Acasă Actualitate Caraș-Severinul accesează 43 de milioane de euro pentru deșeuri

Caraș-Severinul accesează 43 de milioane de euro pentru deșeuri

DISTRIBUIȚI

Președintele Consiliului Județean Caraș-Severin, Sorin Frunzăverde, a semnat luni, 19 martie, la București, contractul de finanţare pentru proiectul ”Sistem integrat de management al deşeurilor în judeţul Caraş-Severin". 

Consiliul Judeţean Caraş-Severin este beneficiarul acestui poiect, a cărui valoare totală este de aproape 43 de milioane de euro, mai precis, 42.968.665 de euro, fără TVA. Evenimentul a avut loc începând cu orele 14, în sala de consiliu a Ministerului Mediului şi Pădurilor. Președintele Sorin Frunzăverde a relevat în mai multe rânduri importanța acestui proiect, unul din cele care sunt esențiale pentru modernizarea și dezvoltarea infrastructurii județului. Alături de modernizarea structurii de apă și canalizare, rezolvarea problemei deșeurilor e una de mare interes pentru administrația județeană și, în fond, pentru locuitorii Banatului de Munte. Principalul deponeu ecologic din județ va fi amplasat în apropierea comunei Lupac, aflată la 10 km de Reșița.

Proiectul prin POS a fost semnat în prezența ministrului Mediului şi Pădurilor, László Borbély. Este vorba, de fapt, de două proiecte derulate prin POS Mediu, în valoare totală de aproximativ 133 milioane de Euro. Cele două proiecte vizează realizarea unui ”Sistem integrat de management al deşeurilor în judeţul Caraş-Severin” şi „Reabilitarea şi modernizarea sistemului de alimentare cu apă şi canalizare în judeţul Mehedinţi”, şi au fost semnate, din partea beneficiarilor, de Sorin Frunzăverde, preşedintele Consiliului Judeţean Caraş Severin, respectiv Marius Bălu, preşedintele Consiliului Judeţean Mehedinţi.
”Am cerut preşedinţilor de consilii judeţene să fie foarte operativi în ceea ce priveşte pregătirea şi implementarea proiectelor. Dacă nu se accelerează procesul de derulare a contractelor, efortul nostru, al ministerului, este în zadar. Am semnat 95% din toate contractele, dar am rămas în urmă la absorbţie efectivă a fondurilor. Trebuie să dovedim că suntem capabili să implementăm proiectele, astfel încât în luna iulie Comisia Europeană să ne ridice reţinerea de 25%. Vestea bună este că în ultimele trei luni, respectiv ianuarie-martie, am depus facturi în valoare de circa 100 milioane Euro. Şi trebuie să continuăm, pentru a ne atinge ţintele”, a spus ministrul László Borbély.
Prin implementarea unui Sistem integrat de management al deşeurilor în judeţul Caraş-Severin se va realiza colectarea selectivă a deşeurilor, vor fi construite trei staţii de transfer – la Bozovici (3.400 t/an), Pojejena (8.060 t/an) şi Oţelu Roşu (8.388 t/an) –, o staţie de sortare şi o staţie de tratare biologică simplă, ambele la Lupac (33.731 t/an). De asemenea, vor fi închise şi reabilitate opt depozite urbane de deşeuri neconforme (Anina, Băile Herculane, Bocşa, Caransebeş, Moldova Nouă, Oraviţa, Oţelu Roşu şi Reşiţa) şi 97 depozite rurale de deşeuri neconforme. 
 

Comentarii

comentarii