Acasă Actualitate Blocul Naţional Sindical Timiş a lansat campania „NU experienţelor sociale pe români!”

Blocul Naţional Sindical Timiş a lansat campania „NU experienţelor sociale pe români!”

1564
DISTRIBUIȚI

Blocul Naţional Sindical Timiş a lansat campania „NU experienţelor sociale pe români”, miercuri 20 septembrie, la Timişoara, ca urmare a intenţiei guvernului de a transfera contribuţiile sociale exclusiv în sarcina angajatului, de la 1 ianuarie 2018.

„Încercăm să arătăm cetăţenilor în ce primejdie şi în ce haos ar putea fi aruncate fondurile de pensii, şomaj şi de sănătate, prin transferul plăţii de la angajator în sarcina angajatului. Această intenţie aberantă a Guverului României dovedeşte că actualii politicieni şi guvernanţi ignoră nu doar legislaţia europeană şi internaţională în vigoare, dar şi nevoile concrete şi drepturile clasice ale angajaţilor, obligaţi să fie cobai pe măsuri şi politici netestate nicăieri în lume. Campania iniţiată de BNS la nivel naţional se doreşte un semnal de alarmă care ar putea să deturneze aplicarea acestei legi, având scopul şi modificarea legislaţiei ce defineşte evaziunea fiscală. Campania se adreseză tuturor bănăţenilor indiferent că sunt beneficiari sau vor fi beneficiari ai sistemului de asigurări sociale, dacă sunt sau nu membri de sindicat, indiferent dacă sunt  angajaţi, şomeri, elevi, studenţi sau persoane aflate în căutarea unui loc de muncă”, a declarat Victor Stan, preşedintele BNS Timiş.

BNS atrage atenţia că acea creştere a salariului de la 1450 lei la 1750 e pe brut, dar pe net nu e o creştere, ci o scădere cu 17 lei. Dacă acum netul este 979 lei, de la 1 ianuarie 2018, totalul contribuţiilor care le va plăti angajatul va creşte de la 32,5% la 45%. Salariul va fi mai mic cât este la ora actuală. Se spune că vor creşte salariile cu 25%, dar în realitate nu se vor majora, ci vor scădea.

Ce e de făcut?

Ce ar fi de făcut? Deocamdată a fost redactată o petiţie online pentru a fi semnată de câţi mai mulţi cetăţeni, în scopul blocării iniţiativei guvernului de a legifera această nouă măsură socială aberantă. De asemenea, vor fi sesizate organismele internaţionale: Comisia Europeană, Consiliul Europei, Parlamentul European, Organizaţia Mondială a Muncii, Confederaţia Europeană şi Internaţională a Sindicatelor, Fondul Monetar Internaţional şi Parlamentul României. Dacă situaţia o va cere, vor fi declanşate şi greve de avertisment şi chiar greva generală. Campania se va desfăşura în spaţiul virtual, cât şi în mass-media.

 

Comentarii

comentarii