 decembrie 2007 – 29 martie 2008, adică inclusiv pe perioada în care lucrările nu erau finalizate. În instanţă nu sunt prezentate şi cele două angajamente şi  SC Andromeda Service SRL câştigă procesul şi 118.669 lei, drept penalităţi de întârziere a plăţii, iar lucrările efective au fost finalizate abia în august 2008. Adrian Ţolea spune că, în conformitate cu documentele existente în arhiva spitalului, lucrările ar fi fost de slabă calitate şi au fost superficial executate. Consiliul Judeţean Arad a cerut redeschiderea cazului în justiţie, măcar pentru a recupera câte ceva din pierderile produse de penalităţile pe care spitalul a trebuit să le plătească nejustificat, în perioada în care cele două angajamente îşi produceau efectul juridic. Neregulile au fost semnalate, în urma unui audit financiar, de către Curtea de Conturi Arad, dosarul fiind înaintat la Curtea de Conturi Bucureşti. Probabil, stau la secţia juridică a Curţii de Conturi Bucureşti, crede Ţolea.

Spălătoria spitalului a luat bani de parcă spăla întreg Aradul

Adrian Ţolea a arătat un alt caz de scurgere a banului public. În 10 ianuarie 2002 se semnează contractul nr. 193/144, între Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Arad şi SC Gil Trans SRL Arad, firmă reprezentată de Gheorghe Ghilinţă, fost preşedinte municipal al PC Arad, trecut în această vară la PNL. Obiectul contractului a fost „dezinfecţia, spălarea, uscarea, călcarea inventarului moale din spital”, pentru 1.040 paturi şi pentru personal. Totul în schimbul sumei de 12.495 euro lunar, adică 12,01 euro/pat/lună. Nimeni nu a înţeles de ce nu s-a stabilit un preţ la kilogram, pentru că atunci bugetul de stat ar fi suportat plăţi mai corecte. Problemele încep cu al treilea act adiţional, semnat în ianuarie 2005, până la cel de-al şaselea, inclusiv, când valoarea contractului se modifică succesiv, ajungând la 20,49 euro. În total, suma facturată de SC Gil Trans SRL de la spitalul judeţean este de aproape 1,2 milioane de euro, în cei opt ani şi jumătate de contract. Spitalul Matern din Arad a reuşit să rezilieze contractul cu SC Gil Trans SRL, dar firma a atacat în instanţă.

Lucrare de pe SEAP

Ionel Ciupe susţine că în cazul său lucrarea efectuată a fost câştigată pe SEAP. „Am avut preţul cel mai bun”, spune Ionel Ciupe. În douăzeci de ani, firma sa a efectuat peste 10.000 de lucrări şi a avut doar două procese, ambele câştigate. El pune acuzaţiile în context politic: Ionel Ciupe este noul preşedinte interimar al PNL, iar în două săptămâni, în organizaţie vor fi alegeri. Vasile Man este secretar general al PNL Arad şi fost director administrativ al spitalului judeţean. „Este vorba despre un contract care nu putea fi decis de mine. Nu aveam nici măcar drept de semnătură. Ceea ce s-a întâmplat este o practică în instituţiile publice: pentru a nu se pierde banii la final de an, se recepţionează în acte lucrările, constructorul îşi ia banii şi când timpul devine favorabil, le efectuează. Eu eram cu schimbă becul, închide robinetul. Hai, mă, am ajuns şi mafiot. Cei de la DSP ne-au spus să facturăm, că altfel pierdem banii”, a declarat Vasile Man. Despre penalizări, reprezentantul firmei Andromeda explică: facturile i-au fost plătite cu întârziere, deşi a făcut nenumărate drumuri la managerul spitalului. Deci, dacă cineva trebuie să le suporte, managerul general al spitalului este vinovat, spune Ionel Ciupe. Acesta a mai explicat că aşa-zisa întârziere a finalizării lucrărilor este o falsă problemă, deoarece a mai rămas de executat doar un racord, care a presupus oprirea încălzirii în spital, condiţie îndeplinită abia în martie 2008. „Au fost doar vreo trei suduri la trei ţevi, cel mult opt ore de lucru”, spune Ciupe. Liderul liberal a promis că va prezenta situaţiile de lucrări, pentru a dovedi că firma sa a asigurat prestaţii de calitate.

Comentarii

comentarii