Acasă Eveniment Casa Adam Muller Guttenbrunn stă, parţial, pe un teren revendicat

Casa Adam Muller Guttenbrunn stă, parţial, pe un teren revendicat

DISTRIBUIȚI

Adam Muller Guttenbrunn e o prezenţă deja veche în peisajul timişorean. Clădirea ce adăposteşte un cămin de bătrâni este făcută pe banii nemţilor. A apărut însă o problemă. O parte dintr-un teren pe care Primăria Timişoara l-a concesionat la acea dată către Forumul Democrat al Germanilor este revendicată. “Atunci când a apărut legea, în 2001, demult era construită Casa Adam Muller Guttenbrunn. Acolo au fost două case. Cineva a cerut, pe Legea 10 din 2001, despăgubiri pentru pierderea pe care a avut-o familia. I s-a recunoscut acest drept, prin dispoziţia primarului.

Presupun că ar fi fost învăţat de către isteţi că, de fapt, ar fi trebuit să ceară terenul de sub clădirea respectivă – dă în judecată Primăria Timişoara şi solicită retrocedarea terenului şi nu despăgubire. La justiţie, într-un mod foarte lin, se câştigă împotriva statului şi se recâştigă terenul de sub clădire. Articolul pe care s-a bazat întreaga construcţie juridică este un articol ce se referă la construcţii pe terenuri aflate libere la data deposedării şi care s-au efectuat în perioada comunistă. Având aceste sentinţe, au început presiuni asupra conducerii de la Adam Muller Guttenbrunn şi se solicită sume care, probabil, au limita dincolo de infinit”, spune subprefectul de Timiş, Zoltan Marossy.

Secretarul de stat din Ministerul de Externe al Germaniei a fost, luni, la Timişoara

Subprefectul de Timiş a aflat despre acest lucru, prin intermediul secretarului de stat din Ministerul de Externe al Germaniei, Christoph Bergner, care a fost, luni, în Timişoara. “Noi, ani de zile, i-am sprijinit pe cei de la Adam Muller Guttenbrunn, relaţiile datează de o perioadă foarte lungă. În măsura în care, respectând legislaţia României, există mai multe soluţii… încercăm să-i ajutăm. Secretarul de stat german este foarte interesat ca banii pe care i-a investit Germania în acea clădire, în acea instituţie, să nu se piardă sau să nu se facă cadou. 1.439 metri pătraţi cere cel care doreşte retrocedarea. Nu este singurul caz în care sunt tot felul de contradicţii. Răzgândirea este destul de… sunt o serie întreagă de lucruri care se pot interpreta, dar nu este treaba mea… Acel articol, pe baza căruia au câştigat în instanţă, spune că se pot retroceda aceste terenuri urmând ca cel care câştigă terenul să preia toate sarcinile – contractul de concesiune trebuie preluat – cu drept de negociere a condiţiilor”, spune Zoltan Marossy. “Este un teren care e câştigat de fostul proprietar. Problema e destul de complicată. Căminul a fost construit cu fonduri ale guvernului german. Ce vor face ei vizavi de proprietar eu nu pot să spun. Eu nu pot să comentez…”, a spus directorul Direcţiei Patrimoniu din Primăria Timişoara, Nicuşor Miuţ.

 
 

 

Comentarii

comentarii