Acasă Politica Ben-Oni Ardelean: „Timișoara trebuie să aibă politicieni puternici, care să poată susţine...

Ben-Oni Ardelean: „Timișoara trebuie să aibă politicieni puternici, care să poată susţine cauza orașului”

DISTRIBUIȚI

Ben-Oni Ardelean, candidat la Senat în Colegiul 1 Timişoara din partea USL, a acordat un interviu pentru www.ziuadevest.ro în care vorbeşte despre proiectele sale ca viitor parlamentar de Timiş, dar şi despre modalitatea de a susţine proiectele administraţiei locale la nivel central.

 
Ce proiecte aveţi pentru locuitorii Colegiului 1 Senat din Timişoara?
 
Proiectele mele au în vedere întregul oraş, nu doar Colegiul 1 Senat, chiar dacă aici candidez și cetățenilor din acest colegiu le solicit sprijinul în aceste alegeri. Mai mult, viziunea mea politică urmărește susținerea dezvoltării întregii zone, fiindcă sunt preocupat de creșterea calității vieții pentru toți timișorenii și concetățenii mei. Locuiesc în Colegiul 1 Senat Timișoara de 14 ani și știu că sunt multe probleme de rezolvat, probleme determinate în primul rând de o criză de viziune, dublată de subfinanțare. Aceasta s-a transpus în dezvoltare defectuoasă, pe care o resimțim în trafic, poluare, parcări insuficiente, transport public inadecvat, locuri de joacă prea puține pentru copii, iar în anumite cartiere drumuri și trotuare degradate. Cu siguranță că trebuie reabilitat şi fluidizat traficul. Trebuie rezolvate problemele imediate care îl afectează pe cetățean, de genul celor evidențiate anterior. Trebuie realizată amenajarea unor clădiri publice importante, cum ar fi Gara de Nord. Trebuie reparate unităţi de învăţământ etc. Multe dintre ele țin de administrația locală, care deja are în vizor aceste obiective, însă este nevoie de susținere guvernamentală pentru multe din aceste proiecte. Promovarea Timișoarei și susținerea proiectelor se va cuantifica în creșterea calității vieții, iar în acest demers consider că merită investit. Pe termen lung, sper să pot contribui efectiv la transformarea urbei noastre într-un oraș de invidiat, care să depășească în așteptări chiar și vechea denumire de “mica Vienă”.
 
Aţi vorbit despre un Muzeu al Revoluţiei la Timişoara.  Spuneţi-ne mai mult despre acest subiect.
 
Ideea realizării unui Muzeu al Revoluţiei din 1989 a mai fost discutată, dar până acum nu s-a concretizat într-un proiect de anvergură, care să implice atât autorităţile locale şi centrale, cât și asociaţiile de revoluţionari și mediul privat de afaceri. Cred că Timișoara merită un astfel de muzeu – așa cum sunt în țările vestice – cu dotări de excepție, spații generoase de expunere și capacitatea de a face prezentări multimedia prin care vizitatorul să înțeleagă ce a însemnat în fapt curajul timișorenilor. Prin aceasta, putem oferi atât cetăţenilor români, cât şi străinilor care ne vizitează posibilitatea de a afla mai multe despre dorinţa timișorenilor de mai bine, despre lupta lor pentru libertate. Practic, Revoluția face parte nu doar din patrimoniul cultural, dar și din constructul spiritual al timișorenilor. Revoluția este un model de succes care îmi doresc să-i inspire și pe alții, dar și să continue să ne inspire pe noi în a duce schimbarea până la capăt. Imediat după lansarea ideii unui astfel de proiect am aflat cu bucurie că românii din afara graniţelor, mai ales timişorenii, au fost extrem de încântaţi, iar câțiva dintre ei au format un grup de iniţiativă pentru a strânge bani în vederea materializării acestui proiect. Am primit o scrisoare de la un român din America, care a participat la Revoluţie, ulterior am vorbit cu el, fiind foarte încântat de proiect și confirmând faptul că sunt mulți români din afara României care doresc și pot să susţină realizarea unui Muzeul al Revoluției la Timișoara.
 
Timişoara a cam fost uitată în ultimii ani de Bucureşti. Ce veţi face pentru a pune din nou Timişoara pe harta priorităţilor Guvernului?
 
Timişoara a revenit deja pe harta interesului guvernamental începând cu această vară, de când Primar al Timișoarei este profesorul Nicolae Robu și președinte la Consiliul Județean este Titu Bojin. Cred că Timișoara trebuie să fie recunoscută ca fiind un oraş european autentic, multicultural și plurireligios, o viitoare capitală culturală a Europei. Dar, pentru a se putea realiza acest deziderat, este nevoie ca Timișoara să aibă politicieni puternici care să poată susține cauza orașului și a zonei în sfera guvernamentală și la toate forurile europene. Timișoara trebuie să fie reprezentată la orice nivel decizional, având lideri influenți care să urmărească binele cetății și al cetățenilor. 
 
Autostrada, trebuie să recunoaştem, e cam departe de oraşul de pe Bega, în comparaţie cu Aradul. Mai puteţi face ceva din poziţia pe care o veţi ocupa pentru a “aduce” şoseaua de mare viteză mai aproape de Timişoara? Ce alte modificări ale infrastructurii de transport sunt necesare pentru această zonă, pe care dumnevoastră le puteţi promova în Parlament?
 
Trebuie cu obligativitate făcut ceva, fiindcă ceea ce guvernarea anterioară a făcut nu a fost nimic altceva decât bătaie de joc la adresa timișorenilor. Aradul are nu știu câte descărcări de pe autostradă spre oraș, iar aici ne chinuim să trecem prin multe localități să putem ajunge la autostradă, ceea ce a fost rea credință față de noi. Sunt sigur că se găsesc soluții tehnice, deja mi-au fost expuse câteva dintre acestea, soluții pe care vreau să le putem pune imediat în proiect și, ulterior, în execuție. Toate celelalte modificări de infrastructură au nevoie de politicieni influenți pentru a putea fi rezolvate, iar dorința mea este de a contribui la acest efort. 
 
Ben-Oni are semnificaţia biblică de „fiul durerii”. Cât sunteţi dispus să înduraţi pentru Timişoara?
 
Sunt de mult timp în slujba semenilor, acțiunile pe care le-am întreprins în sfera publică sunt deja cunoscute, iar oricine poate observa că nu doar promit, ci deja am în spate un istoric al eforturilor depuse în slujba celorlalți. Așadar, consider că implicarea mea pe un alt palier, respectiv cel politic, deschide arealul de posibilități pe care le am pentru a putea susține demersurile bune pentru “polis”. Am fost format să îmi slujesc semenii, iar posibilitatea de a mă implica mai mult mă onorează.
 

Comentarii

comentarii