Acasă Actualitate CAS Timiş nu a mai plătit reţete gratuite şi compensate din luna...

CAS Timiş nu a mai plătit reţete gratuite şi compensate din luna iunie

DISTRIBUIȚI

Disperarea farmaciştilor din Timiş
Farmaciştii din Timiş şi din Timişoara au ajuns la disperare, fiindcă reţetele compensate şi gratuite nu au mai fost plătite de luni de zile de către Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Timiş şi farmaciile nu mai au bani să se poată aproviziona cu alte medicamente. “Cea mai mare parte a farmaciilor au reţete gratuite şi compensate şi acestea nu au fost plătite din luna iunie”, a spus Ana Miclea Peleneagră (foto), preşedintele Colegiului Farmaciştilor Timiş.

Plăţile – amânate 6 luni

 În luna septembrie, guvernul a dat o hotărâre prin care plăţile se amână 180 de zile, iar farmaciştii din Timiş sunt extrem de nemulţumiţi. 180 de zile înseamnă 6 luni, iar farmaciştii au contracte cu furnizorii cu termene exacte de plată. “Termenele sunt de 90 –120 de zile, iar noi nu ne putem încadra în aceste termen şi din această cauză primim notificări pentru plata penalităţilor sau suntem blocaţi în aprovizionare. Furnizorii ne opresc fie livrarea, fie ne trimit notificări pentru plata penalităţilor. Unele farmacii nu pot aprovizionate corespunzător, nici nu putem să ne facem plăţile. Sunt probleme foarte mari şi îi afectează şi pe pacienţi, fiindcă nu îşi pot găsi medicamentele”, a spus Ana Miclea Peleneagră (foto), preşedintele Colegiului Farmaciştilor Timiş. Mariana Mocioalcă, purtător de cuvânt al CAS Timiş, a declarat că CAS Timiş a plătit 10 milioane de lei la farmacii şi a făcut demersuri pentru a primi bani pentru a achita toate facturile la farmacii până la sfârşitul anului. Miclea a mai spus că sunt probleme cu plata şi la reţetele pentru programe. Acestea au fost plătite până la sfârşitul lunii august şi o parte din bani au mai fost daţi şi în luna octombrie.

Preţul medicamentelor, calculat după media celor mai mici trei preţuri din ţările Uniunii Europene

Conform unui proiect de ordin aflat în dezbatere publică, în acest moment, vor dispărea situaţiile în care cetăţenii nu îşi pot procura medicamentele din cauza absenţei acestora de pe piaţă. Astfel, preţul de referinţă la medicamente va fi calculat în funcţie de media celor mai mici trei preţuri din ţările Uniunii Europene. Mai mult, modificarea care se va realiza va fi, în special, la medicamentele inovative, care sunt consumate cu deosebire de persoanele în vârstă şi care se regăsesc în majoritatea lor pe listele de compensate şi gratuite din cadrul programelor naţionale de sănătate ale Ministerului Sănătăţii. Ca urmare, pacienţii nu vor resimţi aceste eventuale majorări. Proiectul de act normativ este dezbătut de către minister, împreună cu producătorii de medicamente, distribuitorii şi farmaciştii şi este foarte necesar pentru deblocarea situaţiei de pe piaţa medicamentelor.

Comentarii

comentarii