Acasă Eveniment Cânepa – drog sau fibră de aur? Doamna Leontina Prodan a lansat...

Cânepa – drog sau fibră de aur? Doamna Leontina Prodan a lansat Drumul inului şi cânepii la Timişoara

DISTRIBUIȚI

a fost lansat la timisoara -patroana Leontina prodanÎn scopul relansării culturii şi prelucrării inului şi cânepii în sistem gospodăresc atât în Banat, cât şi în întreaga ţară, Leontina Prodan, patroana unei fabrici de textile din Timişoara a lansat campania intitulată “Drumul inului şi cânepii”. Sloganul este „Uniţi, salvăm cânepa românească!”.

 

Cânepa românească nu este un drog!

Una dintre motivaţiile lansării campaniei este faptul că, în acest moment, în România, sunt distruse toate cele 51 de unităţi de procesare a cânepii (topituri, filaturi, ţesătorii). De asemenea, o altă motivaţie este faptul că toate guvernele perindate la conducerea ţării în cei 25 de ani de la revoluţia din 1989 nu au avut o strategie pentru salvarea cânepii româneşti. În plus au dispărut staţiunile de cercetare agricolă, specializate pe domeniul cânepii, de aceea există un pericol mare de dispariţie a seminţei de cânepă românească. Presă de spectacol şi cu jurnaliştii neinformaţi fac un mare rău acestui domeniu. Ei, în goana după rating categorisesc cânepa românească a fi un drog. „Este o manipulare intenţionată prin presă a termenilor de canabis sau etnobotanice, fără să se facă menţiunea clară: cânepa românească nu este drog”, a explicat Leontina Prodan.

Cânepa „fibra de aur” a României

Campania „Drumul inului şi cânepii” are şi obiective clare. Amintim câteva: cultivarea terenurilor nelucrate de mulţi ani; crearea de locuri de muncă în mediul rural; salvarea şi păstrarea gospodăriei ţărăneşti prin obţinerea unor venituri suplimentare din cultivarea şi valorificarea cânepii. În plus, se va stimula asocierea producătorilor în cooperative pentru partea de procesare, promovare şi comercializare a produselor de cânepă şi in. „Astfel, va fi relansată o veche tradiţie care a personalizat identitatea românească prin meserii şi meşteşuguri tradiţionale – ţesut, cusut sau brodat. Va fi păstrată autenticitatea costumului tradiţional, prin utilizarea materiei prime româneşti, fiindcă în acest moment piaţa este invadată de bluze cu modele tradiţionale româneşti, dar aceste produse sunt realizate în China sau India şi sunt de cea mai proastă calitate. De asemenea, populaţia va fi informată despre pericolul îmbrăcămintei sintetice şi a importului de ţesături contrafăcute de calitate suspectă. Vrem să atenţionăm factorii de decizie, în special pe Ministerul Agriculturii, despre importanţa acestei „fibre de aur” a României şi despre necesitatea modificării legislaţiei, cu menţiunea că o lege proastă este o adevărată crimă care afectează milioane de oameni. Cânepa românească ar trebui să poată fi cultivată pe orice suprafaţă, dar sămânţa este puţină. Acum trei ani, a fost o acţiune de salvare a ei şi s-a reuşit, dar legea împiedică înmulţirea ei naturală. Se acceptă importuri de orice fel, iar eu dacă am sămânţa nu am voie să o folosesc nici pentru cultură mea. Sunt multe aberaţii legislative, de aceea aş dori să punem în practică ceea ce vrem, ce credem că este bine, să vedem ce reacţie şi ce comportament au funcţionarii politruci faţă de munca noastră şi atunci vom şti mai bine ce avem de făcut, fiindcă numai „Uniţi salvăm cânepa românească!” Vrem să muncim în ţara noastră şi să ne păstrăm identitatea. Cânepa noastră nu este un drog!”, spune Leontin Prodan.

Comentarii

comentarii