Toate şcolile au fost controlate, pentru a se vedea dacă îndeplinesc condiţiile necesare pentru a primi elevii în bănci. Ei bine, 30 de grădiniţe şi şcoli nu au îndeplinit aceste condiţii, iar acum se caută soluţii, din direcţia consiliului judeţean, pentru ca aceste unităţi de învăţământ să intre cu dreptul în iarnă. Mai precis, cu apă curentă şi WC-uri în interiorul clădirii, nu în fundul curţii. Preşedintele Consiliului Judeţean Timiş, Titu Bojin, a propus ca şcolilor în nevoie de apă şi grupuri sanitare să li se aloce fonduri pentru forarea de puţuri şi tragerea apei în toaletele ce vor fi amenajate în interiorul clădirii. La Begheiu Mic s-a cerut 50.000 de lei pentru un puț, iar în alte localităţi sunt, la fel, necesare sume de bani. Chiar dacă unele sume cerute nu sunt conforme cu realitatea, Consiliul Judeţean Timiş va dirija sumele necesare către unităţile şcolare în nevoie, bineînţeles cele conforme cu realitatea. În 19 unităţi sanitare de pe cuprinsul judeţului e nevoie de un lucru elementar – apă curentă. Comisia formată la nivelul Instituţiei Prefectului a verificat starea igienico-sanitară a clădirlor, asigurarea apei potabile, starea grupurilor sanitare şi altele. Comisia a fost formată din reprezentanți ai Inspectoratului Şcolar Judeţean Timiş, Direcţiei de Sănătate Publică a Judeţului Timiş, Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Timiș și ai Instituției Prefectului – Județul Timiș. Comisia a avut ca atribuții verificarea și controlul stadiului pregătirii școlilor din județul Timiș, pentru începerea anului școlar 2013 – 2014.
S-a verificat starea igienică a sălilor de clasă
S-a verificat dacă alimentele sunt păstrate în condiții adecvate
Direcția Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Timiș a verificat condițiile sanitare veterinare de funcționare a cantinelor școlare; respectarea condițiilor de depozitare a produselor alimentare de origine animală și nonanimală; trasabilitatea alimentelor; păstrarea alimentelor în condiții adecvate, menite să prevină degradarea și să evite contaminarea; respectarea lanțului frig, prin asigurarea temperaturilor optime de păstrare a materiilor prime, ingredientelor, produselor intermediare sau a produselor finite, pentru evitarea unui potențial risc pentru populație; modul în care produsele recepționate în unitate sunt ambalate și etichetate; condițiile de transport; sistemul de colectare a deșeurilor alimentare; programele de autocontrol referitoare la recoltarea de probe de materii prime, produs finit, apă, teste sanitație.
Comentarii
comentarii