Acasă Cultura Caraș-Severin: Festivalul dedicat memoriei lui Achim Nica a ajuns la cea de-a...

Caraș-Severin: Festivalul dedicat memoriei lui Achim Nica a ajuns la cea de-a doua ediție

DISTRIBUIȚI

19 ianuarie achim nicaDoinitorul Banatului, Achim Nica, a fost omagiat sâmbătă seară în satul său natal, Obreja, unde s-a desfășurat, pentru al doilea an consecutiv, un festival de muzică și dansuri populare în memoria sa. 

Manifestările dedicate lui Achim Nica, dispărut în toamna anului 2012, au început la Căminul cultural din Obreja, ce-i poartă numele, cu un simpozion intitulat ‘Achim Nica — un doinitor de excepție al Banatului’. Cu acest prilej, foștii săi colaboratori au rememorat momentele importante din viața și cariera lui Achim Nica.

‘Cele mai cunoscute melodii ale lui Achim Nica, în țară, au fost ‘La Obreja-ntr-o grădină’ și ‘Patru boi leagănă carul’. Sunt două doine renumite, îndrăgite de toți românii, care vor rămâne veșnic, pentru că sunt preluate de tineri’, a declarat prof. George Groza.

Solistul Ștefan Isac a fost unul dintre apropiații lui Achim Nica, dar și unul dintre cei care l-au urmat în ceea ce privește cântecul autentic.

‘Cu el pe scenă am debutat, în 1964. Achim Nica era cap de afiș încă de atunci. A fost iubit și încă este și va fi îndrăgit de români, atât pentru cântecul lui, cât și pentru felul său de a fi’, a afirmat Ștefan Isac.

Festivalul a continuat cu un spectacolul folcloric susținut de o serie de ansambluri folclorice și soliști de muzică populară din Banat.

Pe viitor, organizatorii intenționează să transforme manifestarea într-un festival-concurs de interpretare a doinei bănățene.

‘E firesc să organizăm în fiecare an acest festival, pentru că Achim Nica a adus faimă comunei, județului Caraș-Severin, întregului Banat, dar și României. În memoria lui, vrem să transformăm festivalul și în concurs, pentru a atrage tinerii spre doina populară’, susține Petru Pop, primarul comunei Obreja.

Festivalul a fost organizat de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale, Consiliul Județean Caraș-Severin și Primăria Obreja.

‘Am venit cu mare bucurie, dar și cu un spirit de pioasă amintire. Ne aducem aminte cu drag de Achim Nica și de ceea ce a însemnat și înseamnă pentru folclorul național, fiind un brand al Banatului de munte. Doinele lui rămân nemuritoare iar acestea sunt doar câteva motive pentru care festivalul trebuie organizat în continuare’, a precizat vicepreședintele Consiliului Județean Caraș-Severin, Ionesie Ghiorghioni.

Achim Nica s-a născut pe data de 20 ianuarie 1930, în comuna Obreja. Și-a început cariera muzicală abia la vârsta de 30 de ani. A fost descoperit în timpul unui spectacol de nimeni alta decât Maria Tănase, care i-a propus să meargă pentru înregistrări la București. Achim Nica, supranumit de Ion Dolănescu ‘tatăl doinei bănățenilor’, va rămâne pentru eternitate în galeria selectă a valorilor muzicii populare românești. Doar la Electrecord Achim Nica are înregistrate opt discuri, realizate între 1962 și 1979.

Pentru activitatea și întreaga sa carieră, a fost răsplătit cu numeroase premii și i s-a acordat titlul de ‘Cetățean de Onoare’ al Caransebeșului în 1997 și titlul de ‘Cetățean de Onoare’ al municipiului București în 2001, de altfel, singurul interpret bănățean și printre puținii interpreți din întreaga țară care se pot mândri cu acest titlu.

Agerpres

Comentarii

comentarii