Acasă Eveniment “Boc, Boc nu fi prost lasă Codul cum a fost!”

“Boc, Boc nu fi prost lasă Codul cum a fost!”

DISTRIBUIȚI

Au strigat timişorenii, miercuri, 9 martie, la marşul de protest desfăşurat pe ruta Primăria Timişoara –Prefectura Timiş.

“Să vă scufundaţi bine!”, “Boc, Boc nu fi prost/ lasă Codul cum a fost!”, “Vrem salarii decente”, “Munca –Bocul Muncii”, “Nu vrem slugă la patron!” sau “Respectaţi contractele colective de muncă!”  au fost câteva dintre sloganurile pe care timişorenii le-au strigat, miercuri, 9 martie, la marşul de protest organizat în Timişoara de către Blocul Naţional Sindical Timiş, Cartel Alfa Timiş şi CNSLR Frăţia Timiş.

Sindicatele ameninţă cu greva generală

La demonstraţie au participat salariaţi din toate sectoarele de activitate. Marşul a pornit de la Primăria Timişoara, la ora 15.15, iar punctul final a fost Prefectura Timiş. Protestele în Timişoara vor continua, miercuri, 16 martie. Deşi sindicaliştii susţin că prevederile noului Cod al Muncii îl vor transforma pe lucrătorul român în sclav modern, la iniţiativa investitorilor străini, Guvernul României arată că noile reglementări vor duce la flexibilizarea pieţei muncii şi vor facilita găsirea unui loc de muncă. Sindicatele spun că Noul Cod al Muncii îi va anihila toate drepturile angajatului. El nu se va mai putea nici măcar apăra în instanţe, în timp ce angajatorul va putea face tot ce doreşte cu angajatul. Guvernul susţine că modificările aduse la cod reprezintă o adaptare la noile realităţi din Uniunea Europeană şi nu se intenţionează, sub nici o formă, modificarea prevederilor constituţionale cu privire la durata normală a zilei de lucru. Textul constituţional este şi rămâne respectat. Sindicatele spun că cel mai grav lucru este faptul că au fost scoase contractele colective de muncă, iar în noile condiţii, patronii nu vor mai respecta nici o normă juridică. O altă mare nemulţumire este faptul că perioada de probă s-a extins la 120 de zile, timp în care lucrătorul va putea fi “eliminat” la orice oră, fără drept de apel. În acelaşi timp cu desfăşurarea demonstraţiilor, în toată ţara are loc şi strângerea de semnături pentru declanşarea grevei naţionale. Termen de finalizare: 14 martie 2011. Etapa II cuprinde manifestări la Bucureşti, începând din data în care se discută la Camera Deputaţilor aprobarea Codului Muncii. Greva generală va începe în prima zi de când Administraţia Prezidenţială primeşte pentru promulgare modificările Codului Muncii.

 

Comentarii

comentarii