Acasă Eveniment Caravana agricolă „PNL susţine Dezvoltarea Satului Românesc” a ajuns în mai multe...

Caravana agricolă „PNL susţine Dezvoltarea Satului Românesc” a ajuns în mai multe localităţi din Timiş

DISTRIBUIȚI

caravanaagricola pnl timis

Specialiştii pe fonduri europene din cadrul Partidului Naţional Liberal Timiş, reuniţi în Caravana agricolă „PNL susţine Dezvoltarea Satului Românesc”, s-au întâlnit cu fermierii din mai multe localităţi din judeţ, sâmbătă, 3 mai.

În comuna Lovrin, Marian Vasile, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Timiş, i-a asigurat pe agricultori că îi va ajuta întotdeauna. O problemă dificilă cu care fermierii se confruntă o reprezintă păşunile. De aceea, Marian Vasile a făcut demersuri pentru ca terenurile să nu mai fie licitate, ci oferite direct crescătorilor de animale din localitate. „Dacă se organizează licitaţie, vine o fermă puternică şi cumpără tot. De aceea, păşunile trebuie să rămână la autohtoni, să nu se facă licitaţie”, a spus vicele de la CJ Timiș.

O altă mare reuşită a lui Marian Vasile este construirea, în viitorul apropiat, a unui centru de legume şi fructe în Timişoara şi alte două subcentre în judeţ. El a venit cu ideea ca un subcentru să fie la Lovrin şi altul la Belinţ.

Obiectivul caravanei este informarea agricultorilor din mediul rural din Timiş cu privire la modalităţile de accesare a uriaşelor fonduri europene pentru agricultură şi dezvoltare rurală, puse la dispoziţie de Uniunea Europeană prin Planul Naţional de Dezvoltare Rurală în perioada 2014-2020.

„Sunt foarte mulţi oameni sceptici, dar nu e bine. Există soluţii de atragerea fondurilor, trebuie doar să vreţi şi să vă daţi silinţa. Acum este avantajul că depunerea proiectelor se poate face şi pe internet, de acasă, cu ajutorul calculatorului”, i-a îndemnat pe fermieri Ciprian Kovaci, directorul Camerei Agricole Timiş şi al Cooperativei „Agricultorul Bănăţean”.

Din cadrul caravanei au mai făcut parte prof. univ. dr. Paul Pârşan, rectorul Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară a Banatului „Regele Mihai I al României” Timişoara, doctorul veterinar Ioan Jeleriu şi Anca Mocan.

Un alt obiectiv al caravanei este creşterea gradului de interes în rândul fermierilor, privind finanţările nerambursabile, schemele de plăţi directe în agricultură şi beneficiile obţinute în urma derulării proiectelor.
În 10 mai, caravana se va întâlni cu fermierii din Cărpiniş, Giarmata, Iecea Mare şi Maşloc, iar în 17 mai, cu cei din Peciu Nou şi Belinţ.

Comentarii

comentarii