Acasă Actualitate Bugetul Timișoarei pe 2023 va fi, până la urmă, dezbătut

Bugetul Timișoarei pe 2023 va fi, până la urmă, dezbătut

DISTRIBUIȚI
imagine de la dezbaterea bugetului din 2022

Joi, 2 februarie, consilierii locali din Timișoara ar fi trebuit să se întâlnească pentru a vota bugetul local pe anul 2023. Acest lucru nu s-a mai întâmplat, pentru că sindicatul condus de Tiberiu Negrei a cerut organizarea unei dezbateri publice și, adaugă viceprimarul Cosmin Tabără, „presiunii puse de consilierii PNL”. Dezbaterea va fi organizată vineri, iar consilierii locali vor fi reconvocați luni.

„Adoptarea bugetului public fără o dezbatere publică încalcă grav articole din lege, încalcă principiul transparentei și publicității, dar încalcă și bunul simț al democrației. Presiunea pusă de consilierii PNL din cadrul Consiliului Local, dar și reacția sindicatului condus de Tiberiu Negrei, a mass media locale, a determinat executivul primăriei să organizeze o dezbatere publica mâine, urmând ca dezbaterea proiectului de buget să se facă într-o nouă ședință care va avea loc luni. De ce nu s-a făcut de la început acest lucru? De ce nu încercați să ascultați și de cei care știu și nu doresc răul orașului? În numele colegilor de la PNL, ne cerem scuze pentru orice întârziere cauzată de acest fapt, dar respectarea legii este primordială”, scrie într-o postare pe Facebook viceprimarul Cosmin Tabără.

Revenind la cererea sindicatului, în adresa înaintată primăriei chiar în ziua votului, președintele organizației, Tiberiu Negrei, cere organizarea unei dezbateri în baza Legii 52/2003 privind transparența decizională în administrația publică. De asemenea, acesta vorbește precum au făcut-o în ultimele două zile și Cosmin Tabără, Roxana Iliescu sau Cristian Clipa despre încălcările Legii 273/2006 privind finanțele publice locale și OUG 57/2019 privind Codul Administrativ. Același sindicat ceruse – cu câștig în instanță – suspendarea, respectiv anularea primei organigrame a administrației Fritz, cea aprobată în iunie 2021. Și atunci, tot lipsa transparenței era invocată.

Deși argumentele privind transparența erau invocate încă de la publicarea proiectului de buget – cu mai puțin de 48 de ore înainte de plen – aproape toți consilierii locali ar fi votat pentru aprobarea acestuia. Majoritatea invocau premisa ca primăria să nu fie pusă în poziția de a avea probleme de funcționare.

Potrivit anunțului publicat pe site-ul primăriei, dezbaterea va avea loc de la ora 12.

„Evenimentul va avea loc în data de 03.02.2023, ora 12,  în Sala de Consiliu a Primăriei Municipiului Timișoara, Bd. CD Loga nr. 1, et. 1  și prin platforma online ZOOM. Pentru transmiterea propunerilor, sugestiilor sau opiniilor cu privire la proiectul de hotărâre supus dezbaterii, cetățenii interesați se pot adresa în scris Direcţiei Secretariat General – Serviciul Administraţie Locală sau în format electronic, la adresa: camelia.crisan@primariatm.ro, până la data de 03.02.2023, ora 11.

Persoanele care doresc să participe online la dezbatere, vor anunța până cel târziu în data de 03.02.2023, ora 11,  intenția de participare și totodată vor transmite opiniile pe care urmează să le pună în discuție, la adresa de e-mail de mai sus, unde vor preciza: numele, numărul de telefon, adresa de e-mail pentru transmiterea invitației online în vederea participării la ședință prin  intermediul platformei online. Participanții la dezbatere care se înscriu la cuvânt își vor susține punctele de vedere exclusiv pe marginea proiectului de hotărâre. Durata limită de exprimare a punctelor de vedere este de 3 minute pentru fiecare participant”, scrie în anunțul respectiv.

Comentarii

comentarii