Acasă Actualitate Cabinete medicale private la Spitalul Judeţean Timişoara şi la Municipal?

Cabinete medicale private la Spitalul Judeţean Timişoara şi la Municipal?

396
DISTRIBUIȚI

Conform primului capitol al noii Legi a sănătăţii, în spitalele publice, aşa cum este Spitalul Judeţean Timişoara sau Spitalul Municipal, vor putea funcţiona şi cabinete private, chiar ale medicilor, angajaţi cu acte în cadrul instituţiei.

Mai mult, spitalele vor avea statutul de fundaţie, de aceea, oamenii de afaceri se vor putea implica pentru a finanţa unitatea sanitară.

 

Primul capitol, în formă scrisă, „Organizarea şi funcţionarea spitalelor publice”, a noii Legi privind reforma sistemului sanitar va intra în dezbatere publică la sfârşitul acestei săptămâni. Acesta a fost elaborat în urma propunerilor care au rezultat din dezbaterile organizate de la începutul anului 2012. Astfel, spitalele se vor putea reorganiza ca instituţii nebugetare, de exemplu fundații, având un singur membru fondator şi anume actualul administrator. Această formă de organizare ar putea permite descentralizarea reală și introducerea conceptului de autonomie instituțională în administrarea spitalelor.

„Chiar dacă vom da posibilitatea unităţilor medicale să se reorganizeze sub formă de fundaţii, se va menţine caracterul de spital public. Astfel, unităţile nou înfiinţate nu vor putea fi înstrăinate, rămânând în proprietatea statului sau a autorităților publice locale”, a declarat Ritli Ladislau, ministrul Sănătăţii.

Vasile Cepoi, secretar de stat, consideră că printre avantajele unei astfel de măsuri se numără libertatea unităţilor sanitare de a angaja personal, de a stabili numărul de posturi sau de a remunera personalul după calitatea, cantitatea și complexitatea (nivelul de competență) muncii prestate.

De asemenea, într-o astfel de formă organizatorică, unităţile sanitare vor avea libertatea de a încheia parteneriate care să asigure desfăşurarea asistenței medicale cu plată la cererea pacienţilor şi remunerarea suplimentară a personalului care acordă aceste servicii medicale. Se va da posiblitatea comunităţii locale, în special a mediului de afaceri, să se implice activ în susţinerea spitalului. Va exista posibilitatea dezvoltării de structuri care să acorde asitență medicală în regim privat, atât de către medicii angajați ai spitalului, cât și de către alți medici, fără a fi necesară aprobarea Ministerului Sănătății.

„În noua formă legislativă vor exista reglementări menite să prevină riscul politizării și să asigure accesul neîngrădit al populației la îngrijiri medicale indiferent de condiția materială sau socială, precum creșterea rolului consiliului de administrație, creșterea responsabilității managementului spitalului şi cea a reponsabilității individuale a fiecărui angajat, ca urmare a unor clauze contractuale negociate pe baza cărora se vor stabili indicatori de performanță”, a declarat Ritli.

Ministerul Sănătății va susține, în continuare, investițiile de înaltă performanță, precum și investițiile pentru reabilitarea fizică și pentru dezvoltarea capacității de îngrijiri spitalicești, în conformitate cu politica de sănătate a guvernului. Înființarea sau desființarea unor structuri în spitalele publice, care să acorde servicii medicale din pachetul de bază, se va face numai cu aprobarea Ministerului Sănătății.

Comentarii

comentarii