Acasă Economic Berarii Timișoreana au deschis porțile fabricii

Berarii Timișoreana au deschis porțile fabricii

DISTRIBUIȚI

Porti Deschise Timisoreana

Prima fabrica de bere din România și-a deschis porțile timp de 6 zile pentru a sărbători alături de orașul care i-a dat numele, dar și pentru a împărtăși povești neștiute despre tradiția berii Timișoreana.

Oaspeții au fost întâmpinați de berarii de seamă ai fabricii care au dezvăluit secretele celei mai iubite beri din România. Peste 1.400 de iubitori de bere din toate colțurile țării, dar și ale lumii au venit curioși să cunoască poveștile maeștrilor care lucrează în fabrica ce și-a început activitatea în 1718. Timișoreana este cea mai veche fabrică de bere din țară și se mândrește cu berarii săi. Prin urmare, cu ocazia acestui eveniment, oaspeții au făcut cunoștință cu unii dintre cei mai de seamă oameni ai fabricii, cei care zi de zi fabrică cea mai apreciată și iubită rețetă de bere din România – Timișoreana. Oaspeții au putut simți, încă din primele clipe, că au poposit într-un loc al tradițiilor și meșteșugurilor transmise din generație în generație. Pentru făuritorii berii Timișoreana, munca înseamnă atât o moștenire valoroasă, cât și adoptarea ultimelor tehnologii, îmbinate atent, pentru a oferi de fiecare dată o bere savuroasă, numai bună pentru povești. Cei șapte ghizi (Mihai Mihăilescu, Zoltan Borșoș, Virgil Boțoc, Mircea Popa, Marius Ovidiu Grad, Marius Tolea și Iosif Cadlet) i-au însoțit pe vizitatori într-o călătorie fascinantă prin istoria de aproape 300 de ani a fabricii și le-au împărtășit pas cu pas povestea procesului de fabricație. Astfel, vizitatorii au putut vedea toate etapele prin care trece berea Timișoreana înainte de a fi savurată cu plăcere: de la mustul de bere obținut prin fierberea materiei prime, la fermentare, filtrare și apoi la îmbuteliere. „Așa cum hameiul este ingredientul care dă gust berii, așa și Timișoreana este ingredientul care dă gust vieții” a declarat Sergiu Jereb, unul din oaspeții Timișoreana.
Pentru angajații ei, Timișoreana este mai mult decât o bere. Este un stil de viață. Iar pentru noi, este povestea unor vieți trăite cu pasiune. Asta pentru că în valorile acestei beri sunt transmise și poveștile de viață ale celor care o fabrică. De la povestea fascinantă a prințului Eugeniu de Savoya, fondatorul fabricii Timișoreana, până la istorisirile maeștrilor berari, oaspeții au avut ocazia să pătrundă în lumea fascinantă a celei mai iubite beri românești. Fiecare colț al fabricii este încărcat de semnificații aparte. O poveste inedită este cea a răcirii berii. În trecut, atunci când nu exista posibilitatea de a crea frig artificial, în incinta fabricii s-au amenajat 4 lacuri. Pe timp de iarnă acestea înghețau, iar muncitorii tăiau blocuri mari de gheață, ce erau apoi transportate cu atelaje cu cai și depozitate în pivnițele unde se fermenta berea. Aceste blocuri de gheață asigurau o temperatură cât mai scăzută în pivnițe de la o iarnă la alta și erau folosite pentru răcirea budanelor și pentru răcirea berii. La finalul turului, oaspeții au putut savura cele 4 sortimente de bere Timișoreana (brună, draft, nefiltrată și nepasteurizată) la Curtea Berarilor Timișorena.

Comentarii

comentarii