Acasă Eveniment Biserică ridicată în cinstea celor 40 de martiri ai Timişoarei

Biserică ridicată în cinstea celor 40 de martiri ai Timişoarei

DISTRIBUIȚI

După 20 de ani

Patriarhul Daniel şi-a dat consimţământul pentru edificarea lăcaşului. Printre sponsori îi amintim pe Anghel Iordănescu şi Mitropolia Banatului

După 20 de ani de demersuri făcute la autorităţi, Memorialul Revoluţiei din Timişoara a reuşit să demareze contrucţia bisericii în cinstea celor 40 de eroi-martiri ai Timişoarei, în comuna Popeşti Leordeni, de lângă Bucureşti. În decembrie 1989, cei 40 de martiri au fost ucişi în Timişoara, transportaţi cu maşina în Bucureşti, de către trupele de securitate şi arşi în Crematoriul Cenuşa din Bucureşti, iar cenuşa le-a fost aruncată într-un canal, lângă Popeşti Leordeni. Patriarhul Daniel şi-a dat consimţământul pentru edificarea lăcaşului. Printre sponsori îi amintim pe Anghel Iordănescu şi Mitropolia Banatului.

Comemorări la Timişoara şi Bucureşti

În decembrie, se împlinesc 21 de ani de la Revoluţia din 1989, iar Asociaţia Memorialului Revoluţiei din Timişoara va organiza mai multe acţiuni. “În decembrie 2010, comemorările vor continua la Cimitirul Eroilor din Bucureşti şi la Timişoara. Nu am trecut la aniversări şi, anul acesta, vor fi de mai mare amploare”, susţin organizatorii. În 20 decembrie, familiile celor dispăruţi şi morţi în revoluţie vor merge iarăşi în pelerinaj la Cimitirul Eroilor din Bucureşti, la Crematoriul Cenuşa şi la gura de canal de lângă comuna Popeşti Leordeni. În data de 1 noiembrie, la ora 18, vor avea loc o rugăciune şi o veghe la capela memorialului din Timişoara, cu lumânări şi audiţii muzicale, în cinstea morţilor.

Primăria Timişoara a decis: muzeul revoluţiei, nu muzeul berii

Reprezentanţii memorialului susţin că s-ar putea pierde 17 miliarde de lei vechi, bani proveniţi, în cea mai mare parte, de la statul român, dacă nu va fi câştigat procesul în care se află de mai mulţi ani, cu cei care au revendicat clădirea în care funcţionează. Banii au fost investiţi în cei aproape 1.000 de metri pătraţi de spaţiu. “Ne vom bate, juridic, să recuperăm aceşti bani, pentru a-i folosi în amenajarea noii clădiri şi în activitatea noastră viitoare”, a spus Traian Orban, preşedintele Memorialului Revoluţiei din Timişoara, marţi, 19 octombrie. Până acum, instanţele timişorene au dat câştig de cauză propietarilor şi au obligat Memorialul Revoluţiei să părăsească locaţia de pe str. Emanuil Ungureanu din Timişoara. Memorialul era pe punctul de a fi desfiinţat, dacă Primăria şi Consiliul Local Timişoara nu ar fi fost de acord să-i ofere un nou spaţiu, în recent renovatul Bastion Timişoara, în loc să facă un muzeu al berii. Din păcate, locul e mai mic, iar centrul de documentare, cu arhivă de documente, nu mai are unde intra. “Totuşi, doresc să le mulţumesc Primăriei şi Consiliului Local Timişoara, fiindcă dacă nu veneau cu această soluţie, memorialul s-ar fi desfiinţat”, a declarat Orban.
 

Comentarii

comentarii