Acasă Cultura Carte românească pentru elevii români din Hajdu-Bihar Ungaria

Carte românească pentru elevii români din Hajdu-Bihar Ungaria

DISTRIBUIȚI

În fiecare an, în  data de 23 aprilie, este sărbătorită Ziua Internațională a cărții și a drepturilor de autor. Cu această ocazie, Consulatul General al României la Gyula, în parteneriat cu Asociaţia “Urmaşii Marii Uniri” din Oradea,  a marcat aceasta zi printr-o acţiune de donare de carte românească elevilor români din Ungaria, care învaţă la şcoli din jud. Bihorul Unguresc (Hajdu-Bihar).

În ziua de 25 aprilie 2023, consulul general al României la Gyula, ES Florin Vasiloni, a participat la distribuirea a peste 500 de volume în limba română la Școala Generală Bilingvă de Naționalitate Română din Săcal (Körösszakál); la Şcoala Generală din Apateu ( Körösszegapáti) şi la Şcoala Generală “Lorántffy Zsuzsanna” din Pocei (Pocsaj). Asociaţia “Urmaşii Marii Uniri” din Oradea a fost reprezentată de către Emilian Pavel, preşedintele asociaţiei, fost europarlamentar român, actualmente subprefect al jud. Bihor, însoţit de alţi membri.

În judeţul Hajdu-Bihar, elevii români studiază la şcoala bilingvă din Săcal, frecventată de elevi din Săcal, Bedeu (Bedo) şi Korosnagyharsany şi la şcolile din Apateu, Pocei şi Furta, unde limba română se predă ca obiect de studiu, în cadrul şcolilor publice din localităţile respective. La Săcal, profesorul de sport al şcolii, Zoltan Gyori, care este şi primar al localităţii Korosnagyharsany, s-a arătat interest de colaborare cu autorităţi publice din România, din jud. Bihor, pentru accesarea de proiecte transfrontaliere Interreg, care să vizeze în special o mai bună gospodărire a sistemelor de apă.

Delegaţia românească a vizitat cu această ocazie Biserica Ortodoxă Română din Apateu, incinta căreia găzduieşte printre altele busturile lui Mihaiu Eminescu şi a Sf. Ierarh Andrei Şaguna. La Şcoala Generală Apateu, se desfăşoară în perioada 24-28 aprilie 2023, “Săptămâna Culturi Române”. Delegaţia orădeană, alături de şeful reprezentanţei diplomatice româneşti de la Gyula, au participat la deschiderea acestui program, desfăşurat la casa de Cultură din Apateu.

Consulul general Vasiloni a participat, în data de 25 aprilie, în cadrul acestor manifestări, la o serie de evenimente organizate de Şoala din Apateu; recitare de poezii româneşti, expunere despre tradiţia românească a localităţii; o expoziţie de bucate tradiţionale ale comunităţii istorice româneşti din localitate. Alături de diplomatul român, a participat primarul din Apateu,  Tarsoly Atilla, precum şi alţi oficiali locali.

 

 

Comentarii

comentarii