Acasă Administraţie Biroul care îi va ajuta pe timișoreni să își reabiliteze clădirile istorice,...

Biroul care îi va ajuta pe timișoreni să își reabiliteze clădirile istorice, deschis, la trei luni după adoptarea regulamentului

DISTRIBUIȚI

Începând de luni, 4 octombrie, Primăria Timișoara a deschis Biroul reabilitare cartiere istorice și monumente, cel unde va fi oferită asistență tehnică timișorenilor care doresc să își reabiliteze clădirile monument istoric. Anunțul deschiderii biroului vine la trei luni și jumătate de la aprobarea noului regulament de sprijin financiar pentru astfel de reabilitări și la aproape cinci de când primarul Dominic Fritz și-a prezentat inițiativa.

„Proprietarii de clădiri monument istoric sau aflate într-un sit istoric din Timișoara beneficiază, începând de azi, de asistență în Programul de sprijin financiar pentru creșterea calității arhitectural-ambientale a clădirilor din zonele prioritare de intervenție din municipiu. Biroul reabilitare cartiere istorice și monumente s-a mutat în Piața Traian și va organiza primele întâlniri cu asociațiile de proprietari din clădirile monument istoric, eligibile a fi înscrise în acest program și va oferi consultanță celor interesați să acceseze fondurile puse la dispoziție de municipalitate”, transmit, printr-un comunicat de presă, reprezentanții primăriei.

Noul birou funcționează în zona Piața Traian, pe strada Ștefan cel Mare nr. 2, în clădirea în care Fritz și-a prezentat, de altfel, viziunea asupra clădirilor istorice. Specialiștii din cadrul acestui birou vor avea ca principale sarcini implementarea programului de sprijin financiar, oferirea de informații și consultanță persoanelor interesate să aplice în cadrul acestui program și gestionarea cererilor venite încă de dinaintea realizării dosarului și până la finalizarea lucrărilor de restaurare.

„Timișoara are, din iunie, un program coerent de sprijinire a proprietarilor de clădiri istorice, care doresc să le renoveze, dar nu au fondurile necesare. Din păcate, avem extrem de multe clădiri care au nevoie de renovare urgentă, sunt un real pericol pentru trecători, dar am găsit soluția pentru ca orașul nostru să capete rapid o altă față și să redevină acea Timișoară cu care ne mândrim. Moștenirea arhitecturală a Timișoarei este imensă și este de datoria noastră să o protejăm. Noul Birou se va ocupa ca aceste fonduri să ajungă la cât mai mulți proprietari de clădiri istorice. Vom căuta să imbunătățim acest program împreună cu timișorenii care îl vor accesa, în baza sugestiilor și propunerilor pe care aceștie le vor face”, a declarat primarul Timișoarei, Dominic Fritz, potrivit comunicatului de presă al primăriei.

Practic, Primăria Timișoara va acorda finanțare pentru imobilele situate în zonele de acțiune prioritare (Piața Victoriei, Cetate, Iosefin, Fabric). Față de vechiul program al administrației Robu, care nu a oferit până în acest moment nicio finanțare – un dosar s-ar putea, până la urmă, să fie aprobat în baza vechiului program –, zonele eligibile au fost ușor extinse. Proprietarii vor putea verifica în anexele Regulamentului, dacă imobilul în care locuiesc se încadrează în programul de sprijin financiar.

Toate imobilele istorice care sunt fie monument individual, fie incluse într-un ansamblu de monumente vor beneficia de:

  • 20% din valoarea lucrărilor eligibile,– sub formă de „grant”– finanţare nerambursabilă acordată de autoritatea administraţiei publice finanţatoare în cadrul prezentului Program.
  • 80% din valoarea lucrărilor eligibile– sub formă de contribuţie financiară – finanţare rambursabilă acordată de autoritatea public finanţatoare în cadrul prezentului Program. Sumele vor putea fi restituite în termen de 10 ani, în baza unui contract de ipotecă imobiliară.

Imobilele situate în situri istorice, vor beneficia de :

  • 50% din valoarea lucrărilor eligibile, sub formă de contribuţie financiară rambursabilă. Sumele vor putea fi restituite în termen de 10 ani, în baza unui contract de finanțare.
  • 50% valoarea lucrărilor eligibile, sub formă de contribuţie proprie a proprietarilor de apartament/apartamente din clădirea ce urmează a se reabilita prin Program, din fondul de reparaţii al asociaţiei de proprietari şi/sau din alte surse legal constituite.

Atât în timpul dezbaterii publice, cât și în plenul Consiliului Local, au existat anumite critici asupra noului program, în mod special asupra formei de „ipotecă” sub care vine finanțarea rambursabilă. Conform fostului viceprimar Dan Diaconu, regulamentul ar avea și „grave probleme de legalitate” și „nu este atractiv pentru proprietari”. În paralel, tot în iunie, consilierii locali au aprobat și o nouă formă de supraimpozitare a clădirilor degradate, care aduce doar modificări de fond fostului HCL asemănător. Astfel, inclusiv clădirile degradate care nu sunt monument istoric sau care nu fac parte din zonele istorice ale Timișoarei ar putea avea impozit majorat.

Sunt eligibile lucrările de reabilitare a fațadei (inclusiv schimbarea tâmplăriei) și reabilitare a acoperișului (inclusiv sistemul pluvial). Costul pentru întocmirea documentației tehnice este suportat în totalitate de către proprietarii interesați de participarea în Program. Biroul proaspăt-inaugurat ar urma să asigure suport și consultanță pe durata elaborării documentației, dar și să organizeze întâlniri periodice cu reprezentanți ai asociațiilor de proprietari din clădirile eligibile.

Cei interesați de acest program pot cere informații suplimentare prin e-mail – reabilitare.monumente@primariatm.ro sau la numerele de telefon 0752.224.171 și 0374.555.160, de luni până vineri, între orele 9:00 – 16:00. Mai multe informații despre acest Program puteți găsi aici: https://www.primariatm.ro/patrimoniu/reabilitare-cladiri-istorice/.

Comentarii

comentarii